foto: Mārtiņš Ziders
Zane Jančevska pēc piespiedu aiziešanas tomēr neatgriežas Nacionālajā teātrī
Zane Jančevska nesen vadīja koncertu Mazajā ģildē.
Slavenības
2022. gada 18. aprīlis, 06:43

Zane Jančevska pēc piespiedu aiziešanas tomēr neatgriežas Nacionālajā teātrī

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai gan kopš 1. aprīļa atcelta prasība par obligātu vakcinēšanās sertifikātu darba vietā kultūras iestādēs, aktrises Zanes Jančevskas (57) iespējamā atgriešanās Latvijas Nacionālā teātra štatā nav aktuāla nedz viņai, nedz teātrim, tā raksta žurnāls "Kas Jauns".

Aktrises Zanes Jančevskas darba attiecību pārtraukšana ar Latvijas Nacionālo teātri izskatījās kā formāls solis, jo māksliniece atteicās vakcinēties pret Covid-19 un teātris nevarēja turpināt sadarbību ar darbinieku, kam valdības noteikumu dēļ nav ļauts darboties publiskajā sektorā bez potēšanās sertifikāta. Nu šī prasība atcelta, taču teātris, kas vēl nesen pauda cerību, ka šķiršanās ar Jančevsku nebūs uz mūžu, tagad neslēpj - aktrisi aicināt atgriezties darbā neplāno.

Atsakoties potēties, paliek bez darba

Pirms nepilniem četriem mēnešiem teātra mīļotājus satrauca vēsts, ka obligāti pieprasītās vakcinēšanās pret Covid-19 dēļ no Latvijas Nacionālā teātra nācās aiziet aktrisei Zanei Jančevskai. Māksliniece teātrī bija nostrādājusi 35 gadus. Tā kā Jančevska bija pateikusi stingru “nē” obligātajai vakcinācijai, viņa nedrīkstēja klātienē apmeklēt darbavietu – nedz piedalīties izrāžu mēģinājumos, nedz kāpt uz skatuves. Tā kā šo apstākļu dēļ aktrise nevarēja pildīt savus darba pienākumus, viņai no darbavietas nācās atvadīties.

Kamēr Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba situācijai piegāja lietišķi, skaidrojot - ja darbinieks nevar strādāt, tad nevar arī saņemt algu, Zane Jančevska neslēpa, ka piespiedu aiziešana no darba viņai ir liels pārdzīvojums. Žurnālam "Kas Jauns" māksliniece atklāja, ka emocionāli nespēj atgūties, tāpēc nespēj publiski izteikties par pārmaiņām dzīvē. Balsī bija dzirdamas skumjas un satraukums. “Lai emocijas norimstas; lai vēl kāds laiciņš paiet. Šobrīd es... nevaru,” Zane nopūzdamās sacīja dažas nedēļas pēc kļūšanas par ārštata aktrisi.

Teātris atpakaļ negaida

Nu ir aizritējuši gandrīz četri mēneši, kopš Zane Jančevska ir brīvmāksliniece un pašnodarbināta persona. Par to, kā jūtas un ar ko nodarbojas pēc aiziešanas no Latvijas Nacionālā teātra štata, viņa aizvien nevēlas skaļi runāt. Vaicāta, vai tagad, kad potēšanās vai pārslimošanas sertifikāts vairs netiek pieprasīts, lai varētu strādāt publiskajā sektorā, viņa raugās ilggadējās darbavietas virzienā un gaida piedāvājumus jaunām lomām, aktrise noraidošā balsī atbild: “Šo jautājumu vispār nevēlos komentēt!”

Tikmēr Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba pauž, ka Zani Jančevsku atpakaļ darbā teātrī aicināt neplāno.

Visām līdzšinējām Zanes spēlētajām lomām atrasti aizstājēji, bet aktrise neesot nākusi pie teātra vadības ar vēlmi atgriezties.

Teātra direktors paskaidro - darba līgums pārtraukts ar abpusēju piekrišanu, un viņam nav iemesla saukt mākslinieci atpakaļ uz teātri. Tas gan nenozīmē, ka nākotnē, ja vien Zane Jančevska atsauksies, viņa nevarētu tikt pie kādas lomas kā ārštata aktrise. “Mums, protams, ir žēl, ka ir tā, kā ir. Bet ceram, ka pienāks diena, kad mēs ar Zani un Zane ar mums varēsim būt kopā teātrī,” Jančevskai no teātra promejot, sacīja Latvijas Nacionālā teātra komunikācijas daļas pārstāve Lolita Grāvīte.

Priecājas un lepojas par saviem talantīgajiem bērniem

Zane Jančevska atklāj, ka dīkā nesēž un iespēju robežās jau pieņem dažādus darba piedāvājumus. Viņa gan muzicē, gan vada pasākumus. Nesen aktrise bija manāma ar ģitāras koferi steidzīgā solī ejam pa Vecrīgu, kur devās vadīt pasākumu un muzikāli uzstāties labdarības koncertā Mazajā ģildē. Taču par profesionālajām iecerēm un plāniem viņa publiski runāt šobrīd nav noskaņota. “Kad kaut kur piedalīšos, tad arī tas tiks izsludināts,” viņa uzskata.

foto: Mārtiņš Ziders
Zane Jančevska nesen vadīja koncertu Mazajā ģildē.

Pēc balss māksliniece izklausās moža un enerģiska, un jaušams, ka viņa nav ieslīgusi sevis žēlošanā. Un kālab gan? Aiziešana no teātra nav mazinājusi viņas aktiermeistarību un talantu. Turklāt prieku aktrisei sniedz arī viņas pieaugušo bērnu panākumi. Kā zināms, teātra leģendas meita Marta Lovisa Jančevska pārliecinoši sevi pieteikusi Jaunajā Rīgas teātrī. Būdama Latvijas Kultūras akadēmijas Alvja Hermaņa aktierkursa studente, Marta Lovisa jau ar pirmajām parādīšanās reizēm uz skatuves izpelnījusies kā režisoru interesi, tā publikas simpātijas. Nesen, apmeklējot kādu no Jaunā Rīgas teātra pirmizrādēm, Zane Jančevska saņēma daudz jauku atsauksmju par atvases pārsteidzošo līdzību viņai, kā arī uzslavas par Martas Lovisas mērķtiecīgo iešanu mātes pēdās - aktiermākslā.

Savukārt par dēlu Jēkabu Zane Jančevska saņem ne tikai draugu, kādreizējo kolēģu un paziņu komplimentus, bet arī publisku atzinību – Jēkabs Jančevskis marta sākumā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves Lielās Mūzikas balvas ceremonijā tika pie apbalvojuma nominācijā "Gada komponists". Uz ceremoniju izskatīgo un stalto komponistu pavadīja viņa daiļā māsa Marta Lovisa Jančevska.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!