foto: Landa Lagzdiņa/LNVM
EKSKLUZĪVI FOTO. Marija Naumova muzejam uzdāvina leģendāro Eirovīzijas uzvarētājas kleitu
Dziedātāja Marija Naumova Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam dāvājusi leģendāru skatuves tērpu, kas viņai 2002. gada Eirovīzijā atnesa uzvaras laurus.
Slavenības
2021. gada 17. jūnijs, 05:47

EKSKLUZĪVI FOTO. Marija Naumova muzejam uzdāvina leģendāro Eirovīzijas uzvarētājas kleitu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) 15. jūnijā saņēmis vērtīgu dāvinājumu no dziedātājas Marijas Naumovas - viņa muzejam glabāšanā nodeva sarkano kleitu, kurā viņa kā “Marie N” ar dziesmu “I Wanna” 2002. gadā uzvarēja 47. Eirovīzijas dziesmu konkursā. LNVM Jauns.lv lasītājiem piedāvā ekskluzīvu fotoreportāžu no šī notikuma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Marija Naumova Nacionālajam vēstures muzejam dāvina leģendāro Eirovīzijas uzvarētājas kleitu

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) saņēmis vērtīgu dāvinājumu no dziedātājas Marijas Naumovas - viņa muzejam glabāšanā nodeva sarkano kleitu, kurā ...

gallery icon
40

LNVM muzeja pārstāve Rudīte Menģelsone Jauns.lv atgādināja, ka 2002. gadā Eirovīzijas dziesmu konkurss noritēja Tallinā, un Naumovas uzvara nodrošināja starptautiskā pasākuma norisi Latvijā 2003. gadā.

Kleitas nodošanas ceremonijā klāt bija Naumova un tērpu māksliniece Odetta Birmane, kā arī vokāliste Līga Robežniece, kura piedalījās “Marie N” priekšnesumā 2002. gadā. Dāvinājumu pieņēma LNVM direktors Arnis Radiņš.

“Ir liels prieks, ka mana Eirovīzijas priekšnesuma tērps turpmāk atradīsies muzejā. Uzvara Eirovīzijā bija negaidīts un ļoti emocionāls notikums, kas skāra daudzus Latvijas iedzīvotājus. Šie svētki apvienoja visu sabiedrību. Ļoti ceru, ka labās atmiņas par to ļaus cilvēkiem izjust lepnumu un prieku par savu valsti, kas šobrīd ir ļoti svarīgi,” nododot leģendāro kleitu muzejam, teica dziedātāja Marija Naumova.

Savukārt māksliniece Odetta Birmane atklāja, ka kleitas tapšanas procesā notikušas vairākas pielaikošanas un desmitiem kustību mēģinājumu, līdz ticis sasniegts vajadzīgais rezultāts. Viņa ļoti uztraukusies, vai kleitas transformējošā funkcija uzstāšanās laikā nostrādās pareizi, taču viss izdevies nevainojami.

Marijas Naumovas triumfs 2002. gada Eirovīzijā:

Tērps bija ļoti svarīga Latvijas pārstāves spilgtā priekšnesuma sastāvdaļa un tādēļ arī kļuva par zīmīgu, atpazīstamu laikmeta liecību. Kleita savu pirmizrādi kā muzeja eksponāts jau ir piedzīvojusi - tā trīs gadus bija eksponēta Latvijas valsts simtgadei veltītajā muzeju kopizstādē “Latvijas gadsimts”, kas noslēdzās šī gada maijā. Tas arī bija viens no pamanāmākajiem un skatītāju iemīļotākajiem eksponātiem izstādes sadaļā par Latvijas atgriešanos Eiropā pēc neatkarības atjaunošanas.

"Marie N" uzvara Eirovīzijā 2002. gadā bija viens no svarīgiem mirkļiem, kas, līdzīgi kā Latvijas sportistu uzvaras vai citu jomu profesionāļu panākumi, raisīja īpašu saviļņojumu un pārliecību par Latvijas cilvēku varēšanu sasniegt starptautisku atzinību. Jāatgādina, ka ne tikai kupli apmeklēta, bet arī ļoti sirsnīga bija Marijas Naumovas un viņas komandas sagaidīšana Doma laukumā Rīgā pēc uzvaras konkursā. Tādējādi muzeja krājumā iekļautais dāvinājums ir liecinieks gan tobrīd svarīgam vēsturiskam notikumam un Latvijas mākslinieces panākumam, gan reizē arī stāsta plašāku stāstu par Latviju pasaulē jaunās tūkstošgades sākumā.

Marijas Naumovas Eirovīzijas uzvarētājas kleita muzeja krājumā piepulcēsies tādiem nesenās vēstures lieciniekiem kā Latvijas vēstnieces Annas Velēdas Žīgures vakarkleitai, kas vilkta pieņemšanā pie Somijas prezidenta 1994. gadā, Augstākās Padomes prezidija priekšsēdētājas Kārinas Pētersones lietišķajam kostīmam no pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākuma, kas vilkts Latvijas uzņemšanas UNESCO (Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija) pasākumā 1991. gada 14. oktobrī un Dānijas karalienes Margrētas II vizītes Latvijā pasākumos 1992. gadā.

Marijas Naumovas Eirovīzijas tērps nonāk muzejā:

Marija Naumova Ķīnā

Skanīgās balss īpašniece Marija Naumova kopā ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri atgriezusies no kultūras izstādes "Zīda ceļš", kas norisinājās ...

gallery icon
17

Marijas Naumova valdzina albuma "Uz ilūziju tilta" atvēršanas svētkos

2016. gada 22. novembrī prezentēts dziedātājas Marijas Naumovas jaunais veikums – albums "Uz ilūziju tilta"

gallery icon
55

Tā tagad izskatās dziedātāja Marija Naumova

Dziedātāja Marija Naumova dzejnieka Jāņa Petera 75. jubilejas lielkoncertā 2014. gada 28. jūnijā.

gallery icon
16

Marija Naumova ar īpašu muzikālu koncertizrādi atzīmēs radošās darbības 20 gadu jubileju

gallery icon
14
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās