Kostarikas pirmā lēdija - latviete Signe Zeikate un viņas vīrs Rodrigo Čavešs

8. maijā oficiāli amatā stājās jaunievēlētais Centrālamerikas valsts Kostarikas prezidents Rodrigo Čavešs. Zīmīgi, ka prezidenta inaugurācijas ceremonijā viņam pie sāniem ...

gallery icon
15
Slavenības
2022. gada 15. maijs, 07:38

Latviete Signe Zeikate kļuvusi par Kostarikas pirmo lēdiju. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Amatā 8. maijā oficiāli stājies jaunievēlētais Centrālamerikas valsts Kostarikas prezidents Rodrigo Čavešs. Bībeli, viņam nododot svinīgo zvērestu, inaugurācijas ceremonijā turēja viņa sieva – latviete Signe Zeikate, tērpusies baltā kleitā ar gaumīgu mūsu rotu meistara Māra Šustiņa veidotu orhidejas piespraudi.

Tagad nākamos četrus gadus Kostarikas pirmā lēdija būs latviete, kura ar savu nākamo vīru iepazinās, strādādama Pasaules Bankā.

Kostarikas pirmā lēdija – Signe Zeikate:

Bijusī Latvijas Finanšu ministrijas ierēdne jau desmit gadus ir Rodrigo Čaveša sieva un abi audzina septiņus gadus veco meitiņu Isabelu. Kostarikas stila eksperti ir sajūsmā par jaunās pirmās lēdijas gaumīgo stilu, par kuru daļēji arī jāpateicas mūsu rotu māksliniekam Mārim Šustiņam, kurš savā “Facebook” kontā ierakstījis:

“Jūtos ikreiz pagodināts par man uzticēto darbu, ar kuru vēlreiz varēju apliecināt savu meistarību un mīlestību pret rotu radīšanas procesu, kas ir mans darbs un sirdslieta vienlaicīgi."

Orhideja – Kostarikas simbols

Šoreiz manis darinātā piespraude aizceļoja tālu - uz Centrālamerikas zaļāko un laimīgāko valsti - Kostarikas Republiku, valsts pirmajai lēdijai latvietei Signei Zeikates kundzei prezidenta inaugurācijas ceremonijai. 8. maijā notika Kostarikas jaunievēlētā prezidenta Rodrigo Čaveša svinīgais inaugurācijas pasākums. Piespraude veidota stilizēta orhidejas zieda veidolā, kas ir Kostarikas nacionālais zieda simbols”. 

Māris Šustiņš par to, kā viņa veidotā rota nonāca pie Kostarikas prezidenta kundzes kleitas, Jauns.lv stāsta: “Tā bija personīga pazīšanās, tas nebija kaut kāds pasūtījums no valsts prezidenta kancelejas. Kādu laiku atpakaļ biju iepazinies ar Signi Zeikati, kurai patīk manas rotas, it īpaši ar dzintaru. Tagad viņa bija izdomājusi, ka Šustiņš būs tas īstais rotu mākslinieks, kurš izgatavos brošu, kuru piespraust šādā brīdī.

Ar viņu neesmu ļoti labi pazīstams, bet zinu, ka viņa katru gadu apciemo Latviju, savus radiniekus. Tas nav tā, ka viņa aizbraukusi – un viss! Nē, nē…

Tagad jācer, ka starp Latviju un Kostariku izveidosies jaunas attiecības. Viņiem tur jau iet tāpat, kā pie mums. Daba ir skaista, bet ar valsts lietām daudz kas darāms. Tomēr viņi dzīvo “savā mierā”, tur nav nekāda karaspēka”.

Nevainojamā donja Signe

Eleganto balto tērpu, kas pirmajai lēdijai bija mugurā vīra inaugurācijas ceremonijā, veidojuši vietējie dizaineri, un Kostarikas prese uzteic prezidenta kundzes gaumi.

Lateja.cr: “Jaunā Republikas prezidenta Rodrigo Čaveša sieva Signe Zeikate inaugurācijas ceremonijas laikā bija uzmanīga pret katru detaļu. Latviete ieradās nevainojami ģērbusies, baltā kleitā līdz ceļiem, ar garām piedurknēm un vaļīgos svārkos, vienkāršu grimu, elegantiem auskariem un nelielu ziedu kompozīciju kleitas virspusē. Pirmā lēdija izskatījās ļoti eleganti!

Ienākot Likumdošanas sapulces zālē, viņa bija smaidīga un mierīga, visu laiku pie rokas veda savu mazo meitu Isabelu, kura bija tērpusies smalki dzeltenā kleitā.

Kopā ar viņiem ienāca arī dona Rodrigo vecākā meita (no pirmās laulības), un arī pret viņu donja Signe bija uzmanīga. Prezidenta ģimene šķita laimīga un lepnuma pilna.

Kostarikas jaunā prezidenta Rodrigo Čaveša inaugurācijas ceremonija 8. maijā:

Ceremonijā donja Signe pievērsa uzmanību visām detaļām: viņa palīdzēja turēt Bībeli, kamēr dons Rodrigo zvērēja Dieva priekšā, ka būs godīgs, lai paveiktu visu vislabākajā veidā.

Ceremonijas laikā pirmā lēdija sēdēja blakus savam vīram ar taisnu muguru, rokas uz ceļiem un mierīgu seju. Runas beigās donja Signe smaidot piecēlās un piegāja pie dona Rodrigo, lai viņu apsveiktu, noskūpstīja viņu uz vaigiem, un atkal atsēdās krēslā.

Redzot Signes kundzi tik uzmanīgu pret savu vīru un apņēmību, ar kādu viņa darbojās inaugurācijas laikā, viss, šķiet, liecina, ka, iespējams, viņa jau ir pieņēmusi lēmumu uzņemties pirmās lēdijas lomu”.

Efrains Lizano Madrizs “Facebook” raksta: “Rodrigo Čaveša sieva un mūsu pirmā lēdija ir diezgan lieliska sieviete, ar apskaužamu jūtīgumu”.

Finansistu ģimene

foto: Vida Press
Par Kostarikas pirmo lēdiju kļuvusi latviete Signe Zeikate.

49 gadus vecā Signe Zeikate ir dzimusi Latvijā un Latvijas Universitātē ieguvusi ekonomikas maģistra grādu, vispirms strādājusi Valsts reformu, bet pēc tam Finanšu ministrijā, kur darbojusies ar pašvaldību finansēšanas sistēmu, kļūdama gan par Budžeta departamenta Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības nodaļas vadītāju, gan Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomes locekli. Kā liecina prese, viņa arī bijusi aktīva dzīvesveida piekritēja. Piemēram, 1995. gadā Latvijas Pašvaldību savienības ziemas sporta spēlēs Smiltenē viņa šaušanas sacensībās izcīnījusi zelta medaļu.

2001. gadā Zeikate ieguva bijušā ASV viceprezidenta Hūberta Hamfrija vārdā nosaukto stipendiju, kas viņai ļāva doties strādāt Pasaules Bankā Vašingtonā. Tur viņa arī iepazinās ar savu nākamo vīru, kurš arī strādāja Pasaules Bankā. Pirms desmit gadiem viņi apprecējās.

Pašlaik Zeikate joprojām strādā Pasaules Bankā un tur ir vecākā speciāliste valsts parādu vadības jautājumos - sniedz tehnisko palīdzību pasaules nabadzīgākajām valstīm, bet, pēc visa spriežot, pavisam drīz viņa varētu pilnībā nodoties tikai Kostarikas pirmās lēdijas pienākumiem.

