Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon
55
Slavenības
2021. gada 21. septembris, 05:11

Beidzot zināms, kas notiks ar Džemmas Skulmes īpašumu

Žurnāls "Kas Jauns"

2019. gada novembrī viņsaulē aizgāja māksliniece Džemma Skulme. Pēc viņas nāves krietnu laiku nebija skaidrības, kas notiks ar dzimtas māju Mežaparkā – uzturēšana mantiniekiem likās par dārgu, bet pircēju īpašumam atrast neizdevās. Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", nu situācija beidzot šķiet atrisināta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atklāj pirmās Džemmas dienas Mežaparkā topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā

Mežaparkā, mākslinieces Džemmas Skulmes mājā un darbnīcā, kas atrodas Stokholmas ielā 11, no šodienas līdz 26. septembrim noritēs Džemmas dienas, ...

gallery icon
79

Šīs nedēļas pirmdienā – mākslinieces dzimšanas dienā – sākās pirmās Džemmas dienas Mežaparkā. Un bija iespēja ielūkoties topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā, kas tiek veidota viņas dzimtas namā. Kā izrādās, īpašumu notirgot tā arī nav izdevies. Vispirms pērn februārī tas tika izlikts pārdošanā par 1,3 miljoniem eiro, pēcāk cena pazemināta jau līdz 550 tūkstošiem. Lai arī notirgot Skulmes dzimtas mājas nav izdevies, jauns īpašnieks tomēr ir atrasts.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Gribēja pārdot, jo nespēja uzturēt

Džemmas Skulmes dēls mākslinieks Juris Dimiters, kas ar ģimeni dzimtas māju apdzīvo kopā ar māsas Martas Skulmes ģimeni, jau ne reizi vien godīgi atzinis, ka mantinieki Mežaparka īpašumu nevar atļauties uzturēt. Ar Džemmas pieklājīgo pensiju, kas bijusi ap 2150 eiro mēnesī, bijusi iespēja gan norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem, gan apmaksāt gāzes un elektroenerģijas rēķinus, gan pa daļām nomaksāt nekustamā īpašuma nodokli, kas patlaban pārsniedz divarpus tūkstošus eiro gadā jeb apaļus 666 eiro katru ceturksni. “Nu mums ar māsu nav cita varianta, kā māju pārdot un gādāt citu vietu dzīvošanai, ko mēs kā mazturīgie varētu atļauties,” izlicis īpašumu tirgošanā, reālistiski uz situāciju skatījās mākslinieces dēls Juris Dimiters, rēķinot, ka kopš mammas nāves dzimtas ikmēneša ienākumi samazinājušies 16 reižu. “Jo mana pensija ir 130 eiro, arī māsas Martas invaliditātes grupas pensija ir niecīga,” viņš paskaidroja. Dimiters uzsvēra: viņam sāp sirds, ķeroties pie dzimtas relikviju – mammas gleznu – izpārdošanas, “vergojot” namīpašumam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Mājas īpašnieks nu ir mans un Kristīnes dēls Arturs. Viņam tagad ir 21 gads, visa dzīve priekšā – lai darbojas, lai saimnieko. Arturs jau ar Džemmu daudz laika pavadīja kopā un pie beidzamajiem darbiem palīdzēja. Arturs Džemmu ļoti mīlēja, viņam bija liels trieciens, kad vecāmamma aizgāja,” saka Juris Dimiters.

Jau pērn februārī Dimiters pauda: augstās cenas dēļ, iespējams, māja netiks pārdota ne šogad, ne pat tuvākajā piecgadē. “Jo mēs aizvien visi ceram, ka tomēr ar kādu mākslas cienītāju atbalstu šajā ēkā varētu tapt muzejs. Kolīdz šādas iniciatīvas parādīsies, mēs darīsim visu, lai tās atbalstītu. Bet tad mums vajag, kur dzīvot, – manai, manas māsas un māsasdēla ģimenei,” neslēpj Dimiters.

Atdots Džemmas mazdēlam

Vismaz daļēji Dimitera vārdi ir piepildījušies – dzimtas namā top Džemmas Skulmes Mākslas telpa. Bet kam tad īsti īpašums tagad pieder? Kā izrādās, jau kopš pagājušā gada vasaras tā īpašnieks ir… Džemmas Skulmes mazdēls Arturs Dimiters. Informācija Zemesgrāmatā vēsta, ka 2666 kvadrātmetrus plašo zemes gabalu 21 gadu vecajam Arturam, kas, kā var noprast pēc "Facebook" paustās informācijas, studē tēlniecību Latvijas Mākslas akadēmijā, pērn maijā uzdāvinājis viņa tētis Juris Dimiters. Uzdāvinājis gan ne tā vienkārši, bet ar apgrūtinājumu – dāvinājuma līgums ir “ar uzlikumu”, kas Jurim dod tiesības īpašumu lietot līdz mūža galam, turklāt bez viņa rakstiskas piekrišanas to Skulmes mazdēls nevar ne atsavināt, ne dāvināt, ne sadalīt, ne apgrūtināt ar lietu tiesībām.

Interesanti gan, ka aptuveni mēnesi pirms nāves itin līdzīgu līgumu ar dēlu Juri bija noslēgusi pati Džemma Skulme. 2019. gada oktobra sākumā viņi noslēdza “uztura līgumu”, pēc kura nama īpašumtiesības pārgāja Jurim Dimiteram, bet bez Džemmas Skulmes piekrišanas neko tur darīt nevarēja. Tāpat, slēdzot šo līgumu, tika “nostiprināta ķīlas tiesība uztura vērtībā” jeb par 25 612 eiro. Nepilnus divus mēnešus vēlāk ķīla tika dzēsta, jo Skulme aizgāja viņsaulē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Atvadas no spožās mākslinieces Džemmas Skulmes

Šodien Rīgas Doma baznīcā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes. Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tika aicināti nenest ...

gallery icon
132

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!