Slavenības
2021. gada 5. augusts, 05:05

Sigita Pļaviņa no Liepājas teātra atlaista, jo atteikusies vakcinēties

Dace Ezera

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijusī Liepājas teātra aktrise Sigita Pļaviņa (iepriekš Jevgļevska) tagad var baudīt dzīvi laukos – pēc 29 gadiem darbs uz skatuves zaudēts, atsakoties vakcinēties pret Covid-19.

“Ja cilvēks nenāk uz darbu un atsakās pildīt valdes rīkojumus, tad mums kaut kā ir jāreaģē. Valdei ir jāatskaitās Liepājas domei par izlietoto nodokļu maksātāju naudu. Un, ja visi strādā, bet kāds cilvēks nestrādā un atsakās to darīt vai pieprasa neadekvātu milzīgu naudas summu, tad man ir jāreaģē,” teic Liepājas teātra valdes priekšsēdētājs Herberts Laukšteins.

Nav bijusi noslogota

Tā kā Pļaviņa nav vakcinējusies, viņai, pēc Laukšteina vārdiem, sagādāts darbs atbilstīgi izglītībai un kvalifikācijai – lasīt latviešu tautas pasakas un Annas Brigaderes Anneles stāstus.

“Tas bija domāts tam, ja nu Liepājas teātris atkal aiziet lokdaunā, tad būs ko rādīt skatītājiem. Sigitai bija dots šāds uzdevums – lai viņa neapdraudētu citus un arī pati netiktu apdraudēta ar vīrusu. Eksistē Ministru kabineta noteikumi, pēc kuriem mēs vadāmies. Bet aktrise no šī piedāvātā darba atteicās,” stāsta Laukšteins.

foto: LETA
Herberts Laukšteins pavēstīja, ka darba attiecības ar aktrisi ir izbeigtas: “Tāds ir valdes lēmums pēc Sigitas Pļaviņas atkārtotas neierašanās darbā un atteikšanās pildīt valdes rīkojumus.”

Pļaviņa arī bijusi ļoti maz aizņemta teātra izrādēs – tikai divos bērnu uzvedumos un masu skatos Regnāra Vaivara režisētajā "Purva bridējs ugunī". Bērnu izrādes šobrīd netiek spēlētas, jo ir ierobežojumi vakcinācijas dēļ, repertuārā nav arī "Purva bridēja ugunī".

Lai dzīve neapstājas

“Sigita kategoriski pateica, ka nepiedalīsies ierakstos, un arī vakcinēties atteicās. Man nācās domāt, kā tālāk dzīvot. Visa pārējā mūsu trupa ir vakcinējusies. Pēc Ministru kabineta noteikumiem, ja kāds nav vakcinējies, tad visiem pārējiem jāstaigā aizsargmaskās. Kas tas par darbu?” vaicā Laukšteins.

Liepājas teātrim ļoti veiksmīgi izdevušies pagalma koncerti ar Raimonda Paula dziesmām, nule sākušies Imanta Kalniņa teātra dziesmu koncerti "Akāciju palags" – visas biļetes ir jau pārdotas. Izrādēs gan ielaiž tikai vakcinējušos vai Covid-19 pārslimojušos skatītājus. “Tā ir nodrošināšanās, lai mēs neaizveramies. Atliek tikai vienam saslimt, visi ir kontaktpersonas – teātra dzīve apstājas,” piebilst direktors.

Arī pati Sigita Pļaviņa "Kas Jauns Avīzei" apstiprinājusi notikušo: “Man nesaprašanās ar teātra direktoru Herbertu Laukšteinu ilgst jau trīspadsmit gadus, bet šobrīd samilza konflikts par vakcināciju. Šovasar man bija paredzēts koncerts topošās teātra Mazās zāles pagalmā ar Imanta Kalniņa teātra dziesmām "Akāciju palags" – no dalības tajā mani noņēma vakcinācijas dēļ.” Izpalika arī šajā sezonā paredzētā loma izrādē "Teātris" pie režisores Lauras Grozas.

Aizņemta ar cepli un dārzu

“Es pateicos saviem skatītājiem par ārkārtīgi lielo atbalstu, par mīlestību, kuru izjūtu tieši tagad. Feisbukā man cilvēki raksta, arī privātas vēstules, telefonā vēstules. Es visiem saku milzīgu paldies, tas man dod spēku. Un gribu visus nomierināt – man ir ko darīt. Man ir koncerti, keramika, tagad arī māja, dārzs. Darba ir pilnas rokas. Es ļoti pozitīvi skatos nākotnē, jo zinu, ka mani gaida jauni izaicinājumi. Esmu radošs cilvēks, nekad nestāvu uz vietas un neiesūnoju tikai vienā teātrī,” saka Pļaviņa.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Gribu visus nomierināt – man ir ko darīt. Man ir koncerti, keramika, tagad arī māja, dārzs. Darba ir pilnas rokas. Es ļoti pozitīvi skatos nākotnē, jo zinu, ka mani gaida jauni izaicinājumi. Esmu radošs cilvēks, nekad nestāvu uz vietas un neiesūnoju tikai vienā teātrī,” saka Pļaviņa.

Viņas lauku mājās Pērkonē, Nīcas pagastā, šobrīd top jauns keramikas ceplis, un Sigitas vīrs Andulis arī mācīšoties dedzināt traukus. “Šogad esmu iekopusi sakņu dārzu, ēdam paši savus audzētos tomātus, gurķus, kartupeļus. Pirmo reizi mūžā man ir savs dārzs, tam bija veltīts viss pavasara darbs. Es ļoti tagad priecājos par dabas tuvumu, tieši šajā laikā tas ir ļoti svarīgi,” piebilst aktrise.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!