Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Noskaidrots karalienes Elizabetes II nāves cēlonis
foto: AFP/Scanpix
Karaliene Elizabete II, 2022. 28. jūnijā.
Slavenības

Noskaidrots karalienes Elizabetes II nāves cēlonis

Jauns.lv

Karalienes Elizabete II miršanas apliecībā norādīts, ka viņa mirusi no "vecuma", ziņo Skotijas Statistikas pārvalde, vēsta raidorganizācija "BBC".

Noskaidrots karalienes Elizabetes II nāves cēlonis...

Sertifikātā ierakstīts, ka karaliene mirusi 8. septembrī pulksten 15:10 Balmorālas pilī 96 gadu vecumā, bez sīkākas informācijas.

Princese Anna ir reģistrēta kā persona, kas sniedza informāciju par karalienes nāvi. 

Oficiālajā veidlapā teikts: "Viņas Majestāte karaliene." 

foto: Skotijas Statistikas pārvalde
Karalienes Elizabetes II miršanas apliecība.
Karalienes Elizabetes II miršanas apliecība.

Ārsts, kurš apstiprināja nāvi Balmorālā Aberdīnšīrā, bija Duglass Glass, kurš, pēc Bekingemas pils teiktā, bija "karalienes aptiekārs". 

Kad viņa bija dzīva, ap karalienes veselību bija sava veida privātuma priekškars, kas saglabājās arī pēc karalienes nāves.  

Izmeklētāji gan norādā, ka "vecums" var tikt norādīts kā vienīgais nāves cēlonis dažos "ļoti ierobežotos apstākļos", ja sertificējošais ārsts ir personīgi aprūpējis kādu ilgu laiku, kur pacienta veselībā ir novērota "pakāpeniska lejupslīde" un, ja ārsts nav informēts par "kādu identificējamu slimību vai ievainojumu", kas varētu izraisīt nāvi.

Harijs un Megana, Viljams un Ketrīna kopā ar karalisko ģimeni ierodas Vestminsteras zālē, kur pārvests karalienes šķirsts 2022. g. 14. IX

Bekingemas pils oficiāli paziņoja par karalienes nāvi 8. septembrī pulksten 18:30, ziņu organizācijām visā pasaulē nekavējoties izplatot paziņojumu, ka: "Karaliene šopēcpusdien mierīgi nomirusi Balmorālā."

Pēc tam tika ziņots, ka premjerministre Liza Trasa tika privāti informēta pulksten 16:30.

Publiskotā karalienes miršanas apliecība liecina, ka karaliene nomira pulksten 15:10, vairāk nekā trīs stundas pirms ziņu publiskas publicēšanas.

Pēc iepriekšējiem ziņojumiem par bažām par karalienes veselību, viņas bērni un mazbērni steidzās uz Balmorālu, vēsta "BBC". 

Karaliene Elizabete II savā Skotijas rezidencē Balmorālā

Bekingemas pils paziņojumā apstiprināja, ka pastāv bažas par veselību, taču karaliene jūtas "labi" un atrodas "medicīniskā uzraudzībā".

Karalis Čārlzs – toreiz princis Čārlzs – un viņa māsa Anna jau bija Skotijā, taču citi karaliskās ģimenes locekļi, tostarp princis viljams, liktenīgajā pēcpusdienā ceļoja ar gaisa transportu pie karalienes.

No ziņojumiem par viņu lidojuma ierašanos, ka karalienes nāves brīdī viņi joprojām bija ceļā uz Aberdīnas lidostu.

Pēc brauciena no lidostas princis Viljams, princis Endrjū un princis Edvards un viņa sieva Sofija ieradās Balmorālā aptuveni pulksten 17:00.

Princis Viljams un hercogiene Ketrīna kopā ar princi Hariju un Meganu Mārklu aplūko pie Vindzoras pils atstātos ziedus karalienes piemiņai

Miršanas apliecības detaļās ir ierakstīts karalienes statuss kā "atraitne" un sniegta informācija par ģimeni.

Tam nepieciešami vecāku vārdi un nodarbošanās — viņas tēvs formāli ierakstīts kā Alberts Frederiks Arturs Džordžs Vindzors, kura nodarbošanās bija karalis Džordžs VI, viņas māte bija Elizabete Andžela Margerita Bouza-Liona, kura bija karaliene Elizabete, karalienes māte.

Nāves gadījumu vietējais reģistrators Aberdīnšīrā reģistrēja 16. septembrī, kad karaliene mūžībā gulēja Vestminsteras zālē Londonā.