foto: AFP/Scanpix
96 gadu vecumā mirusi karaliene Elizabete II
Slavenības
2022. gada 8. septembris, 20:33

96 gadu vecumā mirusi karaliene Elizabete II

Jauns.lv

8. septembra vakarā, 96 gadu vecumā mirusi Lielbritānijas karaliene Elizabete II. Par to pavēstījusi Bekingemas pils, vēsta CNN.

Karaliene Elizabete II, visilgāk valdījušais britu monarhs, kura valdīšana ilga septiņus gadu desmitus, ceturtdien mira 96 gadu vecumā, paziņojusi Bekingemas pils.

"Karaliene šajā pēcpusdienā nomira mierīgā nāvē," savos sociālo mediju kontos paziņoja karaliskā ģimene.

Viņas dēls Čārlzs, kurš tagad ir karalis, piektdien atgriezīsies Londonā.

Elizabete kāpa tronī 1952. gadā, kad mira viņas tēvs, karalis Džordžs VI.

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon

Viņa nomira Balmorāles pilī Skotijā pēc tam, kad ārsti paziņoja, ka ceturtdien viņiem radušās bažas par viņas veselību.

Elizabete valdīja pār Apvienoto Karalisti un 14 citām Sadraudzības valstībām un kļuva par vienu no atpazīstamākajām sievietēm, kāda jebkad ir dzīvojusi.

Viņas dēls Čārlzs uzreiz kļuva par karali pēc viņas nāves.

Karaliene Elizabete II savā Skotijas rezidencē Balmorālā

gallery icon

Elizabete II ir Jorkas hercoga Alberta, vēlākā karaļa Džordža VI un viņa sievas lēdijas Elizabetes pirmais bērns. Piecas nedēļas pēc dzimšanas viņa tika kristīta Bekingemas pils kapelā, viņai tika dots vārds Elizabete Aleksandra Mērija.

Sākumā jaunā princese mācījās mājās, bet, kad 1936. gadā tronī kāpa viņas tēvs, viņa uzsāka studēt konstitucionālo vēsturi un jurisprudenci. Otrā pasaules kara laikā viņa iestājās britu armijas palīgdienestā kā apakšleitnante — vadīja medicīniskā dienesta mašīnu un kļuva par automehāniķi.

Karaliene Elizabete II uz Bakingemas pils balkona tērzē ar mazmazdēlu princi Džordžu

Karaliene Elizabete II uz Bakingemas pils balkona tērzē ar mazmazdēlu princi Džordžu.

gallery icon

1939. gadā Lilibete (princeses iesauka; arī Mazā Tillebete) pirmo reizi satika tā laika Grieķijas un Dānijas princi (vēlāk viņš no šī troņa atteicās) Filipu Mauntbatenu, kurš bija arī viņas 4. pakāpes brālēns. Abi kāzas svinēja 1947. gada 20. novembrī Vestminsteras abatijā.

 Filips ieguva Edingburgas hercoga titulu. 

1948. gadā piedzima Velsas princis Čārlzs, kurš ir viņas troņmantnieks. 1950. gadā piedzima princese Anna. 1960. gadā piedzima princis Endrū, kurš tagad ir Jorkas hercogs. 1964. gadā piedzima princis Eduards.

Karaliene Elizabete II metro līnijas “Elizabeth Line” atklāšanā 2022. gada 17. maijā

gallery icon

Elizabete un Filips centās būt mūsdienīgs karaļpāris. Visi bērni — Čārlzs, Anna, Endrū un Eduards Vindzori — tika audzināti, nenorobežojot viņus no sabiedrības.

1991. gadā Elizabete II centās nosargāt sava dēla, prinča Čārlza laulību ar princesi Diānu, sasaucot abus uz pārrunām, lai kliedētu nesaskaņas abu starpā. Viņai tas neizdevās, un pāris formāli pašķīrās.