Slavenības
2022. gada 21. jūlijs, 15:11

Agra Daņiļeviča copi Norvēģijā iztraucē vaļi

Žurnāls "Kas Jauns"

"Es spiedzu kā traks!" atzīst horeogrāfs Agris Daņiļevičs, kas, lai izvēdinātu galvu pirms gatavošanās vērienīgajam koncertuzvedumam "Dziesma dejo. Deja skan" Mežaparka estrādē, bija devies makšķerēt uz Norvēģiju un sastapies ar milzu kuprvaļiem.

Daņiļevičs ir kaislīgs makšķernieks, un nu jau vairāk nekā 15 gadu zivju ķeršanas priekus izbauda Atlantijas okeāna ūdeņos Norvēģijas ziemeļos pie Polārā loka. Taču šovasar Agris nebija plānojis turp doties, un tikai veiksmīgas sagadīšanās dēļ viņam atkal izdevās nodoties savam iemīļotajam hobijam.

Agris žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis, ka šoreiz milzu lomi, kā tas bija pirms dažiem gadiem, kad viņš noķēra savu lielāko zivi mūžā – 74 kilogramus smagu paltusu –, negadījās, taču neaizmirstamus iespaidus guvis gan. “Patiesībā vienu dienu vispār nenoķērām neko – visticamāk, zivis izbaidīja vaļi. Līdz šim tuvumā biju redzējis mazos delfīnveidīgos vaļus, bet tā, ka milzu kuprvaļi piepeld pāris metru attālumā no laivas, tā gan man vēl nebija gadījies. Braucām makšķerēt naktī, kad vējš nomierinājās, lai gan kas tā par nakti, tad tak bija polārā diena. Kad tie vaļi uznira pie laivas... To sajūtu pat nevar izstāstīt! Fantastisks skats! Es aiz sajūsmas pilnīgi kliedzu!

Baiļu sajūtas nebija ne mirkli, tikai sajūsma un prieks. Ak, kad valis tik tuvu iznirst, izpūš gaisu... Nu ļoti skaisti brīži!

Jā, un tajā naktī praktiski neko nenoķērām, izvilkām tikai pāris mazu zivtiņu. Lai gan mazas Norvēģijā skaitās tādas zem diviem kilogramiem. Tajā naktī mūsu lomā bija tikai neizmirstami iespaidi un video ar safilmētiem vaļiem – krastā izkāpām bez neviens zivs,” stāsta Daņiļevičs.

Bet nebija jau tā, ka viņa kompānija tajā nedēļā Norvēģijā neko nenoķēra. Visi mājās devās ar atļautajiem 20 kilogramiem fileju krājumiem, gardās norvēģu mencas un pikšas nu sarūpētas visam gadam. “Ļoti forši pamakšķerējām. Šoreiz gan nebija milzu “krokodilu”, taču saķērām gan mencas, gan pikšas, gan jūrasvilkus. Bet vislielākais prieks bija par vienā kalnu ezeriņā noķerto paliju. Todien bija stipri vējains, kā dēļ nevarēja izbraukt okeānā, tāpēc nolēmām doties pastaigā, izbaudot skaisto Norvēģijas ziemeļu dabu. Biju paņēmis spiningkātu un vienā “peļķītē” tiku pie palijas. Man gan teica, ka tur zivju nav un es neko nenoķeršu, bet, re, bija gan – izcili skaista zivs. Un to uzreiz vakarā safilējām maizītēm. Gardi! Patiesībā šīs bija ļoti brīnišķs brauciens, kurā labi izvēdināju galvu pirms augustā notiekošā deju lielkoncerta,” atzīst horeogrāfs Agris Daņiļevičs.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!