Slavenības
2021. gada 23. februāris, 05:21

Kas noticis ar Ģirtu Ķesteri? Skatītāji satraucas par aktiera veselību

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātra aktieris Ģirts Ķesteris, kam 14. februārī bija 57. dzimšanas diena, pandēmijas laikā pamatīgi pārvērties. Allaž slaidais un šarmantais aktieris krietni pieņēmies svarā, un TV seriāla "Nemīlētie" skatītāji pat pauž satraukumu, vai Ķesteri nav piemeklējušas kādas veselības likstas.

Ģirts Ķesteris pašlaik ir viens no tiem radošo profesiju pārstāvjiem, kam ne par darbu, ne iztikšanu nav jāvaimanā. Viņš gan filmējas TV seriālā "Nemīlētie", gan aktīvi strādā Dailes teātrī, kur arī pandēmijas laikā noris spraigs izrāžu gatavošanas process. “Šīs izrādes top depozītā, un brīdī, kad luksoforā iedegsies zaļā gaisma, visi šie jaundarbi, kas radīti pandēmijas laikā, pieredzēs dienasgaismu. Bet mēs, aktieri, – aplausus un atgriezenisko saiti,” par to, kā rit radošā dzīve, žurnālam "Kas Jauns" apmierināti saka Ģirts Ķesteris, atzīstot, ka pandēmijas laikā nācies gan piedzīvot arī emocionāli grūtāku periodu.

Pandēmijas laikā zaudējis pašvērtību un pašnovērtējumu

“Šajā laikā ir viena lieta, kas piemeklē visus neatkarīgi no profesijas, – ir iespēja ikdienā satikt sevi. Un tas ne vienmēr ir patīkami. Tev vairs nav, aiz kā aizslēpties. Ne aiz piedāvājumiem, ne aiz darba, ne aiz pārslodzēm. Un tad tu paskaties spogulī un ieraugi sevi. Tādu, kāds esi. Kā es smejos par sevi – nedaudz novecojis, bet joprojām lietošanas kārtībā. Tas ir tas, ko spogulis no ārpuses rāda. Bet ko rāda iekšējais spogulis? Nu tur ir daudz lielāki eksistenciāli samilzumi un augoņi. Un tad saproti – nu, pavēro vien sevi no malas; nemaz nav tik vienkārši...” domīgi teic aktieris.

Pēc Ķestera domām, šajā teju gadu ilgajā nogrieznī gandrīz ikviens ir saskāries ar sajušanos “kā iedzītam stūrī”. “Arī es esmu padzīvojis pāris mēnešu pilnīgā neizpratnē, kad zūd pašvērtība, pašnovērtējums... Vārdu sakot, daudzi punkti, uz kuriem kādreiz esi normāli balstījies. Un no šī nav iespējams restartēties. Jo ir pilnīgi cita situācija. Tu vairs nevaimanā par to, kā nav. Tikai pieņem to, kas ir. Tas taču ir svarīgi – būt šeit un tagad –, kā teica Pēteris Kļava, pirms desmit gadiem vadot raidījumu,” prāto Ģirts, piebilstot: “Paskatoties uz to, kas notiek apkārt un kā klājas pašlaik citiem, par piemēru ņemot kaut skolotājus un skolēnus, kam jātiek galā ar attālināto mācību procesu, es vispār esmu pārstājis egoistiski domāt. Saku sev: “Pieraujies, Ķesteri!””

Vienā brīdī pārstāja par sevi rūpēties...

Taču vizuāli Ģirts Ķesteris gluži “pierāvies” neizskatās – TV seriāla "Nemīlētie" otrās sezonas sērijās aktieris ir krietni svešāds.

