foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Mākslinieces Gitas Šmites un reklāmista Stendzenieka laulība joprojām nav šķirta
Māksliniece Gita Šmite (vidū) 9. novembrī gleznotājas Agijas Jansones izstādes "Starp debesīm" atklāšanā.
Slavenības
2022. gada 20. novembris, 07:34

Mākslinieces Gitas Šmites un reklāmista Stendzenieka laulība joprojām nav šķirta

Žurnāls "Kas Jauns"

Māksliniece Gita Šmite (49), kas pirms nepilniem četriem gadiem pārtrauca 23 gadus ilgušo kopdzīvi ar savu divu bērnu - Grietas un Jāņa - tēvu un likumīgo vīru reklāmas speciālistu Ēriku Stendzenieku, žurnālam "Kas Jauns" atzinusi, ka no attiecībām ir brīva, taču oficiāli šķīrusies no lauleņa aizvien nav.

Aizvadītajā nedēļā Gita Šmite apmeklēja "Bazar’t" galeriju, lai sveiktu savu skolas biedreni gleznotāju Agiju Jansoni ar personālizstādes atklāšanu.

Mākslinieces Agijas Jansones personālizstādes atklāšana

Rīgas mākslas galerijā "Bazar't" skatāma mākslinieces Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm".

gallery icon

Abas baudīja jauko atkalsatikšanos, un sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" Gita atzina, ka ļoti priecājas par Agijas krāšņajām un dzīvespriecīgajām gleznām. Arī viņa pati patlaban intensīvi glezno. Gitas Šmites iepriekšējā gleznu personālizstāde bija pirms pandēmijas – 2019. gada rudenī –, un māksliniece cer, ka jau drīzumā varēs nākt klajā ar jauno darbu kolekciju. Gita atzīst, ka savā studijā strādā ļoti intensīvi. Jaukākais “izrāviens” bijis brauciens uz Itāliju pavasarī, kur apmeklējusi Venēcijas biennāli. “Tas bija ļoti iedvesmojošs, galvu izvēdinošs un pozitīvām emocijām piepildīts piedzīvojums,” viņa smaidot atminas.

Arī tagad – pelēcīgajā un lietainajā rudens periodā – viņa cenšas ik pa laikam sevi iepriecināt, izejot uz tīkamiem kultūras un mākslas pasākumiem. “Jādzīvo ir tā, lai ir prieks,” pasmaida Gita, kura pirms nepilniem četriem gadiem pārtrauca 23 gadus ilgušo kopdzīvi ar vienu no Latvijā zināmākajiem reklāmas speciālistiem Ēriku Stendzenieku, ar ko ģimenes dzīve izjuka vīra ilgstošo atkarību problēmu dēļ.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ar Ēriku Stendzenieku Gita Šmite jau vairākus gadus kopā nedzīvo, bet oficiāli izšķīrušies viņi aizvien nav.

Starp citu, pirms diviem gadiem, pandēmijas stingro ierobežojumu laikā, Ēriks Stendzenieks aizsvilās, žurnālu slejās pamanot, ka aizgājusī sieva līdztekus gleznošanai pievērsusies šūšanai un pelnīt sākusi ar kleitām, kas rotātas ar gleznu motīviem. Sociālās saziņas tīklā "Facebook" Stendzenieks nāca klajā ar ne īpaši glaimojošiem tekstiem, kas veltīti laulātajai draudzenei, pukodamies, ka sievai norakstījis visus īpašumus [dzīvokli Mežaparkā un māju Kolkā – KJ], apmaksājot viņas rēķinus un bērnu kaprīzes, bet pats dzīvesbiedres iegribu dēļ tagad esot “patriekts mežā”.

“Es vienmēr atbalstīšu Gitas centienus biznesā un mākslinieciskumā. Mani tikai drusku uzvelk “nabaga māksliniece tagad domā, kā savilkt kopā galus”. Zini – nē. Es joprojām maksāju par manis nopirkto Mežaparka dzīvokli, kurā man nav ļauts spert pat kāju. Rupji rēķinot – sešsimt tūkstoši. Es esmu norakstījis visu savu īpašumu Tev, Gita, un bērniem. Jā. Pat Mooz kapitāldaļas, kur Tu neesi ieguldījusi ne centa un katru mēnesi saņem dividendes. Es esmu norakstījis Tev Kolku. Es katru mēnesi apmaksāju visus Tavus rēķinus. No elektrības Kolkā līdz internetam Mežaparkā. Es apmaksāju visas mūsu bērnu kaprīzes, es apmaksāju pilnīgi visu. Tirgo savas kleitas, bet piereģistrējies VID. Paldies, man vienreiz pietiek. Vai šis gadījumā neizklausās pēc Kiviča? Protams, ka izklausās. Bet nejūtos nevienam parādā. Reizi 25 gados vajag. Paldies, sakrājās,” rūgtumu internetā, kas pacieš un paglabā visu, izlika Stendzenieks.

Tagad, kad aizritējuši jau vismaz četri gadi kopš laulības dzīves iziršanas, Gita Šmite neslēpj, ka juridiski aizvien skaitās Stendzenieka sieva. “Nē, papīri vēl nav nokārtoti, šķiršanās process ir apgrūtināts, un tam ir savi iemesli. Par tiem gan publiski nerunāšu, jo dažus cilvēkus tas varētu stipri satraukt,” atbild māksliniece, liekot saprast, ka nevēlas provocēt savu bērnu tēvu uz jauniem dusmu vai rūgtuma izvirdumiem.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!