Slavenības
2021. gada 14. decembris, 06:56

Izglābts, bet nokļuvis ratiņkrēslā - Guntis Ulmanis četrus mēnešus bijis starp dzīvību un nāvi

Žurnāls "Kas Jauns"

Novembra sākumā atraucošas ziņas pienāca par Latvijas Valsts 5. prezidenta Gunta Ulmaņa (82) veselības stāvokli. Kā rakstīja žurnāls "Kas Jauns", tad pēc smagas autokatastrofas viņš bijis uz nāves robežas, četrus mēnešus ārstējies slimnīcā un nu dienas spiests vadīt ratiņkrēslā.

Žurnālam "Kas Jauns" Ulmanis atzinis, ka beidzamos četrus mēnešus nav varējis un vēlējies atbildēt uz telefonzvaniem. Tikai tagad beidzot spējīgs pastāstīt par baiso katastrofu, kuras dēļ viņa dzīvība karājās mata galā.

Kamēr citi eksprezidenti vairāk vai mazāk iesaistās sabiedriskajā dzīvē, ik pa laikam sniedzot intervijas un paužot viedokli, piemēram, par vakcinēšanos un ikviena cilvēka atbildību pandēmijas laikā, Guntis Ulmanis publiski pie apvāršņa netika manīts pat ne 18. novembra laikā, kad ar pasākumiem un Brīvības pieminekļa svinīgo izgaismošanu tika atzīmēta Neatkarības deklarācijas gadadiena.

Žurnālam "Kas Jauns" Ulmanis beidzot izstāstījis - labi vēl, ka vispār ir dzīvs... “Iemesls, kamdēļ nekur ilgu laiku neesmu piedalījies, ir tāds, ka cietu ļoti smagā autoavārijā. Pēc auto katastrofas četrus mēnešus biju starp dzīvību un nāvi. Mediķi mani glāba un ārstēja – Stradiņos un Vaivaros. Ne atbildēju uz telefona zvaniem, ne ļāvu kādam dot par sevi kādas ziņas. Tagad braucu ratiņkrēslā un dzīvoju ar cerību, ka kādudien tomēr atkal varēšu staigāt savām kājām,” pastāsta Ulmanis. Nu jau viņš esot mājās un aizvien turpina ārstēties. Tagad, saprotot un personīgi pieredzot, ko tas nozīmē, Guntis Ulmanis novērtē, ka ir izgudrots un pieejams tāds ratiņkrēsls, kas radīts kā palīdzības instruments cilvēkiem ar kustību traucējumiem. “Jā, ratiņkrēsls ir ļoti labs transporta līdzeklis,” apliecina eksprezidents.

Vaicāts, kā gadījās iekļūt tik briesmīgā avārijā, Ulmaņa kungs atklāti atzīst: “Uz varoņdarbiem biju noskaņots. Ātri braucu, var teikt lidoju, ātri domāju, ātri piezemējos... Ar to viss sākās un beidzās.” Sīkāk katastrofas gaitu skaidrot viņš gan nevēloties.

Jautāts, kā klājas kundzei Ainai Ulmanei, eksprezidents ar nopūtu atklāj, ka laulātā draudzene arī jau pusgadu piedzīvo nopietnas veselības problēmas: “Bet nu jau arī viņai ir kļuvis labāk. Sanāk, ka tagad abi mēģinām celties augšā.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aina un Guntis Ulmaņi kopā sabiedrībā nav redzēti jau gadiem.

Vai eksprezidenta ģimenei veiksme ir bijusi vismaz tik daudz klāt, ka ir izdevies palikt koronavīrusa neskartiem, viņš atbild: “Jā, paldies Dievam. Vēl tikai tā mums trūka!”

Pirmās lēdijas Ivetas Vējones iepazīšanās ar Ulmaņa kundzi Ainu Ulmani

Pirmās lēdijas Ivetas Vējones sirsnīgā iepazīšanās ar eksprezidenta Gunta Ulmaņa kundzi Ainu Ulmani 2015. gada 20. jūnijā Jūrmalas festivāla atklāšanā ...

gallery icon
22