TV seriāla "Nemīlētie" sezonas "Svešie" varoņi

TV seriāla "Nemīlētie" sezonas "Svešie" varoņi.

gallery icon
12

Precīzāk sakot, Ģirts ir krietni apvēlies. Vaicāts, vai vaidziņi uzauguši no labas dzīves, Ķesteris sirsnīgi smej: “Apaļi vaidziņi – tas taču ir skaisti! Kāpēc neatļaujat man dzīvot savās vājībās, savos trūkumos? Skaisti ir tas, ka pēc tam varu situāciju risināt! Cilvēki iet uz sporta zālēm, cīnās ar lieko svaru – kāpēc domājat, ka es esmu izņēmums?! Rafaels Ciekurs – teātra mīlis, kurš strādā medicīnas nozarē un ir pirmajās rindās arī cīņā ar kovidu, – bija atnācis ciemos un teica: “Nu paskaties, kā tas kovids tev ir nācis par labu!” Bet es varu iepriecināt, ka jau mēnesi man ir motivācija atgriezties slaida kunga veidolā.”

Jautāts, kā iedzīvojies liekajā svarā, Ģirts Ķesteris atklāti atzīst: “Agrāk regulāri nodarbojos ar fiziskajām aktivitātēm, bet tagad vienu periodu biju palaidies.

Kam gan tā nav gadījies – sāc par sevi nerūpēties, diezgan vienaldzīgi attiekties pret sevi.

Tas pat nebija apātijas periods, vienkārši nebija publikas priekšā jāgozējas, un, ja nav motivācijas, cilvēkam ir raksturīgi paslinkot. Okei, ir seriāls, bet tur tas tēls var šādi izbraukt cauri... Bet es arī konsultējos ar saviem kolēģiem, un atklājās, ka viņiem ir tieši tas pats raksturīgs. Līdz ar to neesmu vienīgais iz aktieru vidus, kam netikšanās ar publiku ir nākusi labumā.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kāpšana uz skatuves aktierim allaž bijusi motivācija turēt sevi formā.

Tievē pēc kolēģu ieteiktas diētas

Aktieris secina: “Cilvēkam ir raksturīgi sevi novest līdz kritiskam punktam, un tad atkal rāpjas laukā. Vienā brīdī saproti – galīgi nav okei – un sāc rīkoties. To, par cik kilogramiem pandēmija man nākusi labumā, precīzi nezinu, jo nesvēros, man pietika paskatīties uz sevi, kad uzvilku žaketi...”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ģirts 2011. gadā.

Kā tad Ģirts tievē? “Mazāk ēdot un vairāk kustoties!” Kolēģi, ar ko Ķesteris apspriedis liekā svara problēmas, ieteikuši konkrētas, pārbaudītas diētas. “Tagad jau ir neskaitāmas diētas un slaiduma izaicinājumi. Vienu no tiem pieņēmu arī es. Sāku ar vienas nedēļas diētu, kas ir balstīta uz konkrētiem produktiem. Šī diēta ir tikai kā ierosinātājs, lai turpinātu kāpt kalnā. Tā jāapvieno ar diezgan intensīvu fizisko slodzi, kardiotreniņiem, arī atlētiskiem treniņiem. Pēc tam šo diētu papildina ar olbaltumvielām un citām uztura grupām, lai organisms nezaudētu ne no vienas, ne otras, ne trešās. Turklāt šobrīd ir gavēņa laiks un ir iespēja atteikties no gaļas produkcijas. Jau vairāk nekā 20 gadu divreiz gadā pa diviem mēnešiem nelietoju gaļu uzturā. Arī šobrīd. Gavēni pagarinu, lai sanāk divus mēnešus. Kādreiz jau vajag aizpogāt žaketīti, biksītes uzvilkt,” smaidot teic Ģirts Ķesteris, kurš, pateicoties diētai un rūpēm par sevi, nu jau atgriežoties savā ierastajā izskatā.

Aktieris Ģirts Ķesteris dzīvē un lomās

gallery icon
21

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

Uzzini to, ko ir vērts zināt! Pievienojies!
Pievienojies Jauns.lv Instagram
Pievienojies Jauns.lv Telegram