foto: AP/Scanpix
Par 4,5 miljardu ASV dolāru vērtu “Bitcoin” zādzību arestēts precēts influenceru pāris, kas soctīklos snieguši padomus, kā pasargāt uzņēmumus no kibernoziedzniekiem
Zīmējumā attēlota tiesas sēde 2022. gada 8. februārī. Starp apsūdzētajiem centrā sēž advokāts Sems Enzers. Pa kreisi - apsūdzētā Hetere Morgana; pa labi - viņas vīrs Iļja Lihtenšteins.
Trakā pasaule
2022. gada 9. februāris, 12:09

Par 4,5 miljardu ASV dolāru vērtu “Bitcoin” zādzību arestēts precēts influenceru pāris, kas soctīklos snieguši padomus, kā pasargāt uzņēmumus no kibernoziedzniekiem

Jauns.lv

ASV Tieslietu departaments otrdien paziņojis par savu visu laiku lielākās kriptovalūtas zādzības lietas atšķetināšanu, kurā konfiscēta rekordliela summa – 3,6 miljardi (3,16 miljardi eiro) ASV dolāri “Bitcoin” kriptovalūtā, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”. Noziegums piesaistījis plašu sabiedrības uzmanību, jo tajā vainots kāds precēts pāris no Ņujorkas, kas līdz šim baudīja aktīvu influenceru dzīvesveidu.

34 gadu vecais Iļja Lihtenšteins, kam ir gan Krievijas, gan ASV pilsonība, un viņa 31 gadu vecā sieva Hetere Morgana tika arestēti Manhetenā otrdienas rītā saistībā ar apsūdzībām par naudas atmazgāšanu. Viņi daļu nelegāli iegūtos līdzekļus bija atmazgājuši, bet daļu – iztērējuši, iegādājoties dažādus priekšmetus, tostarp, zeltu, neaizstājamos blokķēžu žetonus jeb NFT un pat veikalu tīkla “Walmart” dāvanu karti 500 ASV dolāru (438 eiro) vērtībā.

Pāris ir sabiedrībā zināmi cilvēki, kuri aktīvi darbojušies sociālajos tīklos. Morgana pazīstama kā repa dziedātāja “Razzlekhan”. Viņas mājaslapā atklāts, ka iedvesma šim pseidonīmam radusies no Mongoļu impērijas pirmā imperatora Čingishana (angļu valodā – Genghis Kahn) vārda, bet "ar vairāk izskaistinājumiem". Morganas repa video šobrīd no video platformas “YouTube” ir izņemti, tomēr viņas soctīklu ieraksti liecina par smalku un dārgu dzīvesveidu.

Morgana bija ne vien repere, bet arī aktīva glezniecības, modes un dizaina pasaulē, piesakot sevi kā biznesa kouču. Ironiski, ka viena no viņas nesenākajām publikācijām bija “Padomi, kā pasargāt savu biznesu no kibernoziedzniekiem”. Tajā viņa bija intervējusi kriptovalūtas biržas īpašnieku par to, kā novērst krāpšanu. Morganas darbi no 2017. līdz 2021. gadam tika publicēti "Forbes" portālā.

Šī ir ASV Tieslietu departamenta lielākā līdz šim kofiscētā finanšu līdzekļu summa, norādīja ģenerālprokurora vietniece Liza Monako, uzsverot, ka kriptovalūta "nav pasargāta no noziedzniekiem".

Pāris tiek apsūdzēts plānotā noziegumā, atmazgājot 119 754 “Bitcoin”, kas nozagti pēc tam, kad 2016. gadā hakeri uzlauza digitālās valūtas biržu “Bitfinex” un uzsāka vairāk nekā 2000 nesankcionētu darījumu. Tieslietu departaments norādīja, ka tobrīd darījumu vērtība esot bijis 71 miljons ASV dolāru (62 miljoni eiro), taču, palielinoties “Bitcoin” vērtībai, tagad šī summa pārsniegusi jau 4,5 miljardus ASV dolāru (3,94 miljardus eiro).

Galvenais pavediens izmeklēšanā nācis pēc kāda nelegālā digitālā tirgus sabrukuma, ko pāris izmantoja, lai atmazgātu daļu no nelegāli iegūtajiem līdzekļiem. Daļa naudas tikusi pārskaitīta uz “AlphaBay” – tiešsaistes veikalu tā dēvētajā tumšajā tīmeklī.

Kad vietne 2017. gadā tika likvidēta, amatpersonām bija iespēja piekļūt “AlphaBay” iekšējo darījumu vēsturei, tādējādi atklājot kriptovalūtas kontu, kas bija reģistrēts uz Lihtenšteina vārda.

Tāpat Lihtenšteins un Morgana mēģinājuši daļu naudas atmazgāt, izmantojot valūtas maiņas tīklus, kā arī apgalvojot, ka nauda ir paredzēta Morgana jaunuzņēmumam.

Pārim piemērots mājas arests ar elektronisko uzraudzību, un liegts iesaistīties kriptovalūtu darījumos, kamēr tiek norit tiesas process. Prokurori gan vēlējušies, lai abiem tiktu piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, aizdomās, ka viņi varētu bēgt. Taču tiesnese norādījusi, ka abi jau novembrī zinājuši par izmeklēšanas norisi, tomēr palikuši ASV.