foto: AFP/Scanpix
Edvards Munks pasaulslavenajā gleznā "Kliedziens" atstājis slēptu vēstījumu
Zinātnieki pēta gleznu, tās uzrakstu.
Trakā pasaule
2021. gada 2. marts, 05:43

Edvards Munks pasaulslavenajā gleznā "Kliedziens" atstājis slēptu vēstījumu

Jauns.lv

Gadiem ilgi diskutēts, kurš Edvarda Munka slavenajā gleznā "Kliedziens" iegravējis tikko redzamu ziņojumu, kurš vēsta, ka šo gleznu var būt uzgleznojis tikai traks cilvēks. Norvēģijas Nacionālā muzeja apjomīgie pētījumi apliecina, ka gravējuma autors ir neviens cits kā pats Munks, ziņo CNN.

Gleznas kreisajā augšējā stūrī atrodas gravējums: "To var uzgleznot tikai traks cilvēks". Gadiem ilgi tika pieļauts, ka tas varētu būt vandalisms no kāda gleznas kritiķa.

foto: EPA/Scanpix
Zinātnieki pēta gleznu, tās uzrakstu.

Norvēģijas Nacionālā muzeja pētījumos, izmantojot infrasarkano staru tehnoloģiju, tika analizēts rokraksts, salīdzinot ar Munka piezīmēm un vēstulēm, tāpat pētot notikumus ap darba demonstrēšanu.

"Bez šaubām, ziņojums ir Munka rakstīts," secinājusi muzeja kuratore Maia Brita Gulenga. 

foto: AFP/Scanpix
Zinātnieki pēta gleznu, tās uzrakstu.

Viņa turpina: "Pats rokraksts, kā arī notikumi 1895. gadā, kad Munks pirmo reizi atrādīja gleznu, norāda vienā virzienā". 

Pēc pirmās publiskās demonstrēšanas glezna saņēma kritiku, turklāt saasinājās diskusijas par Munka garīgo veselības stāvokli. 

"Iespējams, ka Munks ziņojumu pievienoja pēc kritikas izskanēšanas," pieļauj Gulenga. 

foto: REUTERS/SCANPIX
Munka glezna "Kliedziens".

2012. gadā "Kliedziens" izsoļu nama "Sotheby's" izsolē tika pārdots par 120 miljoniem ASV dolāru, tobrīd uzstādot jaunu pasaules rekordu kā dārgākais mākslas darbs, kas jebkad pārdots izsolē.

Glezna, kurā spilgta saulrieta fonā redzams kliedzošs vīrietis, simbolizē modernā laikmeta eksistenciālās bailes un izmisumu.