TV
2021. gada 25. novembris, 11:11

Mīlošs vīrs un gādīgs tēvs - kāds dzīvē ir populārā seriāla "Mērdoka noslēpumi" zvaigzne Janniks Bizons

Dārta Gaigala

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Pasaulē iemīļotais kanādiešu detektīvseriāls "Mērdoka noslēpumi" atgriezies mūsu TV ekrānos, turpinot pārsteigt ar jauniem noziegumiem, kuru atšķetināšana nebūtu iedomājama bez aktiera Jannika Bizona atveidotā Viljama Mērdoka radikālajām izmeklēšanas metodēm. Tomēr ikdienā Jannika svarīgākā loma ir būt mīlošam vīram un tēvam savām ģimenes sievietēm, kā arī atbildīgam filantropam cīņā ar vēzi.

Janniks Deniss Bizons dzimis 1969. gada 16. maijā Monreālā Kanādā. Aktieris bieži saņem jautājumus par savu izcelsmi tumšo acu un matu dēļ, uz ko atbild, ka ir no vienkāršas franču un angļu ģimenes, kurā uzaudzis kopā ar māsu un diviem pusbrāļiem.

Interesanti, ka Jannikam regulāri jāatbild uz vēl vienu jautājumu sava izskata dēļ. Proti, daudzi skatītāji ir pārliecināti, ka, aktierim katru reizi parādoties «Mērdoka noslēpumos», grima mākslinieki neskopojas ar melna acu zīmuļa lietošanu. Tomēr aktieris nosmej, ka ar šādu problēmu saskāries jau kopš bērnības un pie vainas ir viņa ļoti biezās skropstas. Minot, ka ir pat bijušas komiskas situācijas, kad viņa paziņas raksta: «Lielisks šovs, bet, vecīt, viņiem [kosmētikas departamentam] mazliet jāpiebremzē ar acu lainera lietošanu!».

foto: Publicitātes

Vēlme būt daļai no kino biznesa

Jannikam Bizonam interese par aktiermākslu sākās jau bērnībā, taču mazliet neierastāka iemesla dēļ. «Atceros, ka biju sešus vai septiņus gadus vecs skolēns un stāstīju pārējiem par savu brālēnu, kurš piedalīsies filmas tapšanā. Vēl tagad atminos, cik ļoti katrs bērns skolas pagalmā izklausījās ieinteresēts. Jebkurš gribēja būt iesaistīts filmas izveidē. Radās izjūta, ka visi mēs esam piedzimuši ar vēlmi būt daļai no šīs pasaules,» stāsta 52 gadus vecais aktieris.

Pēcāk, jau 13 gadu vecumā, viņa tētis pamanīja sludinājumu ar aicinājumu pieteikties jauniešu profesionālām aktiermākslas nodarbībām. Garlaicības vadīts, viņš izklaides pēc pieteicās teatrālajai grupai, pārdodot pat savu riteni, lai varētu to atļauties. Pēc tam tas diezgan ātri pārauga sadarbībā ar talantu aģentiem un došanos uz īstām kino provēm. 14 gadu vecumā Janniks saņēma jau savu pirmo dramatisko lomu filmā «Hokeja naktis». Kino projekts saņēma lielu uzmanību, kā rezultātā arī jaunais censoņa ātri vien tika pie iespējām būt vēl citās filmās un reklāmās. Tomēr jaunos darba pienākumus aktieris nespēja apvienot ar skolas absolvēšanu, tāpēc vēl joprojām nav ieguvis diplomu par vidusskolas beigšanu.

Plašā darba pieredze

Varētu šķist, ka Jannikam vienmēr veicies ar veiksmīgu kino projektu izvēli, taču viņš arī ļoti labi zina, kā ir tad, kad nākas patiesi uztraukties, vai aktieris kopā ar savu sievu spēs uzturēt ģimeni. «No ārpuses varētu izskatīties, ka esmu veiksmīgi gājis no viena kinoprojekta uz otru, jo manā portfolio ir ļoti daudz lomu, taču patiesība ir tāda, ka bijuši periodi, kad starp šovbiznesa darba iespējām esmu bijis pat izsalcis. Man dzīves laikā nācies ļoti adaptēties un strādāt paralēli arī citos darbos, lai savilktu galus kopā,» atminas aktieris, sakot, ka bijuši pat posmi, kad domājis pamest šovbiznesu un pievērsties savam citam talantam – māju būvniecībai. «Man šis darbs ļoti labi padevās un patiesi interesēja, tāpēc nāca arvien vairāk jaunu piedāvājumu. Iekšēji ļoti daudz ar sevi diskutēju, vai pāriet uz māju būvniecību kā pilna laika darbu. Varbūt nevarēju ievilkt elektrības vadus ēkā, bet visu pārējo gan varēju izdarīt. Kļuvu par sava veida profesionālu māju celtnieku, flīžu un pamatu licēju un santehniķi.» Starp filmēšanas iespējām Janniks paspējis strādāt arī par bārmeni, piegādāt picas, tīrīt mašīnas, atbildēt zvanu centrā un ierunāt reklāmas. Aktieris joprojām atzīst – ja nebūtu kļuvis par aktieri, noteikti būtu galdnieks.

Pārāk vecs?

Par spīti iekšējām dilemmām, 39 gadu vecumā viņam izvilkās lielā kino loze – «Mērdoka noslēpumi». Tomēr arī tas sākotnēji bija šaubu pilns laiks. «Kad pirmo reizi iepazinos ar seriāla scenāriju, Kanādā sākās aktieru streiki, kā rezultātā projekta producēšana apstājās uz kādu gadu. Kad atsākās proves, veidotāji nevarēja izlemt starp diviem dažāda vecuma aktieriem – jaunāku un krietni vecāku. Painteresējos, kurš tad ir tas vecākais aktieris… Izrādījās, tas biju es. Tajā mirklī visa pašpārliecinātība par manām iespējām pazuda. Bet šoreiz veiksme bija manā pusē, un man bija lemts kļūt par Viljamu Mērdoku,» ar prieku atminas Janniks, kurš sev nosolījās, ka vienmēr strādās vissmagāk, tā paužot pateicību par iespēju būt daļai no projekta.

Pateicība par doto iespēju

Tagad seriālam «Mērdoka noslēpumi» ir iznākušas jau 15 sezonas, un tas ir iemīļots seriāls visā pasaulē ar milzīgu fanu bāzi. Taujāts, vai jebkad Janniks būtu iedomājies, ka šī loma būs tik veiksmīga, viņš atklāti pats pauž izbrīnu. «Nekad mūžā nebūtu nojautis, ka seriāls varētu sasniegt tādu slavu un vēl turpināties tik daudz gadu. Bet tas ir tāpēc, ka tajā laika posmā, kad iznāca šovs, nebija nevienas citas perioda drāmas. Tās vienkārši nebija aktuālas, tāpēc biju mazliet pesimistiski noskaņots, kā arī TV projekti tika atcelti nepārtraukti,» stāsta aktieris. Viņš uzskata, ka visa nopelns ir lieliskā scenāristu komanda, kas nepārtraukti strādā pie seriāla izveides un izdomā arvien jaunus noziegumus un to atrisinājumus, kas nebeidz pārsteigt pašu Janniku.

Aktieris atklāj, ka viņam ļoti patīk būt daļai tieši no vēsturiskas drāmas un ka ļoti piedomā, lai ar savu lomu godinātu tā laika varoni. Vienīgi nosmej, ka katru reizi, atgriežoties filmēšanas laukumā, no jauna nākas trenēties, lai saglabātu «Viktorijas laikmetam raksturīgo stīvo augšlūpu», kas vienmēr esot patiess izaicinājums.

Domājams, šī loma pilnība bija lemta Jannikam Bizonam jau tāpēc vien, ka bērnībā viņam ļoti patika pārsteigt savu mammu, izliekoties mirušam un, piemēram, guļot mākslīgā asins peļķē. Aktieris norāda, ka šādi un vēl citādi mēģinājis pārbiedēt mammu, taču viņa vienmēr ir sākusi skaļi smieties par redzēto un viņa pūlēm, kas tā laika mazo puiku padarīja ļoti dusmīgu. Bet tagad tā ir Jannika darba ikdiena – pētīt mākslīgi izveidotas nozieguma vietas.

32 gadi laulībā

Janniks savu izredzēto – sievu Šantalu Kreigu – sastapa jau 16 gadu vecumā, kad viņu noskatīja vietējā saldējumu veikalā, kur viņa strādāja par viesmīli. Taču tajā laikā aktrisei un dejotājai jau bija draugs, kā arī nebija nekādas intereses par Janniku. Tomēr liktenis bija lēmis citādi, un 18 gadu vecumā viņi sastapās vēlreiz «Pepsi» reklāmas provēs, kur jaunais puika sadūšojās un pajautāja Šantalas telefona numuru. Pat ja neviens no viņiem neieguva iespēju filmēties reklāmā, diez vai par zaudētājiem viņus varēja uzskatīt. Jaunais pāris kļuva nešķirams un jau pēc četru mēnešu kopdzīves gaidīja savu pirmdzimto – meitu – un 21 gada vecumā mija gredzenus. Laulībā skaistais pāris ir pavadījis jau vairāk nekā 32 gadus, un viņi ir vecāki trīs pieaugušām meitām: Briannai, Dominikai un Mikeilai.

foto: Shawn Goldberg/Shutterstock/ Vida Press
Bizonu pāris.

Pat ja no malas varētu šķist, ka viņiem ir perfektas attiecības, par ko liecina skaistie ieraksti sociālajos tīklos, salīdzinoši nesen tik Šantala, kas ir bērnu audzināšanas grāmatu autore, kādā intervijā pavēstīja, ka bijis posms, kad pāra ceļi šķīrās. «Daudzi cilvēki šo nezina, bet izšķīrāmies laika posmā, kad mūsu laulība sasniedza 16 vai 17 gadu atzīmi. Gandrīz gadu mēs vairāk nedzīvojām kopā. Domāju, ka galvenais iemesls tam bija finansiālas grūtības, kādām visa ģimene gāja cauri, kā rezultātā arī attiecību dinamika izmainījās,» atmiņās par smago periodu dalās Jannika Bizona sieva. «Mums abiem vajadzēja uzdot jautājumu: «Vai šīm attiecībām ir nākotne, un vai mēs vēl vispār saderam kopā?». Tas bija ļoti grūts periods, bet vēl smagāks mūsu meitām, kas ļoti no tā cieta. Tomēr mums ļoti paveicās, ka spējām rast risinājumu problēmām un atjaunot mūsu spēcīgo tandēmu. Tā ir skaista izjūta, kad zini, ka esi kopā ar cilvēku nevis tāpēc, ka pirmais bērns pieteicās pēc četriem mēnešiem attiecībās, bet gan tāpēc, ka patiesi vēlies būt kopā ar šo cilvēku.»

Vēl nesen, augusta beigās, Jannikam dzīve piespēlēja jaunu lomu – kļūšanu par vectētiņu. Viņa vecākajai meita Briannai piedzima dēliņš, vārdā Rorijs Frenklins.

Filantropija

Aktieris kopā ar sievu ļoti aktīvi piedalās arī dažādās labdarības organizācijās un daudz laika velta to atbalstam un reklamēšanai. Viņi regulāri rīko dažādus pasākumus un izsoles, atbalstot vairākas labdarības organizācijas, kas palīdz cilvēkiem ar ēšanas traucējumiem, kā arī bērniem, kas sasirguši ar vēzi. Kanādā viņus pazīst ne tikai kā slavenu šovbiznesa ģimeni, bet arī kā dāsnus filantropus, kas kļuvuši par bērnu, kas slimo ar vēzi, pārstāvjiem visā pasaulē, ziedojumos smagi slimu bērnu ārstēšanai vienā vakarā savācot pat 200 000 eiro.

 

Tēmas