foto: LETA
Aktieri nobažījušies par Dailes teātra kolēģa Pētera Liepiņa veselību
Pēteris Liepiņš ir Dailes teātra aktieris kopš 1966. gada.
Slavenības
2020. gada 11. novembris, 04:47

Aktieri nobažījušies par Dailes teātra kolēģa Pētera Liepiņa veselību

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Vairākās Dailes teātra izrādēs aktiera Pētera Liepiņa (77) vietā operatīvi nācies meklēt aizvietotājus. Lai glābtu izrādes, talkā meties Artūrs Skrastiņš, Imants Strads un pat režisors Valdis Lūriņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas gan noticis vēl pirms tam, kad valdība paziņoja par izklaides pasākumu atcelšanu pandēmijas dēļ un Dailes teātris atcēla visas līdz gada beigām paredzētās izrādes.

Kā noskaidrojis žurnāls "Kas Jauns", vairāki Dailes teātra aktieri pauž satraukumu par Liepiņa veselību, jo vaina esot visai nopietna, taču viņš pats cenšas saglabāt optimismu, labprāt joko un tic, ka jau pēc gadumijas varēs atkal atgriezties uz skatuves.

“Godīgi sakot, vispār šī ir pirmā reize, kad esmu bišķiņ izgājis no ierindas. Tā manā aktiera būšanas laikā ir pirmoreiz, ja vien atskaita to reizi, kad man tos meniskus operēja. Bet tāpat arī gāju un piedalījos mēģinājumos, spēlēju. Nu pāris nedēļu jau esmu pa mājām, un tiešām prieks, ka kolēģiem, kur vien bija iespējams, izdevās ātri “ielēkt” manis spēlētajās lomās. Esam patrioti – cits par citu kā klintis!” gandarījumu pauž Pēteris Liepiņš. Lai nebūtu jāatceļ repertuāra izrādes, Pētera lomas vismaz trīs izrādēs apguva un atveidoja Imants Strads ("Harolds un Moda"), Artūrs Skrastiņš ("Iemīlējies Šekspīrs)" un režisors Valdis Lūriņš, kurš tika pieaicināts spēlēt apjomīgo tēva lomu publikas apjūsmotajā izrādē "Māte".

foto: Publicitātes
Liepiņš kopā ar Lilitu Ozoliņu izrādē "Māte".

Tikmēr Pēteris Liepiņš mierina: “Neesmu ne izstājies, ne izkritis no ierindas. Man vienkārši bišķiņ jāatpūšas. Jā, kopumā jūtos nedaudz piekusis, bet tas ir tikai normāli pēc 53 nostrādātiem gadiem. Esmu pateicīgs, ka teātris ļoti labi to saprot, un Žagars savā laikā jau teica, ka vecos viņš saudzēs, ka tas ir viņa goda jautājums.”

Par savu veselību Pēteris Liepiņš saka: “Nekas tāds ārkārtīgi traks nav noticis. Nē, nepārprotiet, es neizlokos, vienkārši negribu dot iemeslu kaut kādiem minējumiem – vai, šausmas, Liepiņam griezīs galvu nost! Ja varēs piešūt atpakaļ, būs teātrī; ja nevarēs, tad nekā...”

Vaicāts, vai tas ir fizisks un garīgs nogurums, kas aktieri ir nostopējis, skatuves mākslinieks ir atklāts: “Drīzāk jau fizisks. Cilvēkam 77 gados šis tas tāds taču var būt. Man ir 432 "Jērādiņas" izrādes nospēlētas – tas vien ir milzu apjoms, kas spēlēts. Jūs taču jūtat, ka traks neesmu. Lai gan – aktieri jau nekādi garīgi līdzsvarotie nav. Uztaisiet labāk intrigu – “Pēterim Liepiņam ir grūtais brīdis! Kad tas pāries, ziņosim atsevišķi!”.”

Pēteris teic, ka regulāri uztur kontaktu ar teātra kolēģiem, kuri zvana, pastāsta par to, kas notiek teātrī, un uzmundrina. “Lai gan principā jau es viņus uzmundrinu – viņi zvana man tieši tādēļ, lai es viņiem uzlabotu garastāvokli. Esmu kā terapeits no malas,” omulīgi nosaka aktieris, kurš, domājot par lomu apgūšanu priekšdienās, prāta asumu uztur, lasot grāmatas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās