foto: Publicitātes
Smukulītis Brendans Freizers izmainījies līdz nepazīšanai
Savā jaunākajā filmā aktieris tēlo 300 kilogramus smagu vīru.
Slavenības
2022. gada 27. jūlijs, 09:43

Smukulītis Brendans Freizers izmainījies līdz nepazīšanai

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

No 23. jūlija kanālā TV6 skatāms seriāls "Profesionāļi", kurā pēc ilgāka laika galvenajā lomā satiksim kādreiz populāro aktieri Brendanu Freizeru. Kāpēc viņš ir tā mainījies?

Amerikā dzimušajam Brendanam Freizeram, kas fanu pūļus iemantoja jau ar lomu filmā «Džordžs no džungļiem» (1997) – lielāko daļu filmas aktieris bija redzams puskails, tādēļ daiļā dzimuma pārstāves nespēja atturēties, nepajūsmojušas par viņa labi veidoto augumu –, pasaules slavu atnesa triloģija «Mūmija» (1999–2008). Pēc tam Freizera vārds vairs netika dzirdēts saistībā ar kino, taču ik pa laikam parādījās informācija par skandāliem, tiesas prāvām, veselības problēmām un ķīviņiem ar bijušo sievu.

Alimenti trim dēliem

«Es patlaban izdzīvoju notikumus, kas ļoti maina un pārveido. Tu neesi tiem gatavs, līdz nākas to visu piedzīvot,» 2018. gadā intervijā izdevumam «GQ» izteicās Freizers. 53 gadus vecais aktieris atklāja, ka lielu savu dzīves daļu spiests risināt finansiālas problēmas. Tolaik viņam nācās maksāt 900 000 ASV dolāru gadā (75 000 mēnesī) alimentos, taču šī summa viņam nebija reāli samaksājama. Savukārt bijusī sieva Aftone Smita vainoja viņu patieso ienākumu slēpšanā.

Freizers ar Smitu iepazinies 1993. gadā aktrises Vinonas Raideres rīkotā neierasti izsmalcinātā barbekjū ballītē. Pāris apprecējās 1998. gadā un kļuva par triju dēlu vecākiem. 2007. gadā Freizers un Smita pieņēma lēmumu šķirt laulību, solot saglabāt draudzību un kopīgi rūpēties par bērniem. Emocionāls trieciens šajā laikā aktierim bija arī viņa mātes nāve.

Veselības problēmas

2013. gada februārī portāls «Radar Online» rakstīja, ka Brendans karjeras kritumu lielā mērā pamatojis ar «medicīniska rakstura problēmām», kas likušas šķēršļus viņa profesionālajām gaitām. «Man šķiet, ka es centos par daudz,» minētajā intervijā norādīja aktieris. «Tā, ka tas kļuva destruktīvi man pašam.»

Freizers cieta no tā, ka viņa filmas kino kompānijām ienesa aizvien mazāk naudas, turklāt viņu piemeklēja arī reālas fiziska rakstura problēmas. «[2008. gadā], kad filmējos «Mūmijas» trešajā filmā Ķīnā, mani burtiski kopā turēja teipi un ledus,» izteicies aktieris. Freizeram bija problēmas ar mugurkaula skriemeļiem un nācās pārciest laminektomijas operāciju. Tā ir ķirurģiska procedūra mugurkaulā, kas palīdz sašaurināt mugurkaula kanālu. Freizers apgalvoja, ka septiņus gadus ceļojis no vienas klīnikas uz otru. Šajā laika periodā plašsaziņas līdzekļi rakstīja par to, ka aktierim bijusi «balss saišu operācija», «ceļgala operācija» un vēl daudzas citas. Tas viss liecināja, ka aktieris nudien nav bijis labā fiziskajā formā, nemaz jau nerunājot par to, ka šādas medicīniskas manipulācijas nav lētas.

Ja var ticēt portāla «Radar Online» rakstītajam, Freizers piedzīvojis arī nelāgu traumu, kad 2012. gadā centies atbrīvot savu Konektikutas māju no viesuļvētrā Sendija nolauztā un uzkritušā koka. Pēc gūtās muguras traumas viņš vairākus mēnešus bijis spiests pavadīt slimnīcā Beverlihilsā (un kādu laiku pēc tam pat pārvietojies ratiņkrēslā). Ārsti it kā esot aktierim pateikuši, ka viņam jāpārtrauc pašam filmās pildīt «savus kaskadiera trikus». Savukārt tas jūtami ietekmējis viņa honorāru lielumu.

Brendans Freizers uz ekrāniem un dzīvē

gallery icon

Nedienas ar producentu

2011. gadā tika vēstīts, ka Brendans Freizers filmēsies Vilhelma Tella lomā un atveidos leģendāro loka šāvēju, kurš 1307. gadā spēja ar bultu pāršķelt ābolu, kas bija uz viņa miesīgā dēla galvas. Taču šis projekts tā arī nerealizējās. Kā viens no variantiem izskanēja viedoklis, ka filmu studija baidījusies, ka skatītājus neieinteresēs šī leģenda par šveiciešu loka šāvēju, pat neraugoties uz to, ka filmu bija plānots uzņemt 3D formātā.

2012. gada maijā Freizers iesūdzējis tiesā producentu Todu Moijeru, jo viņš solījis, ka filmēšana sāksies jau iepriekšējā gada oktobrī. Uzticoties Moijera solījumiem, aktieris esot noraidījis citus lomu piedāvājumus. Freizers apsūdzējis producentu «kontrakta laušanā un melošanā» un pieprasījis trīs miljonus dolāru lielu kompensāciju.

2012. gada jūlijā portāls TMZ rakstīja, ka producents Tods Moijers iesniedzis prasību pret Brendanu Freizeru par «diviem fiziskiem uzbrukumiem». Pirmais esot noticis 2011. gada jūlijā «Hilton» viesnīcā Indianopolisā, kad Freizers bijis «iereibis». Otra reize pienākusi dažus mēnešus vēlāk, kad abi diskutējuši par producentes Šarlotes Haginsas iesaistīšanos. Moijers bijis pret, un tas tik ļoti saniknojis Freizeru, ka viņš «Moijeram iesitis pa krūtīm vismaz 20 reižu». Producents pieprasījis 25 000 lielu sāpju naudu par nodarīto morālo un fizisko kaitējumu. Freizera advokāts vēlāk norādījis portālam TMZ, ka Moijers «novedis savu kompāniju līdz bankrotam» un šī tiesas prāva bijis «izmisīgs centiens izvairīties no sava parāda segšanas».

Lai cik dīvaini tas būtu, nav informācijas, kā šī tiesas prāva risinājusies tālāk un ar ko noslēgusies. Plašsaziņas līdzekļi ātri vien pārstāja par to rakstīt, tāpat kā par Vilhelma Tella daudzsološo 3D projektu.

Intervijā ar žurnālu «GQ» Freizers dalījies pārdomās par savas karjeras lejupslīdi, minot arī 15 gadus senu fizisku aizskaršanu. Aktieris intervijā pastāstīja, ka bijušais Holivudas Ārzemju preses asociācijas prezidents Filips Bērks 2003. gadā atļāvies nepieņemamu vaļību. Incidents noticis publiskā pasākumā, ko rīkojusi organizācija HFPA (viņi arīdzan ir atbildīgie «Zelta globusu» ceremonijas organizatori). Freizers intervijā pastāstīja, ka Bērks sniedzies viņam pretī, lai paspiestu roku, bet tā vietā cilvēku pārpildītā vietā satvēris viņu aiz pēcpuses un veicis neķītru darbību. Pēc Freizera izvirzītajiem apgalvojumiem organizācija HFPA uzsāka izmeklēšanu. Notikušais incidents atstāja negatīvu ietekmi uz Freizeru. Viņš jutās depresīvi, turklāt pēc tam viņu vairs tikpat kā nekad nav aicinājuši uz «Zelta globusa» ceremonijas vakariem.

Pērn soctīklus pāršalca video, kurā aktieri uzrunāja viņa fani un Freizers bija neizsakāmi aizkustināts un pateicīgs, ka viņam tādi joprojām ir. Seriāls «Profesionāļi» (2020) ir Freizera atgriešanās kinodarbā galvenajā lomā. Tajā viņu redzēsim multimiljardiera Pītera Svona tēlā, kam spiegu, izlūkošanas un sabotāžas spēlītes pa spēkam būs arī kosmosā!

Un nupat klajā nācis pirmais kadrs no atzītā režisora Darena Aronofska jaunākās filmas "Valis" - tajā redzam Brendanu Freizeru jau krietni lielās aprisēs.

Filmā aktieris tēlo 300 kilogramus smagu vīru, kas cenšas saglābt savas attiecības ar 17 gadu jauno meitu. "Tas būs kas tāds, ko jūs nekad neesat redzējuši," sola Freizers.

foto: Publicitātes
Savā jaunākajā filmā aktieris tēlo 300 kilogramus smagu vīru.

"Vaļa" pirmizrāde būs rudenī Venēcijas kinofestivālā.