Slavenības
2021. gada 16. aprīlis, 05:28

Karalienes rīkojums par prinča Filipa bērēm "aiztaupīs Harijam apkaunojumu"

Jauns.lv

Karaliene Elizabete II izdevusi rīkojumu, ka prinča Filipa bērēs visiem karaļnama pārstāvjiem jāvelk sēru drēbes. Šādi viņa centusies pasargāt mazdēlu princi Hariju no neērtības sajūtas, lai viņš nebūtu vienīgais britu karaļnama vīrietis, kurš nav uniformā, vēsta ārvalstu prese.

Princis Harijs ar vectēvu princi Filipu

gallery icon
23

Līdz šim tika izteikts pieņēmums, ka visi karaļnama vīrieši Edinburgas hercoga prinča Filipa bērēs ģērbsies uniformās, bet princim Harijam būs jāierodas civilpersonas drēbēs – melnā uzvalkā. Kopš aiziešanas no karaļnama viņam atņemti militārie tituli, līdz ar to princis vairs nav tiesīgs ģērbties uniformā ne kāzās, ne bērēs, ne citā svinīgā pasākumā. Kamēr vieni uzskatīja, ka Harijs jutīsies neērti, otri bija pārliecināti, ka bēres nav tas gadījums, kad satraukties par apģērbu, un Harijam svarīgāka ir vectēva pavadīšana, nevis peripetijas ap uniformu.  

Princis Harijs militārā uniformā

gallery icon
41

Taču nule kļuvis zināms, ka Viņas Majestāte izdevusi rīkojumu visiem karaļnama vīriešiem ierasties sēru drānās, nevis uniformās. Tas nozīmē, ka arī Harija brālis princis Viljams un tēvs princis Čārlzs bērēs nebūs uniformās, kā tika prognozēts iepriekš.

Princis Čārlzs ar dēliem

gallery icon
27

Pārceļoties uz dzīvi Kalifornijā, Saseksas hercogs zaudēja flotes ģenerālkapteiņa titulu, ko bija mantojis no sava vectēva, kā arī vēl divus citus militāros titulus.

Hercogiene Megana un princis Harijs bruņoto spēku orķestra koncertā Londonā 2020. gada 7. martā

gallery icon
11

Klīda runas, ka Harijs, kurš desmit gadus bija armijas virsnieks, ļoti pārdzīvojis par šo titulu atņemšanu. Uzzinot par vectēva došanos mūžībā, princis bērēs ļoti vēlējies ģērbties tumši zilajā uniformā, kādā bija tērpie, 2018. gadā laulājoties ar savu izredzēto Meganu Mārklu.

foto: James Gourley/Shutterstock/ Vida Press
Princis Harijs kāzu dienā 2018. gadā.

Taču atņemtie tituli liedza viņam pat domāt par šādu iespēju. Uniformā tērpties viņam vairs nav ļauts. Prinča vienīgā izvēle bija melns uzvalks. Harijs ļoti atšķirtos no tēva prinča Čārlza, brāļa prinča Viljama, onkuļa prinča Edvarda un tantes princeses Annas, kas visi būtu militārajās uniformās, jo tāda ir karaļnama bēru tradīcija.

Skaistākie mirkļi no prinča Harija un Meganas Mārklas karaliskajām kāzām

gallery icon
71

Tiek apgalvots, ka “flote bijusi ļoti neapmierināta” par Harija tēvabrāļa prinča Endrū prasību ģērbties admirāļa uniformā.

Prinča Endrū un Sāras Fērgusones kāzas

gallery icon
52

2019. gadā Endrū atteicās no amata, uz ko viņu pamudināja bēdīgi slavenais miljardiera Epšteina pedofilijas skandāls. Kad atklājās, ka princis ir bijis labs viņa draugs, karaliene pieņēma lēmumu atstādināt dēlu no turpmāku karalisko pienākumu pildīšanas. Arī prinča 60. dzimšanas diena netika plaši atzīmēta, kā iepriekš bija plānots.

30 gadu vecumā princis Harijs izlēmis pamest britu armiju

30 gadus vecais Harijs sacīja, ka tas bijis "ļoti smags lēmums", bet piebilda, ka viņš gaida uz jauna posma sākumu ...

gallery icon
29

Taču Jorkas hercogam aizvien nav atņemti militārie tituli kā Harijam, un viņš aizvien ir britu karaliskās flotes viceadmirālis.

Apkaunotais britu karaliskās ģimenes pārstāvis cer, ka sabiedrība nedaudz atmaigs pret viņu un princim izdosies “saglābt savu reputāciju” laikā, kad pēc tēva nāves Endrū ir līdzās mammai karalienei Elizabetei II, lai sniegtu morālu atbalstu.

Igaunijā viesojas Lielbritānijas princis Harijs, nācija viņu uzņem ar sajūsmu

Lielbritānijas princis Harijs piektdien un sestdien apmeklē Igauniju, kur viņš piedalīsies oficiālās ceremonijās, noskatīsies armijas manevru gaitu, kā arī tiksies ...

gallery icon
30

Iepriekš izskanēja runas, ka Harijs, iespējams, nebūs vienīgais aizgājēja radinieks uzvalkā, jo arī princim Endrū vēloties liegt ģērbties uniformā tēva bērēs.

Lai neviens nejustos neērti vai apkaunots šajā sēru reizē, karaliene pieņēmusi lēmumu, ka uz prinča Filipa bērēm neviens neierodas uniformā. Bēru ceremonija Svētā Džordža kapelā Vindzorā notiks šo sestdien pulksten trijos pēcpusdienā pēc Lielbritānijas laika.

Princis Harijs ar vecmāmiņu karalieni Elizabeti II

gallery icon
34

“Karaliene un viņas ģimene vēlas, lai nekas nenovērstu uzmanību no vissvarīgākā, godinot hercoga ievērojamo dzīvi,” laikrakstam “The Mirror” noradījis zinātājs.

Elizabetes II dzīvesbiedrs Edinburgas hercogs Filips

gallery icon
41