Slavenības
2022. gada 19. septembris, 13:21

Visā pasaulē vēro britu karalienes Elizabetes II bēres

Jauns.lv

Pirmdien, 19. septembrī, plkst.13 pēc Latvijas laika Vestminsteras abatijā sākās britu karalienes Elizabetes II bēres.

Karalienes Elizabetes II valsts bēres Vestminsteras abatijā

Karalienes valsts bēres notikušas 19. septembrī, Vestminsteras abatijā. Bēres apmeklējuši daudzu pasaules valstu līderi. Pēc karalienes došanās mūžībā par Lielbritānijas ...

gallery icon

Tiešraidi no bēru ceremonijas translē teju visi lielākie mediji, un tai seko līdzi visā pasaulē.

Karaliene pirmdien tiek godināta pirmajās valsts bērēs Lielbritānijā gandrīz sešdesmit gadu laikā. Bēru ceremoniju Vestminsteras abatijā apmeklē vairāk nekā 2000 lūgto viesu.

Bērēs piedalās arī ap 500 ārvalstu līderu, tostarp arī Latvijas prezidents Egils Levits ar kundzi. Līdzās valstu vadītājiem un Eiropas karalisko ģimeņu pārstāvjiem būs arī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska sieva Olena Zelenska, Eiropas Komisijas prezidenta Urzula fon der Leiena un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Pasaules līderi pirmdien kopā ar Lielbritānijas sabiedrību ievēroja divu minūšu klusuma brīdi, pieminot karalieni Elizabeti II viņas valsts bērēs Londonā.

Pasaules līderi Vestminsteras zālē atvadās no karalienes Elizabetes II

ASV prezidents Džo Baidens, Japānas imperators Naruhito, Francijas prezidents Emanuels Makrons un citi pasaules līderi svētdien izrādījuši cieņu mūžībā aizgājušajai ...

gallery icon

Lielbritānijā visilgāk valdošā monarha bēres noslēdzās ar "God Save the King" - valsts himnu, kas tika pārveidota pēc viņas dēla Čārlza kāpšanas tronī.

Ielūgumus uz karalienes bērēm nav saņēmusi Krievija, Baltkrievija un Mjanma, kā arī Venecuēla un Sīrija, kurām nav pilnīgu diplomātisko attiecību ar Lielbritāniju.

Par drošību un kārtību bēru laikā gādā tūkstošiem policistu un simtiem karavīru.

96 gadus vecā karaliene aizgāja mūžībā 8. septembrī Balmoralas muižā Skotijā. Pēc viņas nāves troni mantojis viņas vecākais dēls Čārlzs.

Čārlzs III oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu

Karalis Čārlzs III sestdien Troņmantošanas padomes sēdē oficiāli pasludināts par Apvienotās Karalistes jauno monarhu.

gallery icon