Slavenības
2022. gada 26. marts, 11:16

Agris Daņiļevičs uz Lielās Mežaparka skatuves dancinās ukraiņus

Santa Sergejeva

Žurnāls "Kas Jauns"

Horeogrāfs un deju skolas Dzirnas pedagogs Agris Daņiļevičs Latvijas Nacionālajā operā un baletā šajā sezonā jau nodevis skatītāju vērtējumam divus apjomīgus darbus - veidojis kustību partitūru "Hamletam" un "Aīdai". Šobrīd Agris jau sācis gatavoties vērienīgiem dejotāju un dziedātāju svētkiem - "Dziesma Dejo. Deja Skan", kas šā gada augustā norisināsies Lielajā Mežaparka estrādē. Viņam ir plāns uz pasākumu aicināt arī Latvijā nonākušos ukraiņu dejotājus.

Dejotāju un dziedātāju apjomīgo lielkoncertu īstenos pašmāju nozares meistari - kordiriģents Mārtiņš Klišāns, komponists Uģis Prauliņš, idejas iniciators, autors un producents Edžus Arums, uzveduma režisore Ilze Jakubovska, kā arī horeogrāfs Agris Daņiļevičs.

“Lielkoncerts "Dziesma Dejo. Deja Skan" norisināsies augusta pirmajā nedēļā Mežaparkā. Šī ir tā reize, kad dziedātāji un dejotāji varēs sanākt kopā uz kopīgu lielkoncertu.

Skatītājiem būs iespēja apsēsties kora vietās un saprast, ka jaunā un iespaidīgi lielā Dziesmu svētku estrāde ir pilnīgs kosmoss.

Lai arī jau esam sākuši gatavoties šim notikumam, jāteic, ka laika vairs nav daudz, bet mums ir ļoti laba komanda. Esam iecerējuši, ka mūsu lielkoncerts būs kā tilts uz lielajiem 2023. gadā gaidāmajiem Dziesmu un deju svētkiem. Cilvēkiem ir ļoti liela vēlēšanās sanākt kopā, dejot, dziedāt un skatīties. Kopā būt, tas ir svarīgi!” par gaidāmo notikumu žurnālam "Kas Jauns" pastāstījis populārais horeogrāfs.

Mežaparka Lielajā estrādē svin spāru svētkus

Šodien plkst.11 Mežaparka Lielajā estrādē, Rīgā, notika spāru svētki. Atbilstoši būvniecības tradīcijām ar spāru svētkiem simboliski iezīmējas brīdis, kad apjomīgākie ...

gallery icon

Ieskicējot "Dziesma Dejo. Deja Skan" programmu, Daņiļevičs atklāj: “Tā kā situācija ir neprognozējama, runājot par pandēmijas iespējamiem ierobežojumiem, tad mūsu repertuārs ir diezgan klasisks. Protams, Uģa Prauliņa jaundarbos būs arī jaunas horeogrāfijas un norises, bet pamatā, kas attiecas uz tautas deju ansambļiem un kolektīviem, ir jau ļoti daudz zināmu deju – ikonu. Tās ir dejas, ko dejotājs no jebkura deju kolektīva var atcerēties nedēļas laikā un nodejot. Var teikt, ka šis koncerts sastāv no deju pasaules un kora dziesmu hitiem. Skanēs viss, kas nedrīkst neskanēt! Jā, varbūt mūsu lielkoncerts nekandidēs uz perfektām līnijām, bet uz sirsnību noteikti. Nebūs deju skates, jo viss balstīsies uz deju kolektīvu vadītāju un pašu dejotāju godaprātu. Viņi iemācās dejas, un koncerta virsvadītāji saliek šos numurus lielajā zīmējumā. Tieši tāpat arī koristiem.”

Ir jau prātots, kādā veidā šajā lielkoncertā iesaistīt tos ukraiņu dejotājus, kas, bēgot no kara, nonākuši Latvijā. Tā ir lieliska iespēja piedalīties tik unikālā pasākumā, jo pasaulē dejošanā tāda mēroga pasākumi nenotiek. “Mēs nevaram gribēt, ka ukraiņu bērni un jaunieši zinās latviešu deju repertuāru. Tāpēc visdrīzāk viņi piedalīsies koncerta dramaturģiskajās sasaistes vietās, kas ir ar Uģa Prauliņa mūziku, kad aicināsim ukraiņus pieslēgties pie "Dzirnu" deju skolas,” viņš paskaidro.

Deju grupas "Dzirnas" jubilejas koncerts "1 un KOPĀ – Dzirnām 30"

2015. gada 12. februārī “Arēnā Rīga” notika Deju grupas “Dzirnas” jubilejas koncerts “1 un KOPĀ – Dzirnām 30”.

gallery icon

Tāpat arī Agris Daņiļevičs priecājas, ka viņa vadītā deju skola "Dzirnas" ir atsākusi pilnvērtīgi strādāt un tai pievienojušies arī jauni dejotāji. “Viss plūst un mainās, un nekas nav mūžīgs! Mums jau darba process tā īsti nepārtūka arī pandēmijas laikā. Kad bija aizliegumi, pedagogi ar dejotājiem strādāja Zoom platformā; kad nevarēja strādāt telpās, darbojāmies tirdzniecības centra "Rīga Plaza" auto stāvlaukumā, tāpat arī Lucavsalā. Mēs meklējām visādus ceļus, kā nepārtraukt darbu, un likuma ietvaros mums tas viss arī sanāca. Es neteikšu, ka pandēmija nav atstājusi iespaidu, protams, ir. Ir labas lietas klāt nākušas, bet ir arī kaut kas pazaudēts. Gribu pateikties "Dzirnu" deju skolas pedagogiem, dejotājiem un viņu vecākiem par izturību un radošu skatu uz lietām šajā grūtajā laikā. Mēs esam dzīvi, un dejot ir laime! Mīļie ukraiņi, turieties!” tā deju skolas un grupas "Dzirnas" vadītājs.

 

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!