Slavenības
2021. gada 30. aprīlis, 04:22

Meita neziņā - kur īsti paliks aktierim Rūdolfam Plēpim saziedotā nauda?

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Lai gan jau kādu laiku sākta ziedojumu vākšana leģendārā aktiera Rūdolfa Plēpja (70) rehabilitācijai, taču pat viņa meita Viktorija pagaidām ir neziņā, kāda summa ir saziedota, raksta žurnāls "Kas Jauns". Tāpat nav zināms, vai visa nauda, ko Plēpja talanta cienītāji saziedojuši, tiešām tiks izlietota viņa vajadzībām.

Žurnāls "Kas Jauns" pērn rudenī ziņoja, ka tautā mīlētais aktieris Rūdolfs Plēpis zaudējis redzi. Rūpes par tēvu uzņēmusies viņa jaunākā meita Viktorija, kura apņēmusies darīt visu, lai tēvam atdotu acu gaišumu. Viņa vērsusies vairākās iestādēs pēc palīdzības, lai lūgtu finansiālu atbalstu, un saņēmusi Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS), pretimnākšanu, un tagad ar fonda "Rampa A" starpniecību tiek vākti finanšu līdzekļi Plēpja rehabilitācijai.

Vāc ziedojumus rehabilitācijai

Latvijas Teātra darbinieku savienība sociālajā vietnē "Facebook" ievietojusi lūgumu palīdzēt aktierim Rūdolfam Plēpim, kuram nepieciešama ilga un dārga redzes rehabilitācija. “Šobrīd tiek darīts viss iespējamais, veicot dažādas dārgas procedūras redzes rehabilitācijai, un tās plānots veikt ilgstoši, nezaudējot cerību redzi atjaunot,” teikts LTDS ierakstā. LTDS aicina palīdzēt aktierim, veicot mērķziedojumu Rūdolfa Plēpja ārstniecības izdevumiem uz fondu "Rampa A", izmantojot fonda rekvizītus.

Neziņa par saziedoto mērķziedojuma summu

Vairākas dienas pēc akcijas sākšanas "Kas Jauns" vēlējās noskaidrot, vai leģendārajam aktierim nepieciešamie līdzekļi ir savākti. Sazinoties ar Plēpja jaunāko meitu Viktoriju, kura uzņēmusies rūpes par neredzīgo tēvu, atklājās, ka viņa nav guvusi informāciju par saziedotās naudas apjomu, tikai aicināta iesniegt čekus fondā "Rampa A" par konkrētiem ārstēšanās izdevumiem.

"Informācija par pašreizējo tēvam saziedoto līdzekļu apjomu man vismaz pagaidām netiek sniegta," norādīja Viktorija.

"Jebkurā gadījumā vēlos no sirds pateikties visiem tiem, kuri dalījušies ar savu mīlestību un atbalstu Rūdim. Cerams, ka viņa talanta cienītāju finansiālo atbalstu arī saņemsim. Viņš ir no sirds aizkustināts par sabiedrības atbalstu, tas ir nenovērtējami,” pateicās Plēpja jaunākā meita.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šobrīd Plēpis kopā ar meitu Viktoriju un mazmeitu Mariju dzīvo Ķengaragā.

Fonds norobežojas

Lai precizētu, cik tad liels ir bijis sabiedrības atbalsts, ziedojot Plēpja rehabilitācijai, "Kas Jauns" sazinājās ar fonda "Rampa A" valdes priekšsēdētāju, Nacionālā teātra aktrisi Annu Klēveri un vaicāja pēc informācijas par Rūdolfam Plēpim saziedoto līdzekļu summu. Anna ieturēja nelielu pauzi un nepārprotami atbildēja: “Man nebūs komentāru šajā jautājumā. Kādēļ jūs man zvanāt? Lūdzu, vērsieties pie Latvijas Teātra darbinieku savienības.” Klēvere kategoriski uzsvēra, ka viņai neesot saistības ar palīdzības sniegšanu Plēpim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Nacionālā teātra aktrise Anna Klēvere ir fonda "Rampa A" valdes priekšsēdētāja. Tieši šajā teātra senioru atbalsta fonda kontā leģendārā aktiera talanta cienītāji ieskaita savus ziedojumus, bet Anna saka – viņai neesot saistības ar palīdzības sniegšanu Plēpim. Fonda valdē bez Klēveres vēl darbojas aktrise Lelde Dreimane, aktieris Vilis Daudziņš, aktrise Zane Učelniece (reiz Dombrovska) un LTDS sabiedrisko attiecību speciāliste Māra Dzene, tātad – Ojāra Rubeņa tiešā padotā.

