Slavenības
2022. gada 12. janvāris, 05:47

Ilze Jurkāne nomaina uzvārdu un saceļ vētru sociālajos tīklos

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns", finansiste un dzīvesstila eksperte Ilze Jurkāne gadu sākusi pavisam citā statusā. Nepilnus sešus gadus pēc šķiršanās no politiķa Jāņa Jurkāna viņa beidzot nomainījusi uzvārdu un nu atkal ir Ilze Auzere.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tikmēr sociālajos tīklos jau vairākas nedēļas notiek karstas diskusijas par to, vai sievietēm vajadzīgi bērni. Šo viedokļu apmaiņu izsauca tieši Ilze Auzere, gada nogalē TV raidījumā "Sieviete. Personīgi" izsakot savu viedokli par ļoti personisku tēmu – kādēļ viņa tā arī nav kļuvusi par mammu. Un finansistes teiktais pamatīgi sadusmojis Saeimas deputātu Aleksandru Kiršteinu, kas Auzeri pat nievājoši nosauca par “kūku bez bērniem”!

Atgriežas pie saknēm

“Laimīgu Jauno gadu visiem radiem un draugiem! Esmu jaunajā gadā atgriezusies pie savām saknēm un dzimtas uzvārda – esmu atkal Ilze Auzere! Ļoti priecājos par Jauno Dzīvi!” – tā gadu mijā finansiste uzrunāja savus sekotājus sociālajā vietnē "Facebook".

Ar uzvārdu Jurkāne Ilze dzīvoja 30 gadus. Politiķis Jānis Jurkāns bija viņas trešais vīrs, un tieši šīs mīlestības dēļ Ilze pārcēlās uz dzīvi Latvijā, pamezdama ietekmīgas finansistes darbu ASV. Ilze un Jānis iepazinās 1990. gadā Vašingtonā, kad Jurkāns kā pirmais atjaunotās Latvijas ārlietu ministrs kopā ar premjeru Ivaru Godmani tikās ar ASV prezidentu Džordžu Bušu. “Toreiz mūs iepazīstināja Stotu ģimene no Ņujorkas, es ar viņiem biju korī dziedājusi. Viņi zināja, ka Jāņa personīgā dzīve nav sakārtota un ka es šķiros no otrā vīra. Stoti nosēdināja Jāni man blakus, sākām runāties. Nākamajā dienā bija liela konference, vakariņas ar senatoriem. Kad beidzot bijām palikuši divatā, bija skaidrs, ka... būsim kopā un precēsimies. Viņš tik ļoti man patika jau tūliņ, pirmajā vakarā,” reiz stāstīja Ilze.

Ilze Jurkāne raidījuma „Sirmais. Kulta ēdieni” ieskandināšanas ballītē

gallery icon
6

Savam trešajam vīram Ilze bija uzticīga 24 gadus, līdz 2015. gada sākumā viss sabruka. Jānis Jurkāns tika pieķerts attiecībās ar Lindu Apsi, Ilze vīru patrieca no mājām, un 2016. gada pavasarī Jurkānu laulība oficiāli tika šķirta. Taču trešā vīra uzvārdu Ilze sev saglabāja vēl vairākus gadus. Starp citu, savulaik viņa izteicās, ka ļoti patīk būt Ilzei Jurkānei, jo tas esot kā zīmols.

Tagad viņa ir Ilze Auzere. Tas ir Ilzes tēva uzvārds, un viņa ir cēlusies no inteliģentas latviešu ģimenes. Viens vectēvs bija rakstnieks Jūlijs Pētersons, onkulis – režisors Pēteris Pētersons, mamma studējusi Mākslas akadēmijā, savukārt otram vecamtēvam Fricim Auzeram piederēja liela zemnieku saimniecība, bet tēvs Alberts Valentīns Auzers darbojās Latvijas izlūkdienestā. Starp citu, nesen mūžībā aizsauktā sudrabkaļa Oļega Auzera vectēvs un Ilzes Auzeres vectēvs bija brāļi...

Sieviete bez bērniem. Labi vai slikti?

Ilzei Auzerei ir 70 gadu, un savā dzīvē viņai tā arī neizdevās kļūt par mammu. Par to, kāpēc tā noticis, viņa izteicās TV raidījumā "Sieviete. Personīgi", uzsverot: “Latvijā ir milzīgs uzsvars uz to, ka sievietei ir jābūt bērniem. Tas ir apvainojošs un diskriminējošs! Ne visām sievietēm ir jābūt bērniem. Ne visas sievietes to var, un ne visas sievietes to grib. Un laist bērnu pasaulē – ar to nav diezgan! Vismaz man nebūtu diezgan! Ja es būtu gribējusi bērnus agrā jaunībā, tad, kad man viņi varēja būtu, man nebūtu bijusi karjera. Un man karjera bija svarīgāka.”

Šis finansistes viedoklis krietni satrauca Saeimas deputātu Aleksandru Kiršteinu, kas mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstīja: “Nu, un kam ir vajadzīgas tādas kūkas bez bērniem, bet ar karjeru! Protams, katrs savu izvēli izdara pats – uzdzīvot un gozēties dzeltenajā presē, lieloties ar apšaubāmu un nevienam nevajadzīgu karjeru, vai audzināt bērnus, mazās Latvijas pilsoņus. Tomēr jāpadomā, ko reklamēt sabiedrībai!”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Auzeres viedoklis un Kiršteina izteicieni izsauca plašas diskusijas, un nu jau vairākas nedēļas sociālajos tīklos nerimstas viedokļu apmaiņa par tēmu “sieviete un bērni”. Jāpiebilst gan, ka šī nav pirmā reize, kad Ilze Auzere komentējusi savu dzīvi bez bērniem. “Protams, ka bija arī laiks, kad gribēju bērnus, bet bērni nekad nav bijis dzīves uzstādījums un pašmērķis numur viens, pēc kā tiecos, realizējot sevi, piepildot savu būtību un pašizpausmi. Domāju, ka Dievs patiešām zina, kas mums katram ir pareizi. Tā Dievs ir lēmis, un uzskatu, ka man Viņš ir iedevis ļoti daudz. To esmu pieņēmusi kā faktu, un šis jautājums man nav nekāds pārdzīvošanas objekts,” 2020. gada martā pēc iestudējuma "Tukšais zieds" pirmizrādes žurnālam "Kas Jauns" atzina Ilze.

Viesi ierodas uz "Tukšais zieds" pirmizrādi Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvoja spāņu dramaturga Federiko Garijas Lorkas lugas iestudējums Ināras Sluckas režijā.

gallery icon
138

Savukārt pirms trim gadiem intervijā žurnālam "Ko Ārsti Tev Nestāsta" viņa bija pavisam atklāta: “Bērnu man nav tāpēc, ka bija endometrioze. To operēja Somijā 1992. gadā, taču kaut kas līdz galam neizdevās. Varēja jau iet uz mākslīgo apaugļošanu, bet toreiz mēs ar Jāni izlēmām, ka tas lai paliek Dieva rokās. Lai gan ar tagadējo prātu es domāju, ka vajadzēja tomēr pacīnīties. Taču tas bija cits laiks. Tagad tāda procedūra kā mākslīgā apaugļošana ir ikdienišķa, toreiz tā nebija. Manas draudzenes Amerikā to darīja. Bet es biju šeit. Jā, tagad es būtu rīkojusies citādi. Tagad man ir žēl, taču ne ļoti. Man ir 19 krustbērnu. Man ir bijušā vīra dēls ar vedeklu, viņu bērni, kas man ir kā mazbērni. Viņi man ir kā ģimene.”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!