Rekordi, briesmīgā aukstā zupa un neprāts ēst kanēli. Roberto mēnesi cep un šmorē. FOTO
Baiba Sipeniece-Gavare mūziķim Roberto iemācīja, ka vislabāk pagatavoto garšot šādi: ja tas iespējams, paņem ar pirkstu un bāž mutē.
Slavenības
2015. gada 5. jūnijs, 13:05

Rekordi, briesmīgā aukstā zupa un neprāts ēst kanēli. Roberto mēnesi cep un šmorē. FOTO

Kasjauns.lv

Apritējis mēnesis kopš mūziķis itālis Roberto sāka vada Rīga T V 24 pavāršovu “Labs ēdiens labiem draugiem. Ar Roberto”. Šajā laikā viņš ticis ne tikai pie pirmajām slavenību iecienītajām receptēm, bet arī bijis spiests ēst “briesmīgo auksto zupu”, nogaršot kanēli un, protams, tīrījis sīpolus.

Savāds gan mums tas itālis Roberto Meloni, kurš nu jau daudzus gadus dzīvo Latvijā, apguvis latviešu valodu un ir itin biežs viesis dažādos korporatīvos pasākumos un TV šovos. Pirms nepilna gada viņš, pamanot sevi TV ekrānā, atdarinot Adriano Čelentano, paziņoja, ka kļuvis par tusni un steigšus ķērās pie savas fiziskās formas spodrināšanas sporta zālē. Gada laikā viņš nometa ap 20 kilogramiem, bet tad, kā zibens no skaidrām debesīm nāca klajā ziņa – Roberto nu vadīs pavāršovu, mācīsies gatavot latviešu ēdienu un visu iegūto informāciju apkopos recepšu grāmatā.

Pirmā mēneša noslēgumā viņš saimniekoja, atklājot Rīga TV 24 kafejnīcu “On Air cafe” – tur tagad ik dienu pusdienās baudāmi ēdieni pēc Roberto raidījuma slaveno viesu receptēm. Un viesu šā mēneša laikā bijis gana daudz. Psihoterapeite Aina Poiša, dziedātāja Liene Greifāne, hokejists Jēkabs Rēdlihs, horeogrāfs Agris Daņiļēvičs, raidījumu un pasākumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare, māksliniece Elita Patmalniece, aktieri Gints Grāvelis, Agnese Zeltiņa un Andris Bērziņš – tie ir tikai daži no sabiedrībā zināmiem ļaudīm, kas Roberto mācīja, kā jāgatavo ēst. Jo izrādās, ka Roberto ar šo nodarbi līdz šim bijis uz lielu „JŪS”.

Maijā, kas bija Roberto pirmais mēnesis Rīga TV 24 virtuvē, pie viņa viesojušās 19 slavenības un tapuši 30 dažādi ēdieni. Rekordu mielasta gatavošanas apjomos uzstādīa psihoterapeite Aina Poiša un aktieris Rihards Lepers, kuri raidījumam atvēlētajās 50 minūtēs televīzijas tiešraidē uzmeistaroja pa trim ēdieniem. Virtuvē Roberto piedzīvojis ne tikai izklaidi – tas ne reizi vien bijis arī nopietns pārdzīvojums viņa itāliskajai izpratnei par maltīti. Jau pirms sākt vadīt pavāršovu, kura mērķis ir apkopot 100 interesantas latviešu receptes, kuras Roberto īpašā grāmatā dāvinās savai mammai Sardīnijā, Roberto atzinās, ka ir ēdieni, no kuriem viņam vārda tiešajā nozīmē bail. Ar vislielākajām bailēm viņš gaidīja auksto zupu – rozā zupa (latviski tradicionālā ar bietēm un kefīru) viņam esot nopietns pārbaudījums. Par laimi, pagaidām šī zupa viņam gājusi secen, bet ir bijusi baltā aukstā zupa, ko gatavoja aktieris Gints Grāvelis. Kā atzīst Roberto, tā nav bijusi tik biedējoša, un, lai arī pēc itāliskās garšas izpratnes bijusi pat tīri pieņemama, tomēr apziņa, ka zupai jābūt siltai, viņu nav vēl pametusi.

Savdabīgas sajūtas Roberto sagādājusi mūziķa Gunta Veita recepte no viņa vecmāmiņas krājumiem – pildītās pankūkas ar plaušām un sirdi. Tomēr, kā tagad secina Roberto, garša šim brīnumam bijusi nesalīdzināma ar apziņu par to, kas pankūkās iepildīts.

Visnotaļ liels pārsteigums itālim bijušas arī mākslinieces Elitas Patmalnieces gatavotās kartupeļu klimpas, kas pildītas ar biezpienu un Rīgas “Dinamo” tehniskā direktora Armanda Simsona pītas ar siļķīti – tas, ka no pelēkajiem zirņiem var gatavot tādu pat biezputru kā no kartupeļiem, pēc šī raidījuma, starp citu, bija pārsteigums ne tikai itālim, bet arī daudziem latviešiem.

Tā kā raidījumā visi ēdieni tiek ne tikai pagatavoti, bet arī pagaršoti, tad Roberto ar pilnu atbildību uzņēmās gastronomiskā konsultanta pienākumus arī maija nogalē notikušajā RīgaTv 24 bāra “On Air Cafe” atklāšanā, kur sanākušajiem piedāvāja īpašu cienastu pēc viņa raidījuma viesu receptēm. Starp citu – šos cienastus īsi pirms savas viesošanās pavāršovā bija atnācis nobaudīt arī pazīstamais mūzikas pedagogs Edgars Kramiņš – viņam, kā jau perfekcionistam, bija interesanti uzzināt, ko raidījumā gatavojuši viņa “priekšteči”. Par laimi – Kramiņa ieplānotā baraviku zupa un kefīra veselības dzēriens realizēto recepšu sarakstā vēl nebija.

Pirmais mēnesis pavāršova vadītāja ampluā Roberto pagājis ne tikai recepšu un virtuves prasmju apgūšanā – piemēram, kopā ar Agri Daņiļēviču viņi uzstādīja pašiem vien zināmu biezpiena plācenīšu ātrumcepšanas rekordu un veidoja piruetes, ar Marku Rivu viņi mēģināja karotēm ēst kanēli, bet ar Gintu Grāveli dejoja sambu.

Vadot pavāršovu Roberto beidzot arī uzzinājis, ka redīsi nav jāmizo un griķi, kas sasvērti paciņu porcijās, pirms vārīšanas nav no tām jāizber.

Kasjauns.lv / Foto: publicitātes