Situāciju skaidro Rubenis

LTDS jaunais valdes priekšsēdētājs, bijušais Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis par ziedojumu Rūdolfa Plēpja ārstniecības izdevumiem izteicās skaidrāk. “Savākts ir diezgan daudz, krietni vairāk, nekā viņam šobrīd vajag. Cik? Precīzi to mēs varēsim pateikt pēc konkrētā konta slēgšanas, kad tiks pārtraukta ziedojumu pieņemšana. Šobrīd tie ir jau vairāki tūkstoši…” atzina Rubenis.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Savulaik tieši Ojārs Rubenis, esot Latvijas Nacionālā teātra vadītāja amatā, no darba atbrīvoja Plēpi, kurš bija nonācis zaļā pūķa varā.

Viņš gan pauž bažas par to, vai Plēpim vajadzētu atvēlēt visu saziedoto naudu, jo uzskata, ka tā varētu tikt iztērēta nelietderīgi... Atgādinām, ka savulaik tieši Ojārs Rubenis, esot Latvijas Nacionālā teātra vadītāja amatā, no darba atbrīvoja Plēpi, kurš bija nonācis zaļā pūķa varā.

“Tas šobrīd ir diskutabls jautājums, kā pareizi izlietot saziedotos naudas līdzekļus," saka Rubenis.

Mums ir paredzēta valdes sēde, kurā lemsim par šo līdzekļu izlietojumu. Sabiedrības atsaucība Plēpja veselības uzlabošanai ir bijusi milzīga. Ar summu, kas šobrīd ir savākta ziedojumos, mēs varēsim palīdzēt Rūdolfam Plēpim sakārtot viņa dažas veselības problēmas. Fondam "Rampa A" un LTDS ir milzīgs prieks par līdzcilvēku atsaucību," tā Ojārs Rubenis.

Plēpja ikdiena bez acu gaišuma

Intervijā žurnālam "Kas Jauns" Plēpis pērn rudenī stāstīja par dzīvi, kad zaudējis acu gaismu.

“Pirms trim mēnešiem pārcēlos dzīvot pie meitas, jo esmu zaudējis redzi. Kā tas bija? Pats neko nenojautu. Nekādas pazīmes par to neliecināja, ja nu vienīgi, ka man pirms tam pusgadu regulāri reiba galva. Pamodos kādā rītā, un bija tumša bilde. Nākamajā dienā devos pie ārsta. Tika veikta arī operācija. Tagad ir mazliet labāk, jo, piemēram, caur miglu savus pirkstus redzu. Skatoties uz cilvēkiem, redzu tikai apveidus, kaut kādus siluetus. Vispār ir kaut kādi uzlabojumi, arī ārsts priecājās, ka ir normalizējies acu spiediens, taču par pilnīgu redzes atgūšanu nerunā,” žurnālam stāstīja Plēpis. Šobrīd viņš dzīvo kopā ar meitu Viktoriju un mazmeitu Mariju dzīvoklī Ķengaragā.

Plēpja meita – lielākais atbalsts

Viktorija pērn rudenī žurnālam "Kas Jauns" atzina, ka tēvam iespēju robežās cenšas palīdzēt, taču gan laika, gan finanšu resursi ir ierobežoti: “Cik nu iespējams, cenšos palīdzēt, bet esmu viena. Neviens cits uz darbu manā vietā taču neies. Darbā pavadu ļoti garas stundas, bet manai meitai Marijai ir mācības. Rūdim vajadzētu biežāk pastaigāties – kustēties, bet nav, kas viņu vestu pastaigās. Meita, kura šobrīd ir pusaudze, nevar. Pārāk sarežģīti un atbildīgi. Savukārt sociālā palīdzība konkrētajā situācijā viņam nepienākas, jo tiek izvērtēta mājsaimniecība.” Viņa gan priecājas, ka tētis fiziski un morāli jūtas labi. “Rūdis ir optimists, dzīvojas pa māju, jūtas labi,” piebilst Viktorija.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnālā "Kas Jauns"!