Slavenības
2022. gada 11. augusts, 06:42

Mārtiņš Egliens izskatās ņiprāks, bet vēl veseļojas. Aktierim jau gandrīz gadu nopietnas problēmas ar balsi

Žurnāls "Kas Jauns"

Allaž dzirkstošais un enerģiskais aktieris Mārtiņš Egliens (44), neraugoties uz veselības problēmām, ar ko cīnās jau teju gadu, pagājušajā nedēļā ieradās uz Latvijas Nacionālā teātra 104. sezonas svinīgo atklāšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad pavasarī klajā nāca informācija par nopietniem sarežģījumiem ar talantīgā aktiera veselību, visi – kā ģimene, tā draugi, kolēģi un publika – ticēja un cerēja, ka Mārtiņa Egliena cīņasspars un mūsdienu medicīna ļaus māksliniekam jau uz šīs sezonas pirmo pirmizrādi būt ierindā, uz skatuves.

Latvijas Nacionālajā teātrī atklāj jauno sezonu

gallery icon
147

Drošības labad Ināras Sluckas topošajā jauniestudējumā "Aizliegtais pianīns", kam pirmizrāde ieplānota 15. septembrī, pavāra Staņislava tēla atveidošanai izraudzīti divi aktieri – ne tikai Mārtiņš Egliens, bet arī Ainārs Ančevskis. Rādās, ka tieši Ančevskim būs jāspēlē šī loma traģikomēdijas pirmizrādē, jo Egliens diemžēl vēl nav atguvis veselību tik lielā mērā, lai varētu atgriezties darbā. “Aizliegtā pianīna iestudēšanā un mēģinājumos Mārtiņš nepiedalās, jo joprojām ir uz slimības lapas,” tā žurnālam "Kas Jauns" apliecinājusi Latvijas Nacionālā teātra komunikācijas daļas vadītāja Lolita Grāvīte.

Darba nespējas atvaļinājumā Mārtiņš Egliens ir piecus mēnešus, kopš 12. marta. Taču problēmas ar balsi Eglienam parādījušās jau pērn rudenī. Vēl vasaras sākumā bija tā, ka viņš spējis pateikt dažus vārdus, bet tad balss aizkritusi. Tas arī ilgstoši bijis iemesls, kāpēc mākslinieku nebija iespējams sazvanīt un viņš komunicēja tikai rakstiski. Diagnozes noteikšana bijis sarežģīts un ilgstošs process, un neziņa par to, kas Mārtiņam īsti kaiš, nenoliedzami, bija papildu satraukums visiem, jo sevišķi pašam skatuves māksliniekam.

Tik dažādā Dita Lūriņa-Egliena: mirkļi no aktrises dzīves

gallery icon
96

Kamēr aktiera sieva Dita Lūriņa-Egliena visu šo laiku turas apbrīnojami braši un neļaujas izmisumam un nomāktībai, nezinātājiem pat neļaujot nojaust par smago situāciju ģimenē, Mārtiņš gan esot bijis stipri nobažījies, sabēdājies un morāli satriekts par savu stāvokli – viņu nomocījusi ne tikai pašsajūtas un bezpalīdzības sajūta, bet arī satraukums, vai un kad viņam būs iespēja pilnvērtīgi atgriezties darbā savā profesijā, kur runa un dziedāšana ir viens no svarīgākajiem instrumentiem.

“Pozitīvais ir tas, ka esot zināms – pie vainas nav audzējs. Ir cita vaina, un tā noteikti pēc īsāka vai garāka laika tiks izdziedināta. Mēs visi ceram, ticam un esam pārliecināti, ka Mārtiņš, būdams tik gaišs cilvēks, cīnītājs, kam tāds jēdziens kā padošanās neeksistē, atveseļosies, ka medicīna un viņa cīnītāja gars viņu atgriezīs normālā dzīve un arī uz skatuves. Mārtiņš ir brašs vīrs, garā spēcīga personība – tādus kā viņš pat milzu raizes, problēmas un sarežģījumi nesalauž. Mēs esam kopā ar Mārtiņu, esam kopā ar Ditu un, cik vien spējam, darām abiem zināmu – viņi nav vieni šajā grūtumā. Un galvenais – ticam, ka šī cīņa tiks uzveikta!” tā "Kas Jauns" sacījis kāds aktieru pāra kolēģis.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Egliens izskatījās priecīgs par satikšanos ar kolēģiem. Darbā viņš vēl neatgriežas, jo aizvien veseļojas.

Lai nu kā, jaunās sezonas atklāšanā Mārtiņš Egliens izskatījās ņiprs un labā noskaņojumā. Viņš bija manāms arī pārmijam pa kādam vārdam ar sastaptajiem kolēģiem. "Kas Jauns" gan ievēroja, ka Mārtiņš labprātāk ir klausītājs, nevis runātājs.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās