foto: Jane Hobson/Shutterstock/ Vida Press
Ko īsti Latvijā darīja Holivudas zvaigzne Džons Malkovičs
Džons Malkovičs.
Slavenības
2022. gada 30. janvāris, 06:28

Ko īsti Latvijā darīja Holivudas zvaigzne Džons Malkovičs

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Ziņa, ka Holivudas filmu zvaigzne Džons Malkovičs un lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkunaite uzturas Rīgā, lai gatavotos izrādēm Dailes teātrī, aizvadītajā nedēļā pārsteidza Latviju.

Malkovičs un Dapkunaite Latvijā ieradās, jo Dailes teātrī top pazīstamā krievu režisora Timofeja Kuļabina iestudētā izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā" pēc Bernāra Marī Koltesa lugas motīviem.

foto: Publicitātes
15. janvārī sākās režisora Timofeja Kuļabina "Kokvilnas lauku vientulībā" pirmais mēģinājumu posms Dailes teātrī ar Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti.

Šajā lugā ir tikai divi aktieri, un režisors lomām izvēlējies tieši Malkoviču un Dapkunaiti. Džons Malkovičs uz Rīgu atbrauca 14. janvārī, Ingeborga Dapkunaite – dažas dienas vēlāk, bet mēģinājumu pirmais cikls beidzas šīs nedēļas vidū. Latvijā abi aktieri atgriezīsies maija sākumā, lai gatavotos pirmizrādei.

Latvieši var!

Šī vērienīgā starptautiskā projekta producents Latvijā ir Inese Dābola, pazīstama arī kā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles viena no rīkotājām. Tieši pateicoties viņas darbībai, izrāde "Kokvilnas lauku vientulībā" tiek uzvesta Rīgā.

foto: Ekrānuzņēmums
Dailes teātra mājaslapā cenas uz izrādi "Kokvilnas lauku vientulībā" bija norādītas no 30 līdz 120 eiro. Tās visas jau ir izpirktas, un nu sludinājumu portālā ss.lv biļešu cenas sasniedz vairākus simtus.

Kā tas izdevās? Inese Dābola žurnālam "Kas Jauns" stāsta: “Režisoram bija iecere izveidot šādu izrādi, un tad nākamais jautājums bija, kā un kur to producēt. Man izdevās piedāvāt ideju, ka tā varētu notikt Latvijā. Meklējām vietu, kur šo projektu īstenot, un Dailes teātris ir atbilstošākais savas plašās ietilpības dēļ, arī teātra kolektīvs ir ļoti profesionāls. Turklāt Dailes teātra direktors Juris Žagars bija dikti atsaucīgs piedāvājumam, sakot, ka teātris būtu priecīgs līdzdarboties.”

Inese Dābola cer, ka izrāde būs labs precedents, lai Latvijā varētu biežāk īstenot šādus starptautiskus projektus, kas tiek radīti visai pasaulei. Jo Dailes teātrī izrāde piedzīvos pasaules pirmizrādi, bet pēc tam to izrādīs citur pasaulē – vispirms ieplānota turneja pa Eiropu, bet 2023. gadā arī Amerikā. Producente nav šaubījusies, ka Latvijai šāds projekts ir pa spēkam. “Esmu labā ziņā ambiciozs cilvēks un neuzskatu, ka Latvija kaut kādā veidā būtu atdalīta no visas pārējās pasaules, ka Latvijai kaut kas nav pa spēkam. Mēs tomēr esam Eiropas valsts galvaspilsēta, mums ir daudz ko piedāvāt, mums ir izcili savas jomas profesionāļi, mēs esam lieliskā ģeogrāfiskā novietojumā, lai varētu īstenot šādus projektus. Man šķiet, ka ne tas vien pie mums iespējams! Gribētu, lai Latvijā būtu vairāk un vairāk šādu starptautisko sadarbību, kas gan ļautu noticēt sev pašiem, iedvesmoties, gan pierādīt Latvijas varēšanu pasaulei,” teic Ināra Dābola.

