TV
2021. gada 30. decembris, 11:22

Viena seriāla divas Betijas - populārās vācu TV drāmas "Medmāsa Betija" aizkulises

Zane Pudule

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Ne tikai Vācijas, bet nu jau arī Latvijas skatītāji iemīļojuši apņēmīgo medmāsiņu Betiju, kas tur rūpi par katru pacientu. Šogad uzņemta jau seriāla "Medmāsa Betija" astotā sezona, un šajā laikā vienu Betiju nomainījusi cita. Kādas abas aktrises ir dzīvē, un kā seriāls ietekmējis viņu ikdienu?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Televīzijas kanālā demonstrētais seriāls «Medmāsa Betija», Vācijā pazīstams ar nosaukumu «Bettys Diagnose», ir televīzijas kanāla ZDF radīts un tiek uzņemts kopš 2015. gada. Tā centrālais tēls ir noteiktā un apņēmīgā medmāsa Betīna, saukta par Betiju. Viņa cīnās par pacientu dzīvību un veselību un pret slimnīcas birokrātisko aparātu. Betijai piemīt taisnības izjūta un empātija, un viņa mēdz teikt visu, ko domā, pat ja viņai to neprasa.

Tie skatītāji, kas seriālam seko līdzi jau kopš pirmsākumiem, zina, ka pēc ceturtās sezonas vienu Betiju nomainīja cita – sākumā Betīnas Dēvaldes lomā iejutās viņas vārdamāsa, aktrise Betīna Lamprehte. Pēc tam slimnīcas Betija dabūja citu uzvārdu – Vaisa, un to nu jau ceturto sezonu attēlo Annina Hellentāle.

No meža uz Ņujorku

Pirmā Betija – Betīna Lamprehte – ir profesionāla aktrise. Viņa dzimusi 1977. gadā Ilmenavā, nelielā pilsētā Tīringenes pavalstī, bet augusi gleznainā nostūrī, mežu un pakalnu ieskautajā mazajā Gerabergas ciematiņā. Tomēr mīlestība uz skatuves mākslu dzimusi tieši tur, jo radoši un muzikāli bijuši abi viņas vecāki. Ģimenes lokā daudz dziedāts, veidoti uzvedumi, bet mamma nodibinājusi visā apkaimē pirmo bērnu un jauniešu kabarē, kurā, protams, uzstājās arī mazā Betīna.

Astoņpadsmit gadu vecumā jaunā censone pārcēlās uz Hannoveri, lai studētu Mūzikas un teātra augstskolā. Pēc tam Ņujorkas «Ward Studio» arīdzan beigusi aktiermeistarības kursus. Pati aktrise intervijā žurnālam «Mein/4» smejoties stāsta, kā tas bijis: «Pirmo reizi biju Ņujorkā 1997. gadā. Man tā bija absolūti cita pasaule! Tad turp pārcēlās mana māsa. Viņa tur dzīvo un strādā par mākslinieci jau vairāk nekā 20 gadu. Pateicoties viņai, iepazinos ar savu vīru. 2000. gadu sākumā  bieži tur ciemojos, dzīvojām viņa putekļainajā darbnīcā Bruklinā, dušas mums nebija – gājām dušoties uz publisko baseinu, piestrādājām par krāsotājiem… Un pa vidu tiešām izmācījos arī pāris aktierkursos, tas tiesa.»

Sargā privāto dzīvi

Jāpiebilst, ka Lamprehtei, lai arī viņa ir Vācijā populāra aktrise, apbrīnojami labi izdodas pasargāt savu privāto dzīvi: nav zināms pat vīra vārds, tikai tas, ka viņš it kā skrienot maratonus. Vēl – abi audzina dēlu, turklāt aktrise izvēlas neņemt līdzi dēlu uz filmēšanas laukumu, tāpēc bieži braukā lielus gabalus, lai būtu mājās pie viņa. Visi trīs dzīvo Berlīnē. Berlīne ir viņas vīra izvēle – tā bijusi vienīgā pilsēta Vācijā, kur viņš bijis ar mieru dzīvot. Savulaik filmas uzņemšanas dēļ aktrisei ilgāku laiku nācies būt Vācijā, Ķelnē. «Esot šķirtiem, attiecības saglabāt ir grūti, tāpēc mans draugs vienā brīdī teica: «Es braucu pie tevis. Bet tikai uz Berlīni!»,» Lamprehte atminas. Taču arī pašai nekas neesot bijis iebilstams – tur jau dzīvojuši daudzi draugi un paziņas, turklāt Berlīne viņu allaž apbūrusi ar to, ka šajā pilsētā cieši blakus vienlaikus līdzās pastāv absolūti dažādas pasaules.

Sapnis spēlēt dubultaģenti

Betīna Lamprehte kļuva slavena ar savām lomām komēdijās. Pati viņa teic, ka tā ir sagadīšanās, bet droši vien ne bez pamata, jo arī pašai patīkot lietas uzlūkot no jocīgās puses. Tomēr Lamprehtei patīk «rakt dziļumā»,  un arī režisori novērtē viņas daudzveidību un spēju pārvērsties – viņa nav tikai viena ampluā aktrise. Lamprehte saņēmusi trīs Vācijas televīzijas balvas.

Plāna B  Lamprehtei neesot – aktiera darbs darot viņu laimīgu un, ja viņa nespēlē kino vai televīzijas filmās, tad kāpj uz teātra skatuves. Patlaban gan Lamprehte ir ļoti pieprasīta aktrise, daudz vairāk nekā karjeras sākumā pirms 20 gadiem, un smejas – cerot, ka vēl pāris gadiņu tā būšot, un tad jau skatīšoties, ko un kā darīt tālāk. Arī ierobežojumu periodā viņa daudz nebēdāja, tieši otrādi – esot izbaudījusi iespēju beidzot vairāk uzturēties mājās. Aktrise atzinās – tieši tad pirmo reizi spēlējusi Vācijā un arī citviet tik populāro spēli «Uno».

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc aiziešanas no seriāla «Medmāsa Betija» Lamprehte veltījusi sevi arvien nopietnākām lomām. Viņa atzīst – ar gadiem arvien būtiskāk esot strādāt kopā ar labiem cilvēkiem, uzticēties sev, rast iedvesmu, redzēt vērtību tam, ko dara, un no tā gūt prieku.

Uz jautājumu, kāda loma vai tēls viņu uzrunā, viņa smejoties atbild: «Dubultaģente! Nezinu, ko viņa īsti dara un kā tas notiek, bet izklausās labāk nekā vienkārši «aģente». Turklāt spēle spēlē mani vienmēr  fascinējusi.» Savukārt ļoti nepatīkot visa «lubeņu sadaļa» – seriāli, filmas, raidījumi, kur skatītājam viss tiek iebāzts ar karoti mutē, kur tiek iepriekšnoteikts, kas viņam jājūt, kā jādomā; kur notiek skaidri redzama manipulācija ar emocijām: «No tā man piemetas vēdergraizes. Mani interesē uzdot jautājumus un atstāt skatītājam viņa pamattiesības būt patstāvīgi domājošai un jūtošai būtnei.»

Kritiķi nievā, skatītāji mīl

Iespējams, tieši šī iemesla dēļ aktrise 2017. gadā uzteica darbu seriālā «Medmāsa Betija» ar pamatojumu, ka vēlas pievērsties citiem projektiem. Pēc šī seriāla viņa lielākoties pievērsusies dziļām un nopietnām lomām. Varbūt savu pagalīti piemeta arī kritiķi, kas pauda – šajā seriālā Lamprehte vienkārši izšķiežot savu talantu. Jāpiebilst, arī par pašu seriālu kritikas atsauksmes bijušas visai, teiksim, atturīgas – produktam pārmet gan oriģinalitātes trūkumu, gan to, ka tajā ir pārāk maz humora un tas skatītājos raisa pārāk maz emociju.

Tomēr skatītāji to mīl – Vācijā vienu sezonu vidēji noskatās apmēram trīs miljoni skatītāju, un tas ir daudz pat Vācijas mērogiem. Un, ja seriālam ir tāda auditorija, tad televīzijas kanālam tas ir panākums, nevis neveiksme, un filmēšanu pārtraukt nav izdevīgi.

Tāpēc seriāla filmēšana turpinājās ar citu slimnīcas Betiju – Betiju Vaisu, kuru jau ceturto sezonu atveido Annina Hellentāle.

Kokteilis no drāmas un komēdijas

Intervijā «Bz-berlin.de» Sebastiānam Noimanam uz jautājumu, kā ir būt «jauniņajai», viņa atbild: «Betīna [Lamprehte] to darīja lieliski. Un man ir svarīgi nevis viņu kaut kā pārspēt, bet gan veidot savu Betiju.»

Abas Betijas lomas tēlotājas īsi tikušās arī  dzīvē – Lamprehtes atvadu ballītē. Lamprehte Hellentālei pirmajā darba dienā esot atsūtījusi arī jauku kartīti ar laba vēlējumiem.

Protams, ne visi seriāla fani bija sajūsmā par iemīļotās medmāsas nomaiņu. Hellentāle to pieņēmusi ar sapratni, un nu jau skatītāji apraduši ar «jauno Betiju».

Aktrise skatītāju noturīgo mīlestību uz seriālu intervijā «quotenmeter.de» raksturo tā: «Es domāju, tā ir iespēja ilgākā laika periodā sekot līdzi tēliem, to attīstībai; līdzpārdzīvot viņu dzīves kāpumus un kritumus. Turklāt mēs piedāvājam tādu labu kokteili – drāmu un komēdiju. Te ir gadījumi no dzīves, kuros skatītājs var iedomāties vai pat atpazīt sevi. Mēs stāstām slimnīcas stāstus, kā arī privātas drāmas ar humoru, tomēr, kur nepieciešams, attiecamies ar pietāti un nopietnību.»

Par Betiju notur arī dzīvē

Hellentāle, lai gan vēl gados pajauna, var lepoties ar iespaidīgu filmogrāfiju. Arī viņa jau jaunībā apzināti izvēlējusies aktrises profesiju un to apguvusi Ķelnes ARTURO aktieru skolā. Jau mācoties viņa sāka savu karjeru kā teātru aktrise. Kopš 2005. gada viņa redzama arī kino un televizora ekrānos, sākumā nelielās, bet vēlāk arī atbildīgās lomās. Tomēr viņa ir krietni mazāk zināma nekā Lamprehte, un lielāka interese par Hellentāli radās vien tad, kad viņa pārņēma Betijas lomu.

Tai viņa patiešām piegāja nopietni, un, pirms uzvilkt medmāsas ķiteli, aktrise izgājusi ātros sagatavošanas kursus, kuros apguvusi medmāsas darbam vajadzīgās pamatiemaņas. Interesanti, ka arī dzīvē aktrises draugu lokā ir daudz ārstu. «Viņiem patīk daudz runāt par savu darbu, tāpēc arī profesionālais žargons man nav svešs,» smejas lomas atveidotāja.

Kā paciente gan viņa, par laimi, dzīvē esot bijusi vien reizi lauzta īkšķa dēļ. Pirms pāris gadiem gan esot bijis komisks atgadījums – viņa devusies uz slimnīcu apciemot kādu paziņu, un daži apmulsuši pacienti taujājuši, ko gan šajā slimnīcā darot medmāsa Betija…

Maskas filmēšanai nav šķērslis

Jaunajā – astotajā – sezonā seriāla veidotāji sola daudz un dažādu emocionālu pavērsienu, un arī Betija tiks parādīta jaunā rakursā. Seriāls tika uzņemts ierobežojumu apstākļos, ievērojot higiēnas prasības – distanci starp uzņemšanas grupas dalībniekiem un tamlīdzīgi. Tas uzlika seriāla veidotājiem īpašus izaicinājumus, tāpēc, piemēram, jaunajā sezonā, kas tika filmēta ziemā, daudzas sērijas sākas ar to, ka izmeklējumi pacientam it kā nule ir pabeigti, nevis notiek kadrā. Hellentāle gan sev raksturīgajā humorā smejas: «Tomēr mūsu seriālam ir mazas priekšrocības, salīdzinot ar citiem, jo cimdi un maskas slimnīcās ir ierasta lieta!»