foto: AP/Scanpix
Baltkrievijā "Z" jau sen ir atzīts par ekstrēmisma simbolu, un iemesls tam ir visnotaļ interesants
Savulaik "Z" pašam Lukašenko simbolizējis ļoti netīkamu opozīciju atbalstošu mediju. Ar "Z" apzīmētiem Krievu tankiem Baltkrievijas tirāns gan brīvi ļāvis iebraukt savā teritorijā.
Trakā pasaule
2022. gada 6. maijs, 14:45

Baltkrievijā "Z" jau sen ir atzīts par ekstrēmisma simbolu, un iemesls tam ir visnotaļ interesants

Jauns.lv

Visiem zināms mīts, ka ASV multfilmas “The Simpsons” vecās sērijas ir pareģojušas virkni būtisku pasaules notikumu. Kas līdzīgs, kā izrādās, ir noticis ar tepat kaimiņos Baltkrievijā esošo režīmu – tas jau teju pirms gada aizliedza Krievijas invāziju simbolizējošo latīņu burtu “Z”, pasludinot to par ekstrēmistisku.

Baltkrievijā logotipiem līdzīgi atveidojumi ar latīņu burtu “Z”, kuru šobrīd Krievija izmanto karā ar Ukrainu, oficiāli nodēvēti par ekstrēmistisku materiālu ar visām no tā izrietošajām sekām.

Taču ir kāda interesanta nianse – Aleksandra Lukašenko režīms to izdarīja jau pirms gada.

Lieta tāda, ka 2021. gada 13. augustā Minskas centra rajona tiesa atzina “informatīvos produktus”, kuri saistīti ar tādiem opozīciju atbalstošu mediju zīmoliem kā “TUT” un “Zerkalo.io”, kā “ekstrēmistiskus materiālus”, informē Telegraf.by.

Dzīve metro stacijā. Ukraiņi jau vairākus mēnešus tur slēpjas no Krievijas bumbu uzlidojumiem

Kopš Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 24. februārī, daudzi ukraiņi patvērumu no okupantu bumbām rod metro stacijā.

gallery icon

Savādā situācija izveidojusies, Lukašenko režīmam gribot ierobežot “Zerkalo.io” toreiz kā logo bieži izmantotā “Z” atveidošanu, taču šajās dienās, kā zināms, aizliegums tikpat labi varētu būt attiecināms arī uz Krievijas ar “Z” marķēto militāro transportu un citiem objektiem, publicitātes materiāliem, kuri nonākuši Baltkrievijā vai saistīti ar tur iepriekš dislocētajiem Krievijas spēkiem.

Kā zināms, februāra beigās Krievijas uzsāktajā ofensīvā pret Ukrainu ļoti lielu lomu spēlēja Baltkrievija, faktiski ļaujot savu teritoriju izmantot okupantu spēku izvietošanai, ērtākam uzbrukumam Kijivai.

Maskavas plāns, kā zināms, cieta pamatīgu sakāvi, izvēršoties vien par kara noziegumu un cilvēktiesību normu pārkāpšanas skaudru piemēru.

Krievijā un arī citviet pasaulē “Z” burts Kremļa militāro aktivitāšu kontekstā bieži tiek izmantots arī publiskajā telpā un civilajā dzīvē – ļaudīm tādējādi demonstrējot atbalstu agresijai pret Ukrainu.

Kā zināms, Eiropas Savienībā, tostarp arī Latvijā, “Z” burta demonstrēšana, paužot atbalstu Krievijas karam, var beigties arī ar sodu.

Zināmu distancēšanos no “Z” cenšas ievērot arī dažviet ārpus ES robežām.

Piemēram, Kirgizstānas Nacionālās drošības valsts komiteja (VKNB) aicināja pilsoņus atteikties no simbola Z izmantošanas Uzvaras dienas Lielajā Tēvijas karā svinību laikā 9. maijā.