Slavenības
2022. gada 13. septembris, 19:19

Leģendārais franču kinorežisors Žans Liks Godārs izdarījis asistētu pašnāvību

Jauns.lv

Leģendārais franču kinorežisors Žans Liks Godārs izdarījis asistētu pašnāvību, vēsta BBC.

"Viņš nemira, viņš vienkārši bija nomocījies. Tāpēc viņš pieņēma lēmumu to pārtraukt. Tas bija viņa lēmums, un viņam bija svarīgi, lai par to uzzinātu," izdevumam stāsta režisora radinieks, kura vārds netiek atklāts.

Informāciju par asistēto pašnāvību apstiprinājis arī vēl kāds avots izdevumam "Liberation".

Laikraksts norāda, ka vēl 2014. gadā Godārs kādā intervijā izteicies, ka varētu veikt asistētu pašnāvību.

Jauns.lv jau rakstīja, ka 91 gada vecumā 13. septembrī miris kinorežisors Žans Liks Godārs, kurš bija viens no nozīmīgākajiem franču jaunā viļņa filmu veidotājiem.

foto: EPA/Scanpix
Žans Liks Godārs (1930 - 2022)

Godārs uzsāka ceļu kino režijā 1960. gadā ar filmu "Līdz pēdējam elpas vilcienam" ("À bout de souffle").

Ar to aizsākās vairāku atzītu filmu virkne, kas pārrakstīja kino likumus, tostarp "Nicinājums" ("Le Mépris"), "Autsaideru banda" ("Bande à Part") un "Alfavila" ("Alphaville").

Viņa filmas pagājušā gadsimta sešdemistajos gados pārkāpa iedibinātās franču kino tradīcijas un palīdzēja uzsākt jaunu filmu radīšanas veidu, ko papildina pārnēsājamās kameras darbs, lēciena griezumi un eksistenciāli dialogi.

Godāra darbi ienesa kino jaunu sparu un uzdrīkstēšanos. Viņa māksla iedvesmoja tādus nozīmīgus režisorus, kā Kventinu Tarantīno un Mārtinu Skorsēzi.

Godārs bija īsts revolucionārs, kurš filmu veidotājus nostādīja līdzās gleznotājiem un literatūras ikonām.

2010. gadā Godāram piešķīra Amerikas Kinoakadēmijas goda balvu "Oskars" par kaismīgumu, konfrontāciju un jauna veida kino radīšanu.