foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Kur Francijas prezidents Makrons pērk uzvalkus, un cik tie maksā?
Apģērba izvēle augsta līmeņa politiķiem ir arī politisks solis, un Makronam tā ir atmaksājusies.
Stila jaunumi
2022. gada 24. maijs, 07:01

Kur Francijas prezidents Makrons pērk uzvalkus, un cik tie maksā?

Jauns.lv

"Deutsche Welle" žurnālists Kevins Čīrze (Tschierse) vēlējies iegādāties uzvalku sava labākā drauga kāzām Parīzē un nokļuvis ateljē, kas pieder nesen pārvēlētā Francijas prezidenta drēbniekam, vēsta kāds Vācijas ziņu portāls.

Kā ģērbties, ja esi uzaicināts uz kāzām Parīzē?

Šis jautājums radies jau minētajam žurnālistam Čīrzem, kurš, koferī ielicis tikai pāri skaistu ādas apavu, kādā skaistā marta dienā ieradās Parīzē, lai apmeklētu sava labākā drauga kāzas. Kāds labi ģērbts paziņa, bez šaubām, ieteica doties pie Emanuela Makrona drēbnieka. Pēc viņa teiktā, "Jonas & Cie" piedāvā lieliskus uzvalkus īpašiem gadījumiem par izdevīgu cenu.

Paklausījis drauga padomam, žurnālists devās uz tradicionālo Parīzes tekstilizstrādājumu rajonu. Sentjē rajons, kas atrodas netālu no Luvras, bieži tiek saukts par "Silicon Sentier", jo šeit atrodas liels skaits dažādu interneta uzņēmumu un jaunuzņēmumu. Ielās ir daudz skaisti ģērbtu cilvēku, vārdu sakot, "Jonas & Cie" atrašanās vieta ir lieliski izvēlēta.

foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press

Tikko pamanāma ieeja

Ateljē atrodas klusā ielā aiz tikko pamanāmām durvīm - tur nav ne salona, ne no ielas redzamu skatlogu. Žurnālists pat domāja, ka draugs viņam iedevis nepareizu adresi. Tikai dažas reizes pagājis garām ārdurvīm, viņš izdzirdēja troksni otrajā stāvā. Tad viņš pamanīja arī izkārtni ar uzrakstu "Jonas & Cie". Viņš to atrada - Francijas prezidenta drēbnieku.

Lorāns Tobuls (Laurent Touboul), "Jonas & Cie" īpašnieks, jau gaidīja jauno klientu - jo viņi jau bija vienojušies, ka Čīrze ieradīsies. Pēc draudzīgas sasveicināšanās kungi jau uzreiz sāka viens otru uzrunāt uz "tu". Taču tad pēkšņi rosīgais ateljē īpašnieks pazuda uzlaikošanas telpā kopā ar citu klientu. Žurnālists gaidot malkoja espreso un skatījās uz uzgaidāmās telpas sienām, kas bija izkarinātas ar fotogrāfijām, kurās redzamas slavenības greznos tērpos.

foto: KCS Presse / MEGA / Vida Press

Emanuels Makrons šeit ir pastāvīgs klients kopš 2016. gada. "Daudzi mūsu klienti ir ministri," sacīja Lorāns, piebilstot, ka viņi apkalpo arī aktierus, dziedātājus, raidījumu vadītājus un citas sabiedrībā zināmas personas. Uzņēmums darbojas kopš 1984. gada un piedāvā uzvalkus par salīdzinoši zemām cenām.

Vienkāršos cilvēkus vērtē pēc apģērba, bet prezidentu - pēc uzvalka

Makrons pirmo reizi pie Lorāna vērsās, kad vēl bija ekonomikas ministrs prezidenta Fransuā Olanda laikos. "Viens no viņa darbiniekiem, mans ilggadējais klients, sazinājās ar mani un jautāja, vai es varētu saģērbt viņa priekšnieku," atceras Lorāns. "Ar prieku," es atbildēju.

Tas, ka Makrona kungs vērsās pie drēbnieka, kuru francūži klasificētu kā vidējo cenu kategoriju, arī bija politisks solis. Gatavojoties 2017. gada prezidenta vēlēšanām mediji lielu uzmanību pievērsa politiķu dzīvesveidam. Makrona nopietnākais pretinieks Fransuā Fijons, kurš vairākus mēnešus tika uzskatīts par favorītu, iekļuva korupcijas skandālā, kas cita starpā saistīts arī ar viņa greznajiem uzvalkiem.

