foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andris Kivičs beidzot stājas tiesas priekšā
Andris Kivičs šoreiz ar iespējamu koronavīrusu vai kādu citu kaiti netaisnojās un Cēsīs stājās tiesas priekšā.
Slavenības
2020. gada 5. novembris, 05:34

Andris Kivičs beidzot stājas tiesas priekšā

Žurnāls "Kas Jauns"

Muzikants Andris Kivičs (43) 12. oktobrī beidzot ieradās Cēsīs, lai stātos Vidzemes rajona tiesas priekšā kā atbildētājs dziesminieka Kaspara Dimitera (63) prasībā, vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Andra, Lienes un Čipša Kiviča dzīves ainiņas 2020. gada pavasarī

Andra, Lienes un Čipša Kiviča dzīves ainiņas 2020. gada pavasarī.

gallery icon
28

Tas, kā dēļ Kaspars Dimiters pagājušajā vasarā vērsās tiesā, vēloties piedzīt kompensāciju un pieprasot atsaukt viņu apmelojošas ziņas, bija saistīts ar Andra Kiviča izteikumiem intervijās, ka “Dimiters jaunībā piedalījies sievietes grupveida izvarošanā”, un to tiražēšanu vairākos masu saziņas līdzekļos. Divas reizes tiesa tika atcelta Kiviča neierašanās dēļ.

Hronoloģiski jeb Kā viss sākās

Sākās viss pagājušajā vasarā, kad Kivičs ar savu Lieni Skulmi mīlas skurbumā plosījās pa Spāniju, tautiešus vai ik dienu izklaidējot ar “kā mums iet” video. Vienā tādā reizē – 8. jūlijā –, sēdēdams baseina malā, Kivičs savu "Instagram" kontā teikto, kas it kā bija domāts homoseksuāļu atbalstam, noslēdza ar atziņu: “Kaspar Dimiter, tu, galvenais praidu un homoseksuālisma apkarotāj Latvijā, vienreiz piecelies kājās un pasaki skaļi sabiedrībai vai saceri dziesmu par to, ka tu esi sēdējis cietumā par izvarošanu savā laikā. Tu esi izvarotājs! Tu esi izcietis sodu par sievietes izvarošanu! Padomju laikā, cietumā. Daudzi to nezina, bet tā ir taisnība. Tev bija jātur mute ciet un jāsēž visklusākajā stūrī ar savu ģitāriņu, un jāsacer savas jocīgās dziesmiņas. Tu esi pēdējais, kam ir jātaisa mute vaļā.”

Lai arī teiktais Dimiteram bija “pasmērēts” zem homoseksuāļu aizstāvības video, tiem, kas cītīgi sekoja līdzi Kivičpāra vai Dimitera aktivitātēm, bija noprotams, ka Andrī dusmas patiesībā raisīja ne tik daudz homoseksuāļu aizskaršana, cik Kaspara nesens zvans ar ieteikumu nākt pie prāta, padomājot par saviem bērniem no iepriekšējām attiecībām, un dziesminieka jaunais gabals "Kivi Čivi Čivi Blūzs". Kā jau Kiviča stilā tas mēdz būt, atbildi parādā viņš nepalika, taču nevis runājot par neērto jautājumu, bet gan nozākājot pretinieku pavisam nesaistītā tēmā.

Turpinājums

Kiviča izteikumi par Dimiteru nonāca gan interneta, gan drukātajos medijos, pēc kā Dimiters vērsās tiesā, pieprasot Kivičam un citiem iesaistītajiem atsaukt viņu apmelojošās ziņas un solidāri piedzīt morālu kompensāciju 78 062 eiro apmērā. Savā interneta lapā nebruks.lv Dimiters pie Kiviča vērsās ar vēstuli, norādot, ka viņa nosaukšana par izvarotāju ir “sena melu teiksma”, ko nu Kivičs atļāvies paust publiskajā telpā, un “puisim no laukiem, kas padlaikos vēl bijis bebis, kam leģendāru pilsētnieku likteņiem pieeja liegta”, paskaidrojot, kā tāda varējusi rasties. “Manam tētim no pirmās mīlestības laulība nesanāca, taču auglis bija – viens ļoti, ļoti rūgts – mans nabaga pusbrālis Dainis, kuru pirms dažiem gadiem pats izvadīju mūžībā. Dainis cietumā sabija 13 reizes. Par zādzībām. [..] Kad vēl nebiju pat pusaudzis, Dainis aiz restēm jau dīrāja savus pirmos kalendārus, neslēpjot, ka ir Dimitera dēls. Un, ja jau Dimitera, tad jau noteikti arī, ka Artmanes. Zeki tādu pasaku gan neizplatīja. To ģenerēja brīvie, līdzīgi tev, sentenku atskaņotāj. Dainis bija zaglis, ne izvarotājs,” skaidroja Dimiters.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Lai saudzētu sirds veselību, pats Kaspars Dimiters tiesas sēdēs nepiedalās un ar Kiviču klātienē netiekas.

Pirmā tiesa tika nolikta šā gada 10. februārī, uz to Kivičs neieradās. Vēl pirms tiesas – janvārī – Kivičs ar “zināšanām” par Dimiteru nevairījās dalīties arī Jāņa Krīvēna interneta podkāstā "Pāļa bazars", izklāstot, ka Dimiters “izvarojis sievieti grupā, taču lieta neesot bijusi ierosināta tāpēc, ka viņš bijis nopelniem bagātās skatuves mākslinieces Vijas Artmanes dēls”. Tātad – “izcietis sodu cietumā”, kā sākotnēji apgalvoja, jau tomēr vairs ne. Eļļu tajā pašā ugunī Andris turpināja liet arī maijā – "YouTube" kanāla intervijā Horenam Stalbem.

Otrā tiesa šajā civillietā tika nolikta 28. jūlijā, taču arī uz to Kivičs neieradās, trīs minūtes pirms sēdes sākuma tiesai atsūtot e-pasta vēstuli, ka, iespējams, ir saslimis ar Covid-19, ko vēlāk nodotās analīzes neapstiprināja.

Andra Kiviča koncerts Valentīndienā

2019. gada 14. februārī izklaides vietā "Paldies latiņam" koncertu sniedza mūziķis Andris Kivičs.

gallery icon
119

Trīs lietas – labas lietas

Uz trešo sēdi, kas notika 12. oktobrī, Kivičs beidzot ieradās, tiekoties tiesas zālē ar Kaspara Dimitera pilnvaroto pārstāvi Līgu Dimiteri. Kā viņa paskaidroja žurnālam "Kas Jauns", dziesminieks pats lietas izskatīšanā nepiedalās, saudzējot sirds veselību. Ne viena, ne otra puse nav piesaistījusi advokātu, cenšoties tikt galā saviem spēkiem.

Lai arī uz sēdi bija ieradušās visas iesaistītās personas un tās izskatīšana ilga gandrīz trīs stundas, tiesas zālē būs visiem jātiekas arī 2021. gada 28. janvārī. Tiesa tika atlikta, dodot laiku papildu pierādījumu iesniegšanai. Dimitera pārstāve ir pārsteigta, cik vieglprātīgi un pat bērnišķīgi Kivičs uztver nodarīto. “Viņš varētu pateikt – jā, man nevajadzēja tā runāt, jo man nav pierādījumu, bet tā vietā viņš teica – jā, man nav pierādījumu, bet tāpat visi par Kasparu to zina un runā,” Kiviča izteikumu sēdē komentē Līga, piebilstot, ka nav piekritusi arī tiesneses ierosinātajam izlīgumam, kas izskanējis jau 45. minūtē. “Neviens līdz tiesai nav meklējis šo miera izlīgumu, pat vairāk – pēc mūsu vēršanās arī nav reaģējis uz nepatiesas informācijas atsaukšanu. Tāpēc šeit nemaz i nevar būt runa par izlīgumu. Vispirms lai ir spriedums, un tikai tad varēs runāt par izlīgumu.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ko ar savu nekontrolēto runāšanu nodarījis Kivičs, Līga Dimitere salīdzina ar vīra Kaspara slepkavības mēģinājumu.

Dimitere Kiviča nodarīto pielīdzina slepkavības mēģinājumam, atklājot, ka šā gada 9. janvārī divas stundas pēc Kiviča intervijas "Pāļa bazarā" Kaspars ar ātro palīdzību nogādāts slimnīcā. “Viņam gandrīz tas izdevās. Taču neviens neuzskata, ka būtu ko sliktu