foto: Publicitātes
Renārs Kaupers un Marija Naumova “Bērnu svētkos” Gaujas krastā priecē latviešu un ukraiņu ģimenes
Renārs Kaupers.
Slavenības
2022. gada 9. jūnijs, 14:22

Renārs Kaupers un Marija Naumova “Bērnu svētkos” Gaujas krastā priecē latviešu un ukraiņu ģimenes

Jauns.lv

4. un 5. jūnijā Valmieras novada Plāņu pagasta “Pulku” Gaujmalā norisinājās krāšņi “Bērnu svētki”, ko Latvijas un Ukrainas bēgļu ģimenēm dāvāja vietējie iedzīvotāji.

Divas skaistas, saulainas dienas pasākumā pulcināja kopumā ap 500 ļaužu, kas bija mērojuši ceļu gan no Strenču apkaimes, gan Valmieras novada, gan Rīgas, Ogres un citām pilsētām. Ukraiņu ģimenes no Valmieras novada uz svētku norises vietu atgādāja pašvaldības organizētos autobusos, taču bija arī kara bēgļu ģimenes, kas ieradās ar pašu vai savu viesģimeņu organizētu transportu.

“Bērnu svētki” Gaujas krastā

4. un 5. jūnijā Valmieras novada Plāņu pagasta “Pulku” Gaujmalā norisinājās krāšņi “Bērnu svētki”, ko Latvijas un Ukrainas bēgļu ģimenēm ...

gallery icon
212

Protams, galvenie svinētāji bija bērni, kuri skaistajā Gaujmalā izpriecājās pēc sirds patikas gan, rotaļājoties piepūšamajās atrakcijās, gan brīvdabas spēlēs. Puišiem vislielākās ovācijas izraisīja sacīkstes un futbola spēlēšana sumo kostīmos.

Sadarbībā ar Valmieras Jaunatnes centru “Vinda” un skolotāju Lauru Gerliņu Bērnu svētkus fotogrāfijās iemūžināja bērni un jaunieši, kas fotografēšanas prasmi apgūst “Vindas” foto pulciņā. Savukārt centra mākslas un dizaina audzēknes abas dienas brīvprātīgi priecēja svētku dalībniekus, apgleznojot sejiņas.

Lai stiprinātu ukraiņu ticību par savas dzimtenes nosargāšanu un vienotu latviešu un ukraiņu tautas kopīgā radīšanas procesā, ar bērnu zīmētām saulespuķēm tika radīta izstāde “Saulespuķu aleja”, kas tika izkārtota abpus meža ceļam.

“Bērnu svētku” ideja dzima pirmajā dienā, sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, kad Latvijas mūziķu atbalsta koncertā pie Rīgas Kongresu grupas “Prāta vētra” solista Renāra Kaupera un žurnāla “Kas Jauns” žurnālistes Intas Mengišas intervija pārauga skaistās iecerēs. Tovakar, kāpjot uz skatuves, Renārs Kaupers nopūtās, sakot, ka “Prāta vētras” dziesmu “Mana dziesma” vislabprātāk būtu dziedājis ukraiņu valodā. Tāpat uzdzirkstīja arī apņemšanās vasaras sākumā kopīgi sarūpēt svētkus bēgļu bērniem, un Renārs Kaupers savā plānotājā atzīmēja 4. un 5. jūniju kā aizņemtu. Jau martā, kad norisinājās Eiropas atbalsta maratonā Ukrainai, “Prāta vētra” nāca klajā ar sirsnīgu videoklipu un dziesmu “Моя пісня” – “Manas dziesmas” ukraiņu versiju, kas, sadarbībā ar ukraiņu dzejnieku Sergiju Sedriku Lokshinu bija tapusi kā atbalsts, kā dāvinājums ukraiņu tautai šai smagajā laikā.

“Bērnu svētkos”, līdztekus “Prāta vētras” dziesmai “Maybe”, kura ir plaši zināma kā Latvijā, tā Ukrainā, Renārs Kaupers sanākušos priecēja arī ar “Prāta vētras” “Manu dziesmu” gan latviski, gan ukrainiski. Šis bija pasākuma aizkustinošākais mirklis, jo saviļņojuma asaras nespēja slēpt kā latvieši, tā ukraiņi. No Valmieras novada sabraukušās jauno sportistu māmiņas atzina, ka šis ir skaistākais un sirds siltākais notikums, kas pieredzēts, kopš ierašanās Latvijā.

“Pulkās” bija ieradies Valmieras novada vicemērs Ričards Gailums. Viņš neslēpa prieku par notikumu, kurš sildīja daudzu cilvēku sirdis, kā arī pateicās Renāram Kauperam un organizatoriem par jaukajiem svētkiem.

Lai sarūpētu vēl vairāk prieka, uz koncertu “Bērnu svētkos” Renārs Kaupers bija uzaicinājis arī pazīstamo mūziķi Goran Gora jeb Jāni Holšteinu un Valmieras Drāmas teātra aktieru grupu “Kāposti un desiņas”, kuras priekšgalā bija arī nule Teātra dienas gada balvu saņēmušais aktieris Mārtiņš Meiers. Visi uzstājās ar dziesmām no Valmieras Drāmas teātra bērnu izrādes “Smieklu sasaukšanās”, bet kā īpašu iepriecinājumu mazajiem visi kopā nodziedāja arī bērniem tik pazīstamo dziesmu “Joka pēc alfabēts”.

Pasākuma otrajā dienā ar neaizmirstamu uzstāšanos “Bērnu svētku” dalībniekus sveica dziedātāja Marija Naumova, kura pati jau kopš pirmās Krievijas iebrukuma dienas Ukrainā ar visu ģimeni aktīvi darbojas, palīdzot civiliedzīvotājiem izkļūt no kara plosītās dzimtenes. Marijai līdzi bija arī ukraiņu ģimene, kura Latvijā apmetusies pie dziedātājas, viņas mājās. Marija Naumova, basām kājām pastaigājoties pa balto Gaujmalas pludmali, koncertā uzstājās gan ar Raimonda Paula dziesmām latviski un krieviski, gan dziedāja ukraiņu un franču valodā.