Slavenības
2022. gada 9. marts, 06:42

Ziedo miljonus un nolād Putinu - pasaules šovbiznesa zvaigznes, kas atbalsta Ukrainu

Jauns.lv

Ar katru dienu aizvien palielinās to slavenību skaits, kas izrāda savu līdzjūtību un atbalstu Ukrainas tautai un kritizē Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīcību. Ukrainu ar dāsnu ziedojumu atbalstījusi pat Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kas parasti politiskos jautājumos ievēro neitralitāti. Ziedojumu veikusi arī amerikāņu aktrise Mila Kunisa, pēc tautības ukrainiete. Atbalstu ukraiņiem un dusmas pret Krievijas prezidentu soctīklos izrādījusi Madonna. Šons Penns devies uz kara skarto zemi, lai filmētu dokumentālu filmu, kas parāda notiekošo. Visa pasaule ir sadevusies rokās ukraiņu atbalstam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Opra Vinfrija

Populārā amerikāņu TV personība Opra Vinfrija publicējusi rakstu, kurā pauž savu atbalstu ukraiņiem. Viņa izteikusi apbrīnu par ukraiņu nācijas apbrīnojamo drosmi, kas dziļi aizkustinājusi cilvēkus visā pasaulē.

Rakstu TV dīva publicējusi savā interneta lapā "Oprah Daily". “Ukraiņu tautas drosme iekvēlinājusi cilvēkus visā pasaulē, un mani to skaitā. Viņi visi kā viens, visiem iespējamiem līdzekļiem, cīnās pret pakļaušanu no Krievijas puses. Viņi ir dzīvs piemērs un modinātājs mums visiem: mēs nedrīkstam uzskatīt savu demokrātiju kā pašsaprotamu,” raksta Vinfrija.

“Mēs vērojam, kā parastie ukraiņi – visu vecumu sievietes un vīrieši – ņem rokās ieročus, daudzos gadījumos pirmo reizi dzīvē. Viņiem ir jāaizstāvas pret desmitiem tūkstošu apmācītu Krievijas karavīru.”

“Mēs redzam, kā viņi pieņem neiedomājami smagus lēmumus palikt un cīnīties vai aiziet - bieži vien bez vīriem, brāļiem un tēviem -, lai glābtu savas ģimenes no vardarbības, kas vērojama visapkārt," raksta Opra.

TV personība pieminējusi arī Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš pēc viņas vārdiem, vēl nesen bija tikai “cilvēks, kuram gadījās kļūt par prezidentu”.

“Emocionālā runa, kuru viņš svētdien teica Eiropas parlamentam, raisīja asaras daudziem klausītājiem, to skaitā viņa tulkam.”

“Viņš ne tikai ir izrādījies savu uzdevumu augstumos, bet arī spējis apvienot pasauli un parādījis mums, kā izskatās patiesa, iedvesmojoša vadība,” atzīmējusi Opra Vinfrija.

Stings

Populārais britu mūziķis Stings 1985. gadā savam debijas albumam "The Dream of the Blue Turtles" sakomponēja dziesmu ar nosaukumu “Russians”. “Kopš skaņdarba sarakstīšanas šo daudzo gadu laikā es reti esmu izpildījis šo dziesmu. Nekad nebiju domājis, ka tā atkal kļūs aktuāla,” noradījis Stings.

Tagad mūziķis šo skaņdarbu veltījis drosmīgajiem ukraiņiem, kuri cīnās pret Krievijas tirāniju, kā arī krieviem, kuri protestē pret savas valdības režīmu.

Dziesmu “Russians” Stings savulaik veltīja “aukstajam karam”, kas risinājās no 1947. gada līdz 1991. gadam. Tajā viņš piesauc Mihailu Gorbačovu, Ronaldu Reiganu, kā arī tajā ir atsauces uz Padomju Savienības līdera izteikumiem un kodolieroču draudiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Gorillaz”

Grupa “Gorillaz” savā “Instagram” lapā publicējusi vēstījumu visiem ukraiņiem un tiem cilvēkiem Krievijā, kas neatbalsta valdības neprātīgo lēmumu: “Sūtām mīlestību un domās esam ar jums, cilvēki Ukrainā un tie Krievijā, kas ir pret bezjēdzīgo karu. Mēs ceram, ka joprojām varēsim jums spēlēt tiklīdz šis neprāts būs beidzies, un kaut tas notiktu drīz. Esam kopā ar Ukrainu!”

"Rammstein"

Grupas oficiālajā lapā vietnē “Instagram” mūziķi uzrakstījuši vēstījumu trīs valodās: angļu, ukraiņu, un krievu.

“Grupa “Rammstein” vēlas izrādīt savu atbalstu Ukrainas tautai, kas pretojas šokējošajai agresijai no Krievijas valdības puses.”

“Pirmkārt, šajā laikā mēs izjūtam dziļas skumjas par ukraiņu tautas ciešanām.”

“Katrs grupas dalībnieks ir saistīts ar abām šīm valstīm, visiem grupas dalībniekiem ir draugi, paziņas, partneri, fani abās šajās valstīs.”

“Mēs saprotam, ka daudzi krievu fani varbūt jūt izmisumu par savas valdības rīcību, un mēs gribam atgādināt par cilvēcību, kas piemīt kā Krievijas, tā Ukrainas pilsoņiem.”

Atzīmēsim, ka Tila Lindemana koncerti Krievijā, kas bija paredzēti šā gada decembrī, ir atcelti.

Šons Penns

Amerikāņu aktieris un režisors Šons Penns Kijevā ieradās vēl pirms karadarbības sākuma. Viņš jau sen bija vēlējies uzņemt filmu par Ukrainu un kara darbību Donbasā, kur bija paspējis paviesoties šajā ziemā.

Intervijā telekanālam CNN Šons Penns pastāstīja par tikšanos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Aktiera pirmās tikšanās ar Ukrainas vadītāju notika dienu pirms agresora iebrukuma šajā zemē, kā arī karadarbības pirmajā dienā

Šons Penns atzīst, ka bijis saviļņots par tikšanos ar prezidentu un juties patīkami pārsteigts par viņu, kā valsts vadītāju. Penns pat izteicies, ka Zelenskis viņaprāt ir “dzimis, lai būtu prezidents”. “Drosme, cieņa un …mīlestība, ko izstaro šis cilvēks. Un tas, kā viņš ir pratis apvienot valsti… tas ir vārdos neparakstāmi. Es jutos ļoti iespaidots un aizkustināts, kā arī satraucos par viņu pašu un Ukrainu,” norādījis aktieris.

Holivudas zvaigzne izmantojis interviju ar CNN, lai atkārtoti aicinātu pasauli nestāvēt malā, bet gan palīdzēt Ukrainai.

“Es noteikti zinu, ka mums ir jāiegulda viss, kas mums ir, lai atbalstītu ukraiņu tautu, atbalstītu prezidentu Zelenski, pretējā gadījumā, neesmu pārliecināts, ka mums paliks piemiņa par tādu Ameriku, kāda vēlamies kļūt,” savus tautiešus mudinājis Šons Penns.

“Deep Purple”

Leģendārā grupa “Deep Purple” savā lapā izvietojusi sekojošu paziņojumu: “Mēs esam apolitiska grupa. Tā ir mūzika. Taču tā bija agrāk. Mēs nosodām Putina kaujiniekus par zvērībām pret nevainīgiem vīriešiem, sievietēm un bērniem Ukrainā,” norādījis “Deep Purple” basģitārists Rodžers Glovers.

Grupas taustiņinstrumentālists – Dons Eirijs – personīgi vērsies pie Dmitrija Medvedeva, kurš ir liels grupas fans. Viņš atgriezis politiķim viņa autogrāfu, ko saņēmis 2011. gadā (tolaik Medvedevs, būdams Krievijas prezidents, pēc koncerta Maskavā bija ielūdzis “Deep Purple” pusdienās savā rezidence).

“Ja mūsu paziņojums nozīmēs, ka nekad vairs nesatiksim savus krievu draugus, tas būs liels upuris, taču tas nav nekas salīdzinājumā ar to, ka nekad vairs neredzēsim mūsu ukraiņu draugus, kurus nogalina, lai apmierinātu Krievijas līdera psihopātiskās ambīcijas,” noradījis vokālists Ians Dilans.

Mila Kunisa un Eštons Kačers

3. martā slavenais Holivudas aktieru pāris Eštons Kačers un Mila Kunisa uzsāka akciju vietnē "GoFundMe" ar mērķi savākt 30 miljonus ASV dolāru kompānijām Flexiport.org un Airbdb.org, kas ir “divas organizācijas, kas aktīvi darbojas uz vietas un sniedz tūlītēju palīdzību tiem, kam tā ir visvairāk nepieciešama”.

“Es piedzimu Čerņivci pilsētā Ukrainā 1983. gadā. Uz Ameriku pārcēlos 1991. gadā. Es vienmēr esmu sevi uzskatījusi par amerikānieti. Lepnu amerikānieti. Es lepojos ar visu, ko šī valsts ir izdarījusi manis un manas ģimenes labā. Taču šodien, vairāk kā jebkad, es lepojos ar to, ka esmu ukrainiete. Notikumi, kas risinās Ukrainā, ir postoši. Šajā pasaulē nav vietas tik netaisnīgiem uzbrukumiem cilvēcei,” norādījusi Mila video, kas publicēts viņas vīra Eštona Kačera blogā.

Pats Eštons atzīmējis, ka “nekad nav tā lepojies ar to, ka ir precējies ar ukrainieti”. Viņš slavēja “tās valsts iedzīvotāju drosmi, kurā dzimusi Mila”, vienlaikus uzsverot humānās palīdzības nozīmi.

Pāris pats nolēmis ziedot trīs miljonus ASV dolāru tūlītējas humānās palīdzības sniegšanai ukraiņu bēgļiem.

Benedikts Kamberbačs

Populārais britu aktieris Benedikts Kamberbačs šajās dienās saņēmis zvaigzni Holivudas slavas alejā. Pateicības runas laikā viņš pieminēja arī notikumus Ukrainā. “Es nevaru šodien uzstāties, šajā apbrīnojamajā savas dzīves brīdī, nepiesaucot šobrīd Ukrainā notiekošo. Nevaru neizteikt savu atbalstu Ukrainas tautai, kas iebilst pret kleptokrātiju un valdības idiotismu, un cenšas apturēt šo zvērību,” sacīja Kamberbačs.

Bleika Laivlija un Raiens Reinoldss

Holivudas aktieri ziedojuši vienu miljonu ASV dolāru Ukrainas bēgļiem, kuri bijuši spiesti pamest savas mājas dēļ Krievijas karaspēka iebrukuma viņu zemē. 26. februārī Laivlija par to rakstīja savā “Instagram” blogā.

“Raiens Reinoldss un es dubultosim katru dolāru līdz vienam miljonam, kas ziedots ANO bēgļu jautājumā,” rakstīja aktrise. Viņa arī atzīmēja, ka ANO labdarības fonds jau “palīdzējis vairāk nekā 50 000 ukraiņu, kuri bija spiesti aizvadīto mazāk nekā 48 stundu laikā pamest savas mājas”.

Džoana Roulinga

“Harija Potera” grāmatu autore rakstniece Džoana Roulinga 3. martā savā “Twitter” blogā atbildēja uz sekotājas jautājumu “Kādu burvestību izmantotu profesore Minerva Maksūra [izdomāts tēls Harija Potera grāmatās], lai aizsargātu Ukrainu?” “Šis ir viens no tiem brīžiem, kad man patiešām būtu gribējies, lai es varētu darīt brīnumus,” atbildējusi Roulinga.

Savu atbildi rakstniece papildinājusi ar mirkļbirku “Es atbalstu Ukrainu”.

