foto: REUTERS/SCANPIX
FOTO: britu grafiti mākslinieks Benksijs apstiprina, ka septiņi sienu gleznojumi Ukrainā ir viņa
Benksija grafiti sienas gleznojums Ukrainā.
Trakā pasaule
2022. gada 15. novembris, 14:40

FOTO: britu grafiti mākslinieks Benksijs apstiprina, ka septiņi sienu gleznojumi Ukrainā ir viņa

Jauns.lv

Britu grafiti mākslinieks Benksijs apstiprinājis, ka ir autors septiņiem sienu gleznojumiem dažādās Ukrainas pilsētās, tostarp galvaspilsētā Kijivā, Irpiņas priekšpilsētā un Borodjankas pilsētā, vēsta izdevums "The Art Newspaper".

Bija pieaugušas spekulācijas, ka mākslinieks atrodas kara plosītajā valstī pēc tam, kad pagājušajā nedēļā tika pamanīti trīs darbi, kas līdzinājas Benksija mākslinieciskajam rokrakstam. 

Vienā sienas gleznojumā attēlots Vladimiram Putinam līdzīgs vīrietis, kurš tiek nomests uz grīdas džudo cīņas laikā ar mazu zēnu. Jāpiebilst, ka Krievijas prezidentam šajā sporta veidā ir melnā josta, kura gad šā gada martā tika viņam atņemta. 

Britu grafiti mākslinieka Benksija sienu gleznojumi Ukrainā

Ukrainā tapuši septiņi noslēpumainā britu mākslinieka Benksija sienu gleznojumi. Daži no tiem vietās, kas smagi cietušas Krievijas aviācijas un artilērijas ...

gallery icon

Kādā citā Benksija sienu zīmējumā redzami rivi bērni, kuri izmanto metāla slazdu kā šūpoles, savukārt trešajā sienas gleznojumā, kas uzgleznots uz bombardētas ēkas drupām, attēlota vingrotāja, kura stāv uz rokām. 

Benksijs tagad ir apstiprinājis šos, kā arī vēl četrus citus darbus. To starpā ir sieviete halātā, kuras mati ir ruļļos, ​​uz sejas gāzmaska ​​un rokās ugunsdzēšamais aparāts.

Kā arī bārdains vīrietis, kurš peld vannā. Un vēl viens sienu gleznojums, kurā, šķiet, Benksijs ir iekļāvis esošo dzimumlocekļa grafiti, pārvēršot to par kodolgalviņu, kas ielādēta bruņu kravas automašīnas aizmugurē.

Borodjankā, pilsētā, kas atrodas aptuveni 54 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Kijivas, iebrukuma sākumā Krievijas spēki to aplenca un pakļāva gaisa bombardēšanai.

Aprīlī to atguva Ukraians spēki, un pēc tam Ukrainas izmeklētāji atrada desmitiem masu kapu, kur bija apglabāti spīdzināto un nogalināto civiliedzīvotāju līķi. Izskanējuši arī aicinājumi izmeklēt iespējamos Krievijas kara noziegumus Irpiņā un Bučā. 

Jaunie darbi ir Benksija pirmie publiskie sienas gleznojumi vairāk nekā gada laikā, lai gan šī nav pirmā reize, kad viņa darbi tiek saistīti ar Ukrainu.

Šī nav pirmā reize, kad Benksija darbi saistīti ar Ukrainu. Šā gada martā izsolē tika pārdots viena no viņa slavenākajiem pretkara darbiem, savācot 106 505 ASV dolārus bērnu slimnīcai Kijivā.