Rodrigo Čavešs Pasaules Bankā strādājis 30 gadus, līdz 2019. gadā viņam tika piedāvāts kļūt par Kostarikas finanšu ministru. Tad arī viņš ar sievu un meitu pārcēlās uz Kostariku. Pirms tam viņi piecus gadus padzīvojuši arī Indonēzijā, Džakartā, kur Čavešs bija direktors vienā no lielākajiem Pasaules Bankas ofisiem.

Seksa skandāls

foto: Vida Press
Pērnvasar Kostarikas prezidents Rodrigo Čavešs bija iesaistīts seksa skandālā.

Lai arī Kostarikas pirmo pāri savā ziņā var uzskatīt par pasaules pilsoņiem, viņiem svarīga ir arī nacionālā identitāte. Tā, piemēram, viņu meita Isabela runā ne tikai tēva dzimtajā spāņu, bet arī mātes – latviešu valodā, neskaitot starptautisko angļu valodu. Bet donjas Signes vīrs iemīļojis Latviju, kuru uzskata par “bērnībā izsapņoto pasaku zemi”, un arī Signe Zeikate par sava vīra tēvzemi izsakās ar mīlestību.

Jāteic, ka sociāldemokrātam Rodrigo Čavešam bija jāizcīna sīva politiska kauja, lai nokļūtu Kostarikas prezidenta amatā. Viņš uzvaru izcīnīja otrajā vēlēšanu kārtā un tagad uz 60 gadus vecā prezidenta pleciem gulsies liela atbildība. Kostarikā, atšķirībā no Latvijas, prezidentam ir daudz lielāka vara. Aptuveni piecu miljonu apdzīvotās Kostarikas jaunā līdera rokās ir valsts politikas un ekonomikas stūre, kuru, protams, politiskie konkurenti viņam grib izsist no rokām. 

Piemēram, pērnvasar viņam nācās atvairīt uzbrukumus, jo Čavešu apvainoja seksuālās uzmākšanās lietās. Čavešu jau nepieķēra kādā bordelī vai prostitūtas gultā, bet politkorektajā ASV sistēmā apvainojumiem bija svars. “The Wall Street Journal” rakstīja, ka vairākas Čaveša kolēģes sievietes un sadarbības partneres, tostarp gados jaunas, viņu apsūdzēja nepiedienīgu skatu mešanā, neizprovocētos mēģinājumos noskūpstīt, aicinājumos uz viesnīcu un pat atpūtas braucienos, kā arī izteikumos par viņu izskatu. Zīmīgi, ka vislielākā taisnošanās par “seksuālajiem noziegumiem” iznāca tieši pērnā gada augustā, pāris nedēļas pēc tam, kad viņš bija paziņojis par savu nodomu kandidēt uz Kostarikas prezidenta amatu.

Pēc visa spriežot, pašreiz viņa ģimenes dzīvē valda idille. Kaut arī iepriekšējās laulības viņam izjuka – 1986. gadā Rodrigo Čavešs apprecēja Kostarikas ekonomisti Moniku Hempelu Nanni, ar kuru laulībā nodzīvoja desmit gadus.

Tagad, iespējams, Latvijas un Kostarikas attiecības uzņems jaunus apgriezienus, jo arī valsts pirmā lēdija vēlas, lai tās attīstītos. Priekšnoteikums tam ir - varam ceļot brīvi, jo ar Kostariku mums ir bezvīzu režīms un tur nu mums noteikti tagad būs zināmi cilvēki, kas saprot latviski un nebrīnīsies, kas tā par zemi ar dīvainu nosaukumu - Latvija.

Brīnumainā Kostarika:

Lai arī ar Kostariku mūs nesaista diža ekonomiskā sadarbība (Kostarika ir Latvijas 124. nozīmīgākais eksporta un 111. nozīmīgākais importa preču tirdzniecības partneris), mūsu Ārlietu ministrija uzsver: “Latvijas Republikas un Kostarikas Republikas attiecības ir labas un konstruktīvas”.