Rouzija Hantingtone-Vaitlija

Modele un Holivudas aktrise Rouzija Hantingtone-Vaitlija savā “Instagram” kontā 3. martā publicējusi ierakstu Ukrainas atbalstam. “Vērot pēdējo dienu notikumus Ukrainā, ir, maigi izsakoties, graujoši un sirdi plosoši,” viņa atzinusi.

Modele norādījusi, ka viņa ar ģimeni atrodas drošībā un, barojot jaundzimušo bērniņu, domā par mātēm un ģimenēm Ukrainā, kas cieši sev piekļauj zīdaiņus un bērnus, kad naktī skrien uz bumbu patvertnēm vai ierodas nometnēs.

“Šādos brīžos šķiet neiespējami saprast, ko uzrakstīt vai pateikt, taču mana sirds ir pievērsta viņiem un domās esmu ar Ukrainas iedzīvotājiem,” raksta modele. Hantingtone-Vaitlija ar UNICEF starpniecību veikusi ziedojumu Ukrainai un mudinājusi citus sekot viņas piemēram.

Pols Makartnijs

Britu mūziķis un bijušais grupas “The Beatles” dalībnieks Pols Makartnijs 28. februārī “Instagram” publiskojis arhīva fotoattēlu, kurā viņš redzams koncertā Kijevā ar Ukrainas karogu rokās. Tas noticis pirms 14 gadiem.

“Atceros, kā spēlēju mūsu draugiem Neatkarības laukumā 2008. gadā. Domās esmu ar viņiem šajos grūtajos laikos. Mēs sūtam savu mīlestību un atbalstu,” raksta Makartnijs.

Armando Ianuči

Skotu satīriķis, režisors, rakstnieks un radio personība 27. februārī savā blogā pārpublicēja fotogrāfiju, kas simbolizē Ukrainas karogu.
"Labrīt. Putin, ej…," viņš pierakstīja komentārā.

Dženifera Anistone

Amerikāņu aktrise Dženifera Anistone reaģēja uz Holivudas aktieru Raiena Reinoldsa un Bleikas Laivlijas publikāciju, kurā paziņoja, ka ziedojuši vienu miljonu dolāru, lai palīdzētu Ukrainas bēgļiem. Arī Anistone pievienojusies līdzekļu vākšanai. “Paldies... izdarīts,” savā stāstu sadaļā vēlāk atskaitījusies aktrise.

Maikls Duglass

Amerikāņu aktieris un producents, divu “Oskaru”, sešu “Zelta globusu”, kā arī “Emmy” balvas ieguvējs paudis savu atbalstu ar simbolisku elementu ukraiņu karoga krāsās, kas rotāja viņa žaketes krūškabatu. “Tagad ir lielisks laiks, lai novērtētu, kas ir īsta demokrātija. Es ļoti lepojos ar to, ko cilvēki šajā valstī ir paveikuši," viņš norādīja.

Havjērs Bardems

Spāņu aktieris ikgadējā “HCA Filma Arards” balvu ceremonijas laikā sacīja: “Es vēlos, lai Ukrainā pārtrauktu karot, lai cilvēki būtu drošībā, jo tas ir vienīgais, kam šobrīd ir nozīme. Katrā karā upuri vienmēr ir vieni un tie paši – civiliedzīvotāji. Nevainīgi cilvēki, kas skraida pa ielām ar saviem bērniem, skanot sirēnām."

Vēlāk aktieris pievienojās protestam pie Krievijas vēstniecības Madridē, atbalstot ukraiņu tautu un izrādot nosodījumu Krievijas iebrukumam Ukrainā. "Esmu šeit, lai parādītu, ka nosodu Krievijas Federācijas militārās darbības pret Ukrainu," norādīja Bardems mītiņā, kurā piedalījās aptuveni 100 cilvēku.

“Muse”

Ukrainai atbalstu izteikusi arī pasaulslavenā grupa “Muse”. “Instagram” tā ievietojusi video, kurā grupas līderis Metjū Belamijs spēlē ģitāru, uz kuras ir uzlīmēts Ukrainas karogs. Pats Metjū ir ģērbies dzeltenā jakā un zilā džemperī.

Lady Gaga

Dziedātāja Lady Gaga, kura apmeklēja SAG balvu ceremonijas vakaru, savā blogā publiskojusi šādu vēstījumu: “Mana patiesā šīvakara vēlme ir, lai es un mani kolēģi aktieri "SAG Awards" ceremonijas vakara divu stundu garumā sagādātu skatītājiem smaidu. Esmu pagodināta tur būt, tā ir privilēģija būt māksliniekam. Ir daudz iemeslu, kāpēc pasaule neļauj mums pastāvīgi smaidīt. Šovakar es aizlūdzu par Ukrainu un sūtu smaidu visām jūsu sirdīm, un lūdzu, lai drīz tās būtu vienotas.”

Ella Faninga

Jaunā amerikāņu aktrise Ella Faninga uz sarkanā paklāja iznāca ar manikīru Ukrainas karoga krāsās.

Stīvens Kings

Pasaulslavenais rakstnieks savā blogā ievietoja fotogrāfiju, kurā redzams T kreklā, kas pauž atbalstu Ukrainai. Viņš pie attēla pierakstījis sekojošus vārdus: "Parasti es nepublicēju fotogrāfijas, bet šodiena ir izņēmums."

Savukārt “Twitter” viņš ierakstīja: “Lielākā daļa no mums jau bērnībā spēļu laukumā iemācījās: tu nestāvi malā, kamēr lielais sit mazo. Tu vari pāris reizes iesist, lai apturētu lielo, jo tieši tas ir jādara.”

Vēlāk Kings paziņoja, ka nepagarinās līgumus par savu grāmatu izdošanu Krievijā.

Šēra

Pēc tam, kad prezidents Džo Baidens paziņoja par pirmajām sankcijām pret Krieviju, amerikāņu dziedātāja Šēra “Twitter” ierakstīja, kāpēc Ukraina ir svarīga Amerikai.

Šēra norādīja, ka Putins vēlas atjaunot PSRS un padarīt Eiropu vāju. "Kāpēc Ukraina ir svarīga Amerikas Savienotajām Valstīm?” – vaicā Šēra. Viņa norāda, ka Putins ir despots un vēlas iznīcināt suverēnas valstis līdz atkal spēs atjaunot Padomju Savienību. “Tas atstās Eiropu mazu un neaizsargātu. Krievija, Ķīna, Saūda Arābija vēlas ASV nospiest uz ceļiem un redz lielisku iespēju.”

Roberts de Niro

“Oskara” balvas laureāts, Roberts de Niro izteicies: “Mums kaut kas jādara, lai apturētu šādu agresiju. Pasaulē notiek šīs briesmīgās lietas, un, ja jums ir balss, jums ir tiesības izteikties. Jums tas ir jādara. Jāpieceļas un jāsaka: tas ir nepareizi, tā nedrīkst. Tik vienkārši! Runa pat nav par demokrātiju – runa ir par to, kas ir pareizi un kas nav. Tas ir patiesības jautājums. Cilvēkiem ir jāieņem stingra nostāja. Un ir jāpatur prātā šī šausmīgā lieta, ka cilvēcei ir kodolieroči, ar kuriem visi viens otram draud. Ja tos pielietos, nekas vairs nepaliks. Nevaru iedomāties, ka pasaule ir nonākusi līdz šādam stāvoklim.”

Madonna

Popmūzikas karaliene Madonna nosūtījusi atbalstu kara plosītajai Ukrainai - viņa sociālajos tīklos dalījusies ar fotogrāfijām un video, aicinot apturēt Vladimiru Putinu un starp rindiņām liekot domāt, ka viņa Krievijas prezidentu pielīdzina Hitleram.

"Bezjēdzīgais un alkatības vadītais Krievijas iebrukums Ukrainā IR JĀPĀRTRAUC!!! Lūdzu, sūtiet humāno palīdzību, lai palīdzētu miljoniem Ukrainas pilsoņu, kuru dzīvi šobrīd ir skārusi šī krīze! Putins ir pārkāpis visas esošās cilvēktiesību norunas,” savā video norāda Madonna.