Holivudas zvaigzne Džons Malkovičs dzīvē un lomās

gallery icon

Patīkams cilvēks Malkovičs

Kāpēc režisors par aktieriem izvēlējies tieši Džonu Malkoviču un Ingeborgu Dapkunaiti, Dābola gan nemāk teikt, godīgi atzīstot, ka to nav vaicājusi. Tiešām nezinu, kāpēc Timofejs izvēlējās viņus un kā notika viņu uzaicināšana šim projektam. Bet fakts ir tāds, ka Timofejs Kuļabins ir pasaulē augsti novērtēts gan kā teātra, gan kā operas režisors. Arī pati izrāde iecerēta tiešām interesanta, tāpēc aktieriem, protams, bija vēlme piedalīties šajā projektā. Lielākais izaicinājums bija salāgot šo abu aizņemto aktieru grafikus tā, lai viņi varētu piedalīties. Tāpēc ir liels prieks, ka tas izdevies, un darbs pie izrādes notiek pilnā sparā.”

foto: Picture Perfect/Shutterstock/ Vida Press
Šī nav pirmā reize, kad Ingeborga Dapkunaite un Džons Malkovičs tiekas uz teātra skatuves, – viņiem ir ap desmit kopīgu projektu teātrī un kino.

Lai arī Latvijā divreiz Oskaram nominētais Džons Malkovičs pavadīja divas nedēļas, viņam bija maz iespēju vairāk izbaudīt mūsu zemi, jo mēģinājumu grafiks bijis ļoti piesātināts. Izņēmums bijusi pirmā diena pēc ielidošanas Latvijā, kad Malkovičam bija brīvdiena, un to viņš pavadīja pastaigās pa Rīgu. Viņš arī aizvadīto sestdien pamanīts, staigājot pa Rīgas parkiem. “Domāju, ka maijā būs vairāk brīva laika, un tad jau aktieris varēs kaut vai aizbraukt līdz jūrai,” nosaka Dābola.

Producente neslēpj, ka šo nedēļu laikā viņai izdevies arī personiski aprunāties ar Holivudas zvaigzni. “Jā, tāda iespēja bija. Malkovičs ir liels cilvēks, nav vārdam vietas. Viņš ir ārkārtīgi harismātisks, ļoti interesants sarunu biedrs. Var sajust viņa enerģijas apjomu, un ir ļoti motivējoši strādāt ar tādu cilvēku. Un viņam nepavisam nav zvaigznes sindroma, viņš nav augstprātīgs, bet gan patīkams cilvēks. Ļoti inteliģents, ar viņu patiešām ir patīkami sarunāties. Protams, viņš ļoti ciena savu laiku un kā profesionālis ar liekām lietām sevi neapgrūtina,” slaveno aktieri raksturo Dābola, piebilstot, ka Malkovičam, esot Rīgā, nav nekādu īpašu prasību vai specifisku vēlmju: “Viņš ir ļoti cilvēcīgs. Un uz mēģinājumiem no viesnīcas uz teātri nereti gāja kājām.”

foto: Cobra Team / BACKGRID/ Vida Press
Džonu Malkoviču pandēmijā uz ielas atpazīt nav viegli.

Pusdieno Lauvas namā?

To, ka Džons patiešām ir vienkāršs un sirsnīgs cilvēks, žurnālam "Kas Jauns" apliecina arī vairāki Dailes teātra darbinieki, kuriem izdevies satikties ar pasaulslaveno aktieri. Savukārt aktieris Imants Strads smej, ka viņš pirmajā reizē pat Malkoviču nav atpazinis. “Gāju no bufetes uz ģērbtuvēm, un gaitenī nāca pretī kāds vīrietis, seja maskā. Viņš pirmais mani sveicināja, sakot “Hello!”. Es atsveicināju un devos tālāk. Bet tikai pēc tam, ieraugot, ka viņa ģērbtuves ir blakus tieši manējām, sapratu, kas par cilvēku mani sveicinājis. Nu jā, tajā brīdī viņš galīgi neizskatījās pēc tā slavenā Malkoviča, kādu viņu biju redzējis Holivudas kulta filmās,” teic Dailes teātra aktieris, piebilstot: “Ja kādreiz kāds būtu teicis, ka man teātrī ar Malkoviču būs blakus ģērbtuves, padomātu, ka tas cilvēks nav pie pilna prāta! Bet, re, dzīvē tomēr viss ir iespējams!”

foto: no privātā arhīva
Džona Malkoviča ģērbtuve Dailes teātrī.

Un kā Džons Malkovičs uzvedas Dailē? Teātra ļaudis teic, ka viņš profesionāli dara savu darbu, citiem neuzbāžas un vēlas, lai arī viņu netraucē. Ne tā tas bijis Maskavā, kur viņš strādājis pie kāda projekta un cilvēki viņu vienkārši apsēduši. Bet Rīgā Malkovičs jūtas labi, jo mūsu ziemeļnieciskā atturība dižo aktieri īpaši neapgrūtina. Savukārt trombonista, "Radio 5" brokastu raidījuma "Pieci Rīti" producenta Ulža Ziediņa sociālajos tīklos rakstītais, ka Malkovičs pirmajā dienā sataisījis milzīgu parādu Dailes teātra darbinieku kafejnīcā – izmaksājis visiem skatuves strādniekiem balzamu un gandrīz norāvis izrādi –, kā arī regulāri devies pusdienot uz pāri ielai esošo "Lauvas namu", kur mēdzis visiem līst priekšā bez rindas, gan neatbilst patiesībai. Tā vienkārši Ziediņš paironizējis par milzu ažiotāžu, kāda sabiedrībā radās, uzzinot, ka Malkovičs ieradies Rīgā.

