foto: Publicitātes
Ballītes un pasākumi notiek slepus - ierobežojumu laikā latviešu mūziķiem piedāvā uzstāties nelegālos koncertos
Mārtiņš pavisam nesen paziņoja pretendentus "Zelta mikrofona 2021" balvām.
Slavenības
2021. gada 25. februāris, 04:57

Ballītes un pasākumi notiek slepus - ierobežojumu laikā latviešu mūziķiem piedāvā uzstāties nelegālos koncertos

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Mūziķis un Latvijas Radio raidījumu vadītājs Mārtiņš Kanters ir sašutis, ka šajā pandēmijas laikā, kad liegti publiski pasākumi, atrodas tādi cilvēki, kam nospļauties par pieņemtajiem drošības pasākumiem un ierobežojumiem.

Žurnālam "Kas Jauns" Mārtiņš atklājis, ka ne reizi vien piedāvāts uzstāties nelegālos pasākumos un viņš tāds nav vienīgais mūziķis. “Esmu aprunājies ar vairākiem kolēģiem, kuri atzīst, ka tas ir fakts – slepus notiek visādas ballītes un pasākumi, uz kuriem tiek nolīgti arī mūziķi. Viņi stāsta, ka uzstāties šādos nelegālos koncertos piedāvājuši pat lieli uzņēmumi!” teic Kanters, piebilstot, ka viņš personiski aicināts muzicēt nelielās privātās ballītēs un dzimšanas dienu svinībās.

Mārtiņš no šādiem piedāvājumiem kategoriski atteicies. “Man nav ne mazākās vēlmes riskēt ar visu, ko esmu dzīvē sasniedzis un sev apkārt uzbūvējis. Nevēlos nospēlēt pāris dziesmu un tā dēļ visu pazaudēt. Tas man nešķiet normāli,” strikti uzsver mūziķis, paskaidrojot, ka cenšas samazināt inficēšanās riskus: “Saslimšanas dēļ nevēlos iepauzēt darbu gan radio, gan savā kafijas biznesā. Turklāt dzīvojam ļoti cieši ar sievas vecvecākiem – mūsu dzīvokļi ir vienā un tajā pašā stāvā, un loģiski, ka ģimenes katru dienu satiekas. Nevēlos riskēt ar viņu veselību, tāpēc cenšos būt piesardzīgs.”

Otrs iemesls, kāpēc Mārtiņš Kanters atsaka piedāvājumiem uzstāties nelegālos koncertos, ir viņa nevēlēšanās pārkāpt valstī noteiktos ierobežojumus. “Man patiešām uzdzen dusmas, ka tiek rīkoti nelegāli koncerti. Jo tieši tie cilvēki, kas aicina pārkāpt likumus, zināmā mērā ir vainīgi pie tā, ka man un pārējiem mūziķiem liegts legāli uzstāties. Kāpēc man viņu priekšā būtu jāizklājas? Tikai tāpēc, ka mūziķiem nav ienākumu avotu? Ja es aizbrauktu un nospēlētu šo nelegālo koncertu, dabūtu kaut kādu naudu, tad es taču ar savu darbību tikai veicinātu vīrusa attīstību, pagarinātu visus šos ierobežojumus un aizliegumu uzstāties legāli. Es šādi būtu tikai un vienīgi zaudētājs. Pateicoties šādiem cilvēkiem, šis viss murgs turpinās! Viņiem šķiet, ka nekas jau nenotiks, taču tā ir idiotiska rīcība! Labi, vienreiz nekas nenotiks, otrreiz nekas, bet trešajā reizē var nepaveikties. Un, ja arī paveiksies, tas tik un tā neveicinās pēc iespējas ātrāku atgriešanos normālā ikdienas dzīvē. Šie cilvēki zāģē zaru, uz kura paši sēž!” sašutis ir Mārtiņš Kanters, piebilstot: “Ja jau ir šādi piedāvājumi, tad jau noteikti ir mūziķi, kas nelegālajiem koncertiem piekrīt… Bet prieks, ka lielai daļa kolēģu ir tāds pats viedoklis kā man.”

Paziņo "Zelta mikrofons 2021" nominantus

gallery icon
109

Uz iebildi, ko citu mūziķiem darīt situācijā, kad ar savu nodarbošanos legāli pelnīt ir liegts un daudziem tā varbūt ir vienīgā iespēja pabarot ģimeni, Mārtiņš pauž, ka vienmēr ir kāds risinājums. “Es nekad neesmu atbalstījis tos, kas nevis paši darbojas, bet gaida kaut ko no citiem. Kad jau pavasarī mūziķiem tika liegts koncertēt, es domāju, kā no šīs situācijas izkārpīties. Es negaidīju palīdzību no malas, es vienkārši devos nezināmajā, uzsāku savu avantūru ar kafijas taisīšanu. Pat ja pavasarī neienāktu prātā šis kafijas stāsts, tad noteikti būtu darījis pavisam ko citu,” uzsver Mārtiņš Kanters.

foto: no privātā arhīva
Mūziķis Mārtiņš Kanters turpina savu baristas karjeru un šādi, piedāvājot Olaines iedzīvotājiem un viesiem gardu kafiju, cenšas finansiāli izdzīvot laikā, kad koncerti liegti.

Viņš joprojām Olainē darbojas ar savu mazo kafijas tirgotavu "Kantero kafija". Rudenī Mārtiņš jau bija nolēmis doties “ziemas guļā” un pārtraukt kafijas tirdzniecību, jo ziemā salt atvērtā treilerī viņam nebija nekādas vēlmes, taču plāni pēkšņi mainījās. “Nesekmīgi Olainē meklēju telpas, kur arī ziemā turpināt kafijas biznesu. Neko atbilstošu neatradu – vai nu cena bija par lielu šiem neprognozējamajiem laikiem, vai arī lokācija ne tā. Nolēmu visu iepauzēt līdz pavasarim. Un tad kā zibens no skaidrām debesīm parādījās sludinājums, ka Olaines pašā centrā ir pieejams kiosks! Turklāt par saprātīgu cenu! Tā nu tagad esmu šeit, uztaisīju iekštelpām nelielu remontiņu, turpinu tirgot kafiju un pavasarī ķeršos pie kioska pārkrāsošanas,” nosaka Mārtiņš Kanters, kas tagad, kamēr nav koncertu, lielāko daļu laika pavada kioskā, paralēli gan gatavojot aromātiskus dzērienus, gan vingrinoties ģitāras spēlē.

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!