Mūzika
2021. gada 10. marts, 13:00

Zināmi "Zelta mikrofona" pretendenti kategorijā "Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums"

Jauns.lv

Šogad uz balvu "Zelta mikrofons" kategorijā "Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums" pretendē "The Bad Tones", Jolanta Gulbe-Paškeviča, Kārlis Auzāns, Reinis Jaunais, Igo un Aivars Hermanis

Paziņo "Zelta mikrofons 2021" nominantus

gallery icon
109

Kopskaitā 15 albumi pretendēja uz iekļūšanu nominantu pieciniekā, ārpus tā paliekot tādiem izpildītājiem kā Katrīna Gupalo, Elmars Orols, Jānis Bērziņš, Edvards Broders, Toms Auniņš, Normunds Ņērbulis, Gints Smukais, "The Eternal Witness", Ēriks Upenieks un Austra Pumpure.

Mūzikas žurnālists, rakstnieks un dīdžejs Kaspars Zaviļeiskis pēc kategorijas izvērtēšanas stāsta: “Instrumentālās vai starpžanru mūzikas kategorija allaž mulsinājusi ar savu diezgan nekonkrēto formulējumu, taču jau nākamajā mirklī spējusi aizraut ar krāšņo nominantu sarakstu. Izņēmums nav arī šis gads, jo šajā kategorijā nominēti spēcīgi un stilistiski atšķirīgi mūziķi, kuriem patīk pārkāpt mūzikas stilu robežas, lai radītu aizvien jaunas skaniskās idejas. Šeit vecais satiekas ar jauno, kinoteātra dunoņa ar ezera klusumu un bezvārdu instrumentācijas smalkums ar lielisku izdziedāto dzeju.”

Muzikoloģe, mākslas doktore, mūzikas kritiķe un publiciste Ilze Šarkovska-Liepiņa atzīst: “Starpžanru robežas allaž ir visai izplūdušas un pārsteigumu pilnas, un bieži gadās, ka vērtētājs nonāk sprukās – kā nu salīdzināsi instrumentālu soloalbumu ar mūziku kinofilmai vai vokāli instrumentāla uzveduma ierakstu. Vērtējuma svarīgākā mēraukla tad ir kvalitāte, kas nu jau gadiem šajā žanru „pelēkajā zonā” ir pārliecinoši augsta.”

Ezera skaņas – The Bad Tones, Ukko Heinonen, Dzintars Vīksna

"The Bad Tones" ir dabas iedvesmots kvartets, kas savā daiļradē apvieno un pārstāv dažādus žanrus, kā psihedēliskais roks, džezs, pops u.c. "The Bad Tones" ir izveidojuši fanu bāzi Baltijas valstīs un sākuši gūt atpazīstamību arī citās Eiropas valstīs. Grupa ir koncertējusi, uzstājusies festivālos un mūzikas skatēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Nīderlandē, Vācijā, Austrijā, Čehijā, Ungārijā, Japānā.

"Ezera skaņas" ir "The Bad Tones" otrais pilnais albums, kas ir ierakstīts uz Kāla ezera festivāla "Ezera skaņas" ietvaros. Sadarbībā ar somu saksofonistu Ukko Heinonenu un latviešu perkusionistu Dzintaru Vīksnu grupa sarakstījusi pasākumam veltītu pusotru stundu garu kompozīciju, ko veido astoņi albumā iekļautie fragmenti. Galvenā tēma "Es no vilka nebaidos" apspēlēta kompozīcijas garumā un atspoguļo bērna pieaugšanu, kur "Vilks" ir pieaugušais un “Es” ir bērns.

Gaisma krīt – Jolanta Gulbe-Paškeviča

Latviešu džeza dziedātāja un vokālā pedagoģe balvai "Zelta mikrofons" nominēta ar albumu "Gaisma krīt", kurā iekļautas īpaši atlasītas un Jolantai Gulbei nozīmīgas latviešu komponistu dziesmas. Visām kompozīcijām radīti īpaši aranžējumi, kuru autori ir gan Jolanta pati, gan talantīgais džeza pianists Kristaps Vanadziņš. 2020. gadā notikuši vairāki albuma prezentācijas koncerti visā Latvijā.

Mūziķe stāsta: “Jāsaka paldies latviešu komponistiem un dziesmu vārdu autoriem par nacionālo kultūras bagātību. Esmu uzaugusi ar šo muziku, tā ir veidojusi manu muzikālo gaumi. Šis albums ir mans veltījums manai tautai, maniem cilvēkiem.”

igo/hermanis/dziesmas – Igo, Aivars Hermanis

Dziedātājs Igo 2020. gadā ir ierakstījis 7 dziesmas kopā ar dažādiem komponistiem un izpildītājmāksliniekiem. Izdoti divi albumi ar Igo dalību: grupas "Remix" CD albums “… pie laika”, kā arī balvai "Zelta mikrofons" nominētais ieraksts ar Aivaru Hermani “igo/hermanis/dziesmas”.

2020. gadā Igo aizvadījis aktīvu solo un kopkoncertu koncertdarbību, nozīmīgākie no tiem ir koncertsērija Lielbritānijā kopā ar komponistu, pianistu Jāni Strazdu, dabas kultūrzāles “Vējtura nams” atklāšana Jūrkalnē, koncertieraksts kultūras namā "Wiktorija" kopā ar pianistu Jāni Strazdu un bundzinieku Aini Zavacki un daudzi citi koncerti Latvijā.

Mans mīļākais karš – Kārlis Auzāns

Kārlis Auzāns sarakstījis mūziku Dailes teātra izrādei "Talantīgais misters Riplijs", Klaipēdas drāmas teātra izrādei "Saules bērni", kā arī mūziku godalgotām filmām "Mans mīļākais karš", kas nominēta "Zelta mikrofonam", "Ko zina klusā Gerda", "Gorbačovs.Paradīze", "Ziemassvētki džungļos". Izveidojis jaunu koncertprogrammu "Pieci elementi" ar čellu trio "Melo-M" un Dināru Rudāni.

Zeme – Reinis Jaunais

Albums “Zeme” tapis laikā, kad pandēmijas izraisītās krīzes dēļ pasaulē spēkā stājās ceļošanas ierobežojumi, ievērojami mainot ģitārista plānus. Reinim pavasarī bija plānota koncerttūre Balkānu valstīs, Itālijā un Centrālajā Eiropā, kopumā tika atcelti ap 80 koncertiem.

Brīdī, kad robežas tika slēgtas, Reinim radās iecere par jaunu albumu, lai demonstrētu, ka starptautiska sadarbība ir iespējama arī esot spēkā ceļošanas ierobežojumiem. Ierakstos tika uzaicināti piedalīties ārzemēs dzīvojošie draugi - mūziķi, kuri bija līdzīgā situācijā. Tā rezultātā albumā dzirdami 12 mūziķi no Austrālijas, Lielbritānijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Japānas, Nepālas, Ungārijas un, protams, Latvijas. Lielākā daļa albuma kompozīciju atspoguļo Reiņa ceļojuma pieredzes.

Albums “Zeme” izdots ar VKKF atbalstu, kā arī guva atbalstu AKKA/LAA un LaIPA stipendiju konkursos. Albuma izdošanai fiziskā formātā tika savākti līdzekļi ar kopfinansēšanas kampaņas palīdzību "Projektu bankā", turklāt to izdevās izdarīt mazāk kā 24 stundu laikā.

"Zelta mikrofons 2020" balvu pasniegšanas ceremonija

2020. gada 18. februārī Dailes teātrī notika Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons 2020" balvu pasniegšanas ceremonija.

gallery icon
221