Grāmatas "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš" prezentācija

gallery icon
100
Slavenības
2021. gada 13. decembris, 06:38

"Man akmens no sirds novēlās!" - priecājas Mārtiņš Rītiņš pēc "iznākšanas no skapja"

Žurnāls "Kas Jauns"

Mēneša sākumā restorānā "Vincents" tā šefpavārs Mārtiņš Rītiņš svinēja grāmatas "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš" iznākšanu. Tajā Rītiņš atklājis savas dzīves visdziļākos noslēpumus.

Grāmatas autore ir filoloģijas zinātņu doktore un atjaunotās Latvijas pirmā ārlietu ministra Jāņa Jurkāna mīļotā sieviete Linda Apse.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Grāmatu par Mārtiņu Rītiņu sarakstījusi filoloģijas zinātņu doktore un atjaunotās Latvijas pirmā ārlietu ministra Jāņa Jurkāna mīļotā sieviete Linda Apse.

Grāmatā ne tikai aprakstīts šefpavāra dzīvesstāsts, bet lasāmas arī līdz šim noklusētas patiesības un negaidīti atklājumi, tostarp par Rītiņa seksuālo orientāciju, par viņa mūža mīlestību, kā arī to, ka slavenais ēdienu meistars daudzus gadus apmeklējis anonīmo alkoholiķu saietus, bet pēdējo reizi piedzēries pirms dažiem gadiem, kad aizgāja no restorāna "Vincents".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šajā vakarā Mārtiņam Rītiņam ausīs bija neparasts auskars kallu zieda formā. To darinājis nesen mūžībā aizgājušais sudraba rotkalis Oļegs Auzers, un to Mārtiņš ieliek tikai ļoti īpašos gadījumos. Izrādās, ka kallas bijušas Rītiņa mammas vismīļākās puķes, un gan Mārtiņa tēvs, gan mammīte taisaulē pavadīti, kallu ziediem klāti.

Tagad Rītiņš ir atgriezies restorānā, kur draugu un savā dzīvē nozīmīgo cilvēku pulkā atzīmēja grāmatas iznākšanu. “Jūtos atpakaļ kā mājās. Es te esmu kā zivs ūdenī,” viņš laimīgi teic. Vaicāts, vai nav bijis grūti publiski atklāt šos visus savas dzīves noslēpumus, it sevišķi stāstīt par attiecībām ar vīriešiem, Mārtiņš Rītiņš žurnālam "Kas Jauns" atbild tieši: “Latvijā – jā! Te, lai par to runātu, vajag drosmi. Kanādā vai Anglijā nevienu tas neuztrauc, ka esi citāds. Bet Latvijā gan. Kad atbraucu uz Latviju, Mākslas darbinieku namā vēlējos atvērt restorānu, kur piektdienas vakaros aicināt sev līdzīgos. Oi dievs, kādu pretreakciju saņēmu! Tikai neko tādu – Latvijā tas neiešot cauri! Bet tagad laiki mainījušies. Vai vajadzēja to visu par sevi atklāt agrāk? Kas to lai zina?! Taču nu jūtos pilnībā atbrīvots, man akmens no sirds ir novēlies. Beidzot!"

Man tagad dzīvot ir daudz, daudz vieglāk, varu brīvi skatīties cilvēkiem acīs, nebaidoties no iespējamā nosodījuma. Man vairs nav jātēlo, es varu visiem droši teikt – tas esmu es!  

Mārtiņu pārsteigusi sabiedrības rezonanse par šīm savām publiskajām atklāsmēm. “Reakcija ir ļoti, ļoti pozitīva! Man ir nākuši klāt cilvēki un apsveikuši, pilnīgi sveši cilvēki ir rakstījuši man vēstules, sakot paldies par manu uzdrīkstēšanos. Daudzi, pat nepazīstami, tagad izsaka vēlmi ar mani satikties, parunāt. Esmu patiešām pārsteigts par to,” gandarīts ir Mārtiņš Rītiņš, un, vaicāts, kā viņam attiecību jomā ir šobrīd, viltīgi pasmaida: “Nē, nē! Neteikšu! Tas būs lasāms nākamajā grāmatā. Un tāda būs noteikti! Jo vēl tik daudz ir ko rakstīt.”

Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības

Šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubilejas svinības "Hanzas peronā" 2019. gada 19. oktobrī.

gallery icon
179

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!