Atteic uzturēšanos viesnīcā

Lai gan pamatā Malkovičs dzīvo Kanādā, Latvijā viņš ieradās no Itālijas, bet pirms tam darbojās kādā projektā Francijā. Izrādās, ka vēl neilgi pirms atbraukšanas uz Rīgu Holivudas filmu zvaigzne Itālijā saskārās ar nepatīkamām ķibelēm vakcinācijas sertifikāta dēļ.

Kā vēsta Itālijas laikraksts "Il Gazzettino", Malkovičs Venēcijā divas dienas filmējās ASV televīzijas seriālā "Ripley". Ņemot vērā, ka viņam, pēc Itālijas noteikumiem, bija beidzies vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš, tika atteikta uzturēšanās luksusa viesnīcā "Danieli". Kā ziņo laikraksts, viņš vēlāk izmitināts privātā naktsmītnē.

Vakcinācijas apliecinājums Itālijā pašlaik ir atzīts par derīgu deviņus mēnešus kopš pēdējās devas datuma – neatkarīgi no tā, vai tā ir otrā vai trešā injekcija. No 1. februāra šis periods tiks samazināts līdz sešiem mēnešiem pēc pēdējās vakcinācijas devas.

“Es gan par to neko nezinu. Malkovičs ir vakcinēts, un darbošanās Dailes teātrī notiek, ievērojot visus valstī un teātrī noteiktos epidemioloģiskos drošības noteikumus,” žurnālam "Kas Jauns" teic izrādes "Kokvilnas lauku vientulībā" producente Latvijā Inese Dābola.

Jau bijis Jūrmalā

Šī gan nav pirmā reize, kad Džons Malkovičs ieradies Latvijā. Pirms tam Holivudas zvaigzne pie mums viesojās 2018. gada vasarā, lai Jūrmalā atklātu "Baltijas Muzikālo sezonu".

Džona Malkoviča uzstāšanās Jūrmalā

Aktiera Džona Malkoviča uzstāšanās Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē.

gallery icon

Malkovičs uzstājās Dzintaru koncertzālē, Alfrēda Šnitkes mūzikas pavadībā lasot populārā Argentīnas rakstnieka Ernesto Sabato romāna Par varoņiem un kapiem nodaļu Ziņojums par aklajiem. Aktierim pavadījumu nodrošināja viens no Ungārijas labākajiem orķestriem – "Danubia Orchestra Obuda", bet kā soliste uzstājās pianiste Anastasija Terenkova.

Un jau toreiz daudzi ļaudis sociālajos tīklos dalījās ar sajūsmu par iespēju vaigā redzēt un pat klātienē satikt slaveno Malkoviču. Tas izdevās arī fotogrāfei un TV raidījumu vadītājai Dagmārai Legantei.

Kas ir Džons Malkovičs

Aktieris, režisors, producents un scenārists. Darbs kino, demonstrējot viņa plašo aktiermākslu, izcilo šarmu un tehniku, atnesa viņam pasaules slavu, desmitiem balvu un divas "Oskara" nominācijas. Viņš ir atveidojis vairāk nekā 70 lomas, tostarp Stīvena Spīlberga ("Saules impērija", 1987), Bernardo Bertoluči ("Sargājošās debesis", 1990), Stīvena Frīrsa ("Bīstamie sakari", 1988), brāļu Koenu ("Sadedzināt pēc izlasīšanas", 2008), Lika Besona ("Žanna D’Arka", 1990) un citās filmās. Papildu aktiera darbam Džons Malkovičs darbojas arī kā režisors, scenārists un producents, piedalās televīzijas iestudējumos. Kopš 70. gadu vidus pastāvīgi strādā kā aktieris un režisors uz Brodvejas, Londonas, Parīzes un citu teātra metropoļu skatuvēm, kur viņa partneri ir pasaules teātra zvaigznes. Par režijas darbu teātros viņam piešķirta Francijas Moljēra balva un Miltona Šulmana balva Lielbritānijā.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!