"2017. gada priekšvēlēšanu kampaņas laikā žurnālisti lielu uzmanību pievērsa Fransuā Fijona uzvalkiem, salīdzinot tos ar Emanuela Makrona uzvalkiem,” sacīja Tobuls, atceroties, ka jau toreiz Makrons šuva uzvalkus viņa ateljē par nepilniem 400 eiro. “Fijona uzvalki bija vairākas reizes dārgāki," viņš teica. Makronam tas atmaksājās.

foto: KCS Presse / MEGA / Vida Press

Bijušie prezidenti, tostarp Fransuā Miterāns, Žaks Širaks un Žiskārs d'Estēns, uzvalku iegādei ir iztērējuši daudz naudas. Taču šodien, pēc Lorāna domām, pērkot dārgus uzvalkus, politiķi paši sev parakstītu spriedumu. Daudziem francūžiem šobrīd ir grūti samaksāt rēķinus mēneša beigās, tāpēc, redzot prezidentu vai ministru, kurš uzvalkam tērē 5000 vai 10 000 eiro, viņi saka: “Tas nav iespējams! Tas ir nenormāli. Tas ir nepieklājīgi." Pēc Lorāna teiktā, mūsdienās cilvēki nosoda šādu uzvedību.

Kā vēsta vīriešu žurnāls GQ, lietišķo uzvalku var iegādāties tikai par 100 eiro, taču tad nāksies samierināties ar nekvalitatīvu materiālu, šuvēm un tā tālāk. kvalitāti. Vīrieši Eiropā maksā no 200 līdz 500 eiro par viņiem pielāgotu uzvalku, jo neatkarīgi šūšanas meistari un dizaina firmas arvien vairāk cenšas pārdot kvalitatīvus produktus par zemākām cenām. Un, runājot par slavenāko dizaineru darinātiem uzvalkiem, to cenas patiešām var būt kosmiskas.

foto: Jack Hill-The Times/POOL supplie/ Vida Press

Politiskais apģērba kods

Makrons ir ļoti labprāt parunājas piemērīšanas laikā, sacīja Lorāns. Francijas prezidentam ir dažas papildu vēlmes, un viņš ir atvērts ierosinājumiem. Tomēr Lorānam parasti nākas padoties vienā stila jautājumā – krāsas izvēlē. «Prezidents ļoti bieži valkā tumši zilus uzvalkus, kas tiek kombinēti ar tumši zilu kaklasaiti un melnām kurpēm. Tas ir, tā sakot, apģērba kods politiķiem un jauniem cilvēkiem, kuri ienāk darba tirgū, strādā banku, finanšu un audita sektorā,” viņš skaidro.

Pēc Lorāna domām, tumši zila ir moderna krāsa. "Septiņi no 10 mūsu pārdotajiem uzvalkiem ir tumši zili," viņš paskaidro. Arī Makrons prezidenta vēlēšanu vakarā bija tērpies tumši zilā uzvalkā. Drēbnieks cer, ka atkārtoti ievēlētais prezidents “spēs drosmīgi un veiksmīgi turpināt savu darbu".

foto: ddp/abaca press/ Vida Press

Žurnālists ar prieku atveda no Parīzes suvenīru, kas viņam izmaksāja apmēram tikpat, cik par saviem uzvalkiem maksā Makrons. Kāzu svinību laikā plašu ievērību izpelnījās stāsts, ka līgavaiņa draugs ir ģērbies prezidenta drēbnieka šūtā uzvalkā. Interesanti, ka, izrādījās, arī pats līgavainis ceremonijas laikā bija tērpies "Jonas & Cie" kostīmā.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona stils: kādus uzvalkus viņš izvēlas

Francijas prezidents Emanuels Makrons savus uzvalkus šuj pie drēbnieka, kuram pieder zīmols "Jonas & Cie".

gallery icon
14

Francijas prezidents Emanuels Makrons un pirmā lēdija Brižita Makrona - laimīgi precējušies kopš 2007. gada

gallery icon
92

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon
81

Francijas pirmās lēdijas Brižitas Makronas stils 2021. gadā

gallery icon
66