Ļaudis ierodas uz iestudējuma "Pavasaris" pirmizrādi

gallery icon
49
2022. gada 12. janvāris, 22:07

FOTO: ļaudis ierodas uz iestudējuma "Pavasaris" pirmizrādi

Jauns.lv

Dailes teātrī trešdien, 12. janvārī, pirmizrādi piedzīvojis iestudējums "Pavasaris".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

To veidojis igauņu režisors Prīts Pedajass, par pamatu izmantojot Oskara Lutsa romāna dramatizējumu.

"Pavasaris" ir izrāde visai ģimenei, tā ir sirsnīgs, humora pilns un aizkustinošs stāsts par draudzību un lauku jauniešu skolas dzīvi, rakstnieka Lutsa skolas gadiem ciema baznīcas skolā igauņu nacionālās atmodas laikā - 20.gadsimta sākumā.

Galveno, zēna Arno lomu, izrādē atveido aktieris Lauris Subatnieks: ""Pavasaris" ir naivs, sirsnīgs un mīļš darbs, kuru tādu arī vēlamies parādīt saviem skatītājiem. Tēmas, kas bija aktuālas toreiz, nav šim laikam nezināmas un nesaprotamas, tās arvien ir nozīmīgas arī šodienas skolā - gan draudzība un sīkas palaidnības, gan pirmā mīlestība. Es ceru, ka to "Pavasara" sirds tīrību izdosies parādīt skatītājiem."

Kā atzīst izrādes režisors Prīts Pedajass, šo romānu arvien zina ikviens igaunis, un tas sevī iekļauj kādu ārkārtīgi būtisku nācijas kodu. Oskara Lutsa romāns "Pavasaris" atzīts par otro nozīmīgāko literāro darbu Igaunijā, un tā dramatizējums tur ir visu laiku visvairāk iestudētais literārais darbs.

Iespējams, šo Oskara Lutsa darbu atminēsies daudzi skatītāji, jo Latvijā pirmo reizi romāna "Pavasaris" dramatizējumu iestudēja igauņu režisors Miks Mikivers 1980.gadā leģendārajā Jaunatnes teātrī. Iestudējums tika izrādīts vairāk nekā 350 reižu un veselai paaudzei radīja īpašas atmiņas un iespaidus.

Izrādē piedalās plašs aktieru ansamblis: Lauris Subatnieks, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks, Kristīne Nevarauska, Aldis Siliņš, Niklāvs Kurpnieks, Mārtiņš Upenieks, Gints Andžāns, Juris Strenga, Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Lidija Pupure, Anete Krasovska, Ērika Eglija-Grāvele, Milēna Miškēviča, Katrīna Griga, Kārlis Arnolds Avots, Inga Krasovska.

Scenogrāfiju izrādei veidojis Mārtiņš Vilkārsis, tērpus - Ilze Vītoliņa, horeogrāfe ir Inga Krasovska, gaismu mākslinieks - Margus Vaigurs.

Tāpat aktieru komandai pievienojusies suņu meitene Buča, kuru kā īstu zvaigzni jau tagad teātrī nēsā uz rokām. Mazais sunītis Buča šobrīd dzīvo Kristapa un Laimas Sardiko ģimenē, bet pie viņiem nokļuva no dzīvnieku patversmes "Ulubele". Sadarbība ar teātri Sardiko ģimenei ir īpaši nozīmīga, jo Bučas piedalīšanās izrādē iecerēta arī kā atbalsts dzīvnieku patversmei. Teātra pirmā stāva foajē "Pavasara" izrāžu laikā būs izvietota "Ulubeles" ziedojumu kastīte, kurā ikviens, kas to vēlēsies, varēs atstāt savu ziedojumu dzīvnieku patversmes iemītnieku atbalstam.

Ainas no izrādes "Pavasaris" Dailes teātrī

gallery icon
27

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās