foto: AP/Scanpix
Nesen atbrīvots no gūsta, bet jau atkal Krimā? Soctīklos parādījies video ar Medvedčuku kafejnīcā
Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, prokrieviskais politiķis Viktors Medvedčuks.
Trakā pasaule
2022. gada 23. novembris, 13:15

Nesen atbrīvots no gūsta, bet jau atkal Krimā? Soctīklos parādījies video ar Medvedčuku kafejnīcā

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, prokrieviskais politiķis Viktors Medvedčuks, kuru vien septembra beigās kopā ar vēl 55 Krievijas karavīriem apmainīja pret Ukrainas gūstekņiem, jau atkal manīts okupētajā Krimā, ziņo vietējie mediji.

Kā vēsta "Ukrainska Pravda", Medvedčuks kopā ar sievu Oksanu Marčenko manīts Jaltā.

Vietnē "Telegram" ievietots videoieraksts, kur abi redzami kādā kafejnīcā. Tiesa, daži komentētāji gan pauž skepsi, vai tas tiešām ir viņš, bet citi norāda uz nepārprotamo līdzību.

foto: Ukrainas Drošības dienests (SBU)/ ekrānuzņēmums no sociālajiem tīkliem/ Tpyxa
Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, prokrieviskais politiķis Viktors Medvedčuks.

"Ukrainska Pravda" ziņo, ka Medvedčukam Krimā ir māja.

Tikmēr "RBC Ukraine" vēsta, ka Medvedčuku turpinās Ukrainā tiesāt aizmuguriski, sēdes būs slēgtas. Ukraina turpināšot saukt pie atbildības aizliegtās prokrieviskās politiskās partijas "Opozīcijas platforma - Par dzīvi" biedru Viktoru Medvedčuku, kurš karagūstekņu apmaiņas ietvaros tika nodots Krievijai. Tas tiks veikts sarakstes kārtībā – neklātienē. Tiek atzīmēts, ka Ļvovas Ļičakovskas rajona tiesas tiesnešu kolēģija ir sākusi īpašu prāvu pret Medvedčuku. Viņu apsūdz valsts nodevībā un nepabeigtā mēģinājumā izlaupīt nacionālās vērtības okupētajā teritorijā.

Medvedčuks daudzus gadus bija ietekmīgs politiķis Ukrainā un ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais. Putins ir arī Medvedčuka meitas krusttēvs.

Medvedčuks 26.februārī aizbēga no viņam noteiktā mājas aresta un 2.martā tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā, bet 12. aprīlī tika aizturēts Ukrainā, kur tiesa viņam noteica apcietinājumu bez tiesībām tikt atbrīvotam pret drošības naudu.

Medvedčuks videoformātā vērsās pie Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar aicinājumu apmainīt viņu pret Mariupoles aizstāvjiem un iedzīvotājiem.

foto: AP/Scanpix
Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, prokrieviskais politiķis Viktors Medvedčuks.

Pēc Medvedčuka aizturēšanas viņa sieva publicēja vairākus dramatiskus video ar aicinājumiem panākt vīra atbrīvošanu.

Cita starpā viņa vērsās arī pie Putina, Saūda Arābijas kroņprinča un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana.

Putins Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņu septembra beigās apstiprinājis, neraugoties uz Krievijas Federālā Drošības dienesta iebildumiem, kas bažījās par sabiedrisko rezonansi Krievijā.

Ukrainas un Krievijas gūstekņu apmaiņa notika 21.septembra vakarā. Tās ietvaros 200 Ukrainas karavīru, arī "Azovstaļ" aizstāvēšanas komandieri, tika atbrīvoti pret 55 krieviem un Medvedčuku.

Turcijas prezidents Erdogans iepriekš sacīja, ka Putins uzstājis, lai Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņas ietvaros tiktu atbrīvots viens konkrēts cilvēks.

Kā šajā saistībā skaidroja neatkarīgais Krievijas izdevums "The Insider", runa, visticamāk, bija par Medvedčuku.