“Putinam nav tiesību mēģināt iznīcināt Ukrainu. Mēs jūs atbalstām, prezident Zelenski!! Mēs lūdzam par jums un jūsu valsti! Dievs svētī jūs visus! Nejutīsimies bezspēcīgi šāda mēroga ģeopolitiskās darbības priekšā. Ir lietas, ko mēs varam darīt. Слава Україні! Героям Слава!"

Aprakstā viņa saviem 17,7 miljoniem “Instagram” sekotāju arī dalās ar saiti uz publikāciju par to, kā ikviens var palīdzēt Ukrainai.

Madonnas savos ierakstos ievietojusi fotogrāfijas ar Ukrainas karogu un atgādinājums, ka atbalsts valstij šobrīd ir ļoti svarīgs.

Karaliene Elizabete II

Arī britu karaliskās ģimenes pārstāvji šobrīd palīdz Ukrainai ar ziedojumiem.

Organizācija, kas apvieno 15 lielākās Apvienotās Karalistes labdarības organizācijas ātrai koordinētai reaģēšanai uz incidentiem ārvalstīs, pateikusies karalienei Elizabetei II. Tā raksta: “Liels paldies Viņas Majestātei karalienei par to, ka viņa turpina atbalstīt Ārkārtas situāciju komiteju un sniedz dāsnu ziedojumu DEC humanitārajam aicinājumam Ukrainā.”

Summa, kādu ziedojusi karaliene, gan netiek atklāta, taču skaidrs ir viens, tā nav maza.

Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla

Princis Čārlzs ar sievu Kornvolas hercogieni Kamillu apmeklējis Ukrainas katoļu katedrāli Londonā, lai aizlūgtu par Ukrainu. Pie uzaicinātajiem viesiem no Lielbritānijas ukraiņu kopienas princis vērsās ar sirsnīgu uzrunu: “Man jāteic, ka mūs ar sievu dziļi aizkustināja viss, ko šodien dzirdējām mūsu vizītes laikā. Galvenokārt tā ir ukraiņu kopienas neparastā drosme, augstsirdība un nelokāmībā, saskaroties ar tik patiesi šausminošu agresiju.”

Princis Čārlzs un hercogiene Kamilla apmeklē Ukraiņu katoļu katedrāli Londonā

gallery icon
22

Par karu Ukrainā Velsas princi runāja arī viesojoties Eseksā. Pilsētas statusa ceremonijas laikā Sautendā princis Čārlzs savā uzrunā norādīja, ka demokrātiskām vērtībām Ukrainā tiek uzbrukts “visnekaunīgākajā veidā”.

Andželina Džolija

Holivudas aktrise un ANO labas gribas sūtne bēgļu jautājumos Andželina Džolija “Instagram” rakstīja: “Tāpat kā daudzi no jums, arī es lūdzu par cilvēkiem Ukrainā. Mani kolēģi un es UNHCR koncentrējamies uz aizsardzības un pamata cilvēktiesību nodrošināšanu visiem bēgļiem. Mēs jau esam redzējuši ziņojumus par upuriem un cilvēkiem, kuri sāk pamest savas mājas un meklēt drošību. Ir pāragri minēt, kas notiks tālāk, taču šī brīža nozīmi - Ukrainas iedzīvotājiem un starptautiskajām tiesībām - nevar pārvērtēt.”

Vēlāk Džolija situācijai Ukrainā veltījusi vēl vairākus savus ierakstus sociālajos tīklos.

Mailija Sairusa

Dziedātāja un aktrise Mailija Sairusa rakstīja: “Šorīt bija sirdi plosoši pamosties ar ziņām par iebrukumu Ukrainā. Man bija brīnišķīga pieredze, filmējot "Nothing Breaks Like A Heart” Kijevā, un es būšu mūžīgi pateicīgs vietējai sabiedrībai, kas mani uzņēma ar atplestām rokām <...> Paužu solidaritāti ar visiem šī uzbrukuma skartajiem ukraiņiem un ar pasauli, kas pieprasa tūlītēju vardarbības izbeigšanu.”