foto: LETA
Oltes negaidītā atziņa par kokaīna skandālu: “Visticamāk, es to darītu vēlreiz”
“No visām situācijām, kurās esi nonācis, jāmēģina izvilkt kāds labums. Arī es to esmu veicis, izdarot secinājumus, lai varētu dzīvot tālāk. Viens no tiem, piemēram, ir, ka nedrīksti būt kategorisks lietās, kuras nesaproti. Ka jāmēģina vairāk iejusties otra ādā. Ka nevajag citam piekarināt birku. Kā tas ir tagad izdarīts ar mani – ā, tas jau tas politiķis, pulverīša šņaucējs!” – tā Maris Olte.
Slavenības
2021. gada 1. oktobris, 06:31

Oltes negaidītā atziņa par kokaīna skandālu: “Visticamāk, es to darītu vēlreiz”

Jauns.lv

“Negribu nevienam novēlēt šo sajūtu, tā tiešām nav laba,” atzīst Māris Olte, kurš aizvadītajā nedēļā pēkšņi kļuva teju par slavenāko cilvēku valstī, šonedēļ raksta žurnāls Kas Jauns.

Tas notika pēc tam, kad atklātībā nonāca video, kurā redzams, kā vairāki Latvijas šovbiznesa vidē pazīstami cilvēki iešņauc baltu pulverīti, un šīs darbības stipri atgādina kokaīna lietošanu. Video redzams gan grupas Singapūras satīns mūziķis Kristaps Strūbergs, gan jūtubere Sudrabkaija jeb Emīlija Sama, gan dziedātāja Alise Haijīma, gan arī pazīstamais dabas draugs, TV raidījumu vadītājs un Madonas novada deputāts Māris Olte. Video tapa pavisam nesen Islandē, kur četrotne piedalījās kāda TV šova filmēšanā, un šo video savā slēgtajā draugu Instagram kontā ievietoja Alise Haijīma, taču kāds no viņas draugiem nokopēja un “palaida tautās”, padarot to visiem pieejamu.

Nevainīga ākstīšanās ar smagām sekām

Video atklātībā nonāca pirmdienas vakarā un ātri vien aplidoja sociālos tīklus, saceļot milzu ažiotāžu. Cilvēki bija neizpratnē par piecu bērnu tēva, Ērgļu novada aktīvista Māra Oltes iesaistīšanos tādās darbībās.

“Jāmāk pajokot arī par tumšākām lietām, citādi bez humora izjūtas var aiziet postā! Varbūt tagad savā Ērgļu stacijā izveidošu instalācijas ar strīpiņā sabērtu baltu pulveri,” joko Olte, kurš pēc notikušā novadījis jau vairākas ekskursijas, ģērbies tajā pašā krekliņā, kurā bija redzams skandalozajā video.

Vai tiešām Olte lietoja kokaīnu? Pirmais skaidrību ieviesa portāls jauns.lv, kas otrdienas rītā publicēja Māra Oltes skaidrojumu par notikušo. Dabas draugs nenoliedza, ka video redzams ir viņš un ka viņš tiešām ir kaut ko iešņaucis. Taču viss neesot tā, kā izskatās. Ierodoties Islandē, Oltes kompanjoni iedzēruši, jautrībām pievienojies arī Māris. “Jaunieši viegli sadullojās. Viņi mani ievilka mūsdienu tendencēs un iepazīstināja arī ar tādu savdabīgu dzērienu kā kokteilis Skinny Bitch. Tas nepalika bez sekām. Jā, vakaros pa glāzītei konjaka iedzeru, bet... Man tas kokteilis pamatīgi sajauca galvu, tāpēc jau arī uz tādu stulbību parakstījos,” stāstīja Olte, sakot, ka “stulbība” bija ākstīšanās ar pulverīša šņaukšanu.

Proti, kompānija smējusies, ka ir vairāki veidi, kā kļūt populāram, un viens no tiem ir paveikt kaut ko skandalozu. “Ai, tas viss bija liela ampelēšanās. Jā, tas bija kaut kāds balts pulverītis, bet ne jau kokaīns. Jaunieši man stāstīja, ka tā esot pavisam nekaitīga viela, tāda kā šņaucamā tabaka, kas populāra Oktoberfest laikā, lai tēlotu, ka it kā šņauktu kokaīnu. Un tad nu mani ceļabiedri ākstījās, jautrība bija liela, un arī es nolēmu paākstīties,” skaidroja Olte.

Visticamāk, kompānija lietoja tā saukto Bavārijas kokaīnu. Tāds jau pirms vairākiem gadiem kļuva populārs alus svētkos Oktoberfest. Brīvi nopērkamais pulverītis Wiesn Koks tiešām ir nekaitīgs – radīts uz glikozes bāzes, efektam piesūcināts ar mentolu.

Olte gan nebija domājis, ka viss šis process ar it kā kokaīna lietošanu tiks nofilmēts. “Tie jaunieši jau ar telefonu rīkojas tikpat labi, kā es ar makšķeri! Šausmīgā ātrumā, pat nespēju reaģēt, ka tas tika filmēts. Bet nu labi, kas nofilmēts, nofilmēts – paši paskatījāmies, izsmējāmies. Es gan teicu, ka šis video tiešām ir pats pēdējais, kas man būtu vajadzīgs, zinot, kas es esmu, ko daru, kāda ir mana reputācija, bet... Man pat prātā neienāca, ka tas izies ārā no mūsu loka. Jā, biju iedzēris, pilnībā nenokontrolēju visu situāciju. Bet... Ko tādu publicēt instagrama kontā, kaut arī privātā?! Tur tiešām galvas nav!!! Jaunieši pat neiedomājas, kādas tam var būt sekas! Un Alise mums vēl stāstīja, cik viņai ir forši draugi! Te tev nu bija draugi...” notikušo portālam jauns.lv pirmdienas rītā komentēja Māris Olte.

Buldozeru samīcīts

Daļa sabiedrības Mārim Oltem nenoticēja, sakot, ka muļķīgāka taisnošanās vēl nav dzirdēta. Citi gan iebilda, ka neviens nav tiesīgs pieņemt galējo spriedumu, ja nav gūti neapstrīdami pierādījumi, ka Olte patiešām lietojis kokaīnu. Todien sociālie tīkli vārījās, Oltes baltā pulverīša tēma bija dienas galvenais diskusiju un šoka moments, turklāt šis notikums tika pat iztirzāts LTV vakara ziņu raidījumā Panorāma!

“Tagad esmu populārākais Latvijas politiķis. Pat Valsts prezidents ar savām izdarībām ir aiz manis,” ironizē Māris Olte, kad vairākas dienas pēc skandāla žurnāls Kas Jauns vēršas pie viņa ar jautājumu, cik ļoti notikušais ietekmējis viņa personisko dzīvi un karjeru.

Māris atzīst, ka vakarā, kad atklātībā parādījies video, viņam tas bija pamatīgs trieciens, jo, gluži loģiski, tas bija pārāk negaidīti un šokējoši: “Tajā vakarā man bija baigi bēdīgi. Jutos, it kā pār mani brauktu visas pasaules buldozeri, iekšas man trīcēja, un bija ļoti skumji. Labi, ka ģimene atbalstīja un no viņu puses nebija kādu jautājumu, kā vien sapratne. Tas man palīdzēja.”

Nākamajā dienā viņš jau bija atjēdzies no trieciena. “Apzinājos, ka neko nelikumīgu jau nebiju izdarījis. Ka mana vienīgā kļūda un vaina bija tā, ka iesaistījos jokā, kas varētu tikt pārprasts un kaitētu manai reputācijai. Es tovakar izvēlējos iesaistīties jauniešu dullībās, kas diemžēl tika nofilmētas, un nofilmētais netika izdzēsts, kā mēs vienojāmies. Vai es ko tādu darītu vēlreiz? Visticamāk, jā! Jo bija interesanti. Mums katram taču gribas izprast dzīvi visās tās izpausmēs! Jā, es esmu pret to, ka cilvēki lieto visādus draņķus, piemēram, amfetamīnu, bet kas slikts tajā, ka visi paākstījās, iešņaucot kaut kādu legālu mentola pulverīti? Kas tajā ir šausmīgs? Es esmu dzīvs cilvēks, un mani interesē, kas aktuāls jauniešiem, kā viņi izklaidējas. Es gan nebiju iedomājies, ka beigās viņi man iztaisīs šādu lāča pakalpojumu. Atradušies influenceri – izdomāja veidu, kā kļūt slaveni... Nu jā, Alise jau man atvainojās 17 dažādos veidos, bet...” nopūšas Māris Olte.

Vainīgs bez pierādījumiem

Olte tagad spriež, ka šis gadījums lieliski raksturo sabiedrību, kas gatava jebkuru nolinčot, pat negaidot pierādījumus: “Bija interesanti pavērot, kā šī situācija attīstījās, kā kurš notikušo saprata un uztvēra. Un labi, ka vairs nav tas laikmets, kur burvjus un raganas dedzināja uz sārta. Mums katram dzīvē bijusi kāda pieļauta neuzmanības kļūda, kas var dārgi maksāt, bet vai tāpēc uzreiz jāspriež linča tiesa? Bet es cenšos katru situāciju izmantot, arī šo, jo nu ļoti var redzēt, kā katrs šo lietu uztver. Kurš uzkāris man narkomāna birku kaklā, kurš izteicis sapratni un atbalstu. Tagad ir skaidrs par cilvēkiem, uz kuriem var paļauties, bet uz kuriem – nē! Jā, man saka, lai uztaisu analīzes, lai pierādu pretējo, publiski parādot tās. Bet, ja arī es tās analīzes uztaisīšu, rezultātu paturēšu pie sevis, es netaisnošos. Jo kāda jēga? Ja jau kāds kaut ko savā galvā ir ieņēmis, to tik viegli vairs ārā nedabūsi.”

Bet visvairāk Māris Olte ir šokā par LTV Panorāmā parādīto, viņaprāt, vienpusējo sižetu. “Esmu Latvijas Televīzijā nostrādājis vairāk nekā 20 gadu, domāju, ka žurnālistikā tādas lietas nenotiek. Tajā sižetā par mani uzreiz jau bija radīta uzkrītoši kategoriskā nostāja – viss skaidrs par mani, spriedums jau pateikts. Bet kur ir nevainības prezumpcija? Kas tā tāda! Tagad man piekarināta birka “ā, tas jau tas politiķis, pulverīša šņaucējs!” – dusmojas Olte, piebilstot, ka viņam ļoti nepatīk, ka tiek dēvēts par politiķi: “Es neesmu politiķis, es nekad nelīdīšu politikā, Saeimā, es tikai gribu darboties savā novadā, lai tas zeltu un plauktu. Bet tagad esmu uztaisīts par baigo politiķi, kurš turklāt vēl ir sasmērējies. Tas nu gan man nepatīk! Ja arī drīkstu par kaut ko būt pikts, tad tas ir par veidu, kā Panorāma šo notikumu izklāstīja. Tā bija īsta inkvizīcija kristiešu stilā – bez jel mazākās pielaides, ka varētu būt arī nevainīgs. Tas manī radīja milzu rūgtumu. Uztaisīt par to centrālo ziņu! Ak Dievs! Tas ir tik dīvaini – kad es rūpējos par Latvijas dabu, kad stāstu, ka visādi pulveri, ko cilvēki lieto ikdienā sadzīvē, sagandē upes, iznīcina zivis, tas nevienu neinteresē, par to Panorāma nestāsta. Bet, tiklīdz Olte nekaitīgu pulveri iešņaucis degunā, tā uzreiz – vainīgs!, narkomāns! –, un bliež augšā veselu sižetu! Tas ir ļoti jocīgi, bet tas liecina par mūsu sabiedrības līmeni un interesēm. Bet ko es te gaužos, pats vien esmu vainīgs! Liktenis sliktenis.”

Turpinās savu misiju

Olte gan uzsver, ka šī nav pirmā reize, kad viņam piekarināta kaut kāda birka: “Savulaik es reklamēju Parex banku, un, kad tā bankrotēja, cilvēki mani vainoja bankas nedienās. Jā, jā! Viņuprāt, es to banku nolaidu pa burbuli! Nu, lai jau tā būtu, man dzīve turpinās, tāpēc, ka kāds tā uzskata, neesmu pārvērties par mērkaķi.”

Un ko turpmāk – pēc šī skandāla un šīs birkas uzkarināšanas? Māris Olte žurnālam Kas Jauns teic, ka dzīve jau nav apstājusies, tāpēc jau nav jāiet kārties. “Es turpināšu darboties savā jomā, turpināšu vest cilvēkus dabā, izglītot. Mans galvenais dzīves aicinājums ir izdarīt tā, lai Latvija būtu skaistāka, zaļāka un cilvēki vairāk izprastu Latvijas dabu, rūpētos par to. Bet nu esmu pataisīts par politiķi, kurš pamatīgi aptaisījies un nepārliecinoši taisnojas. Nekas! Es pierādīšu pretējo ar saviem darbiem. Brauciet ciemos uz Ērgļu staciju!” aicina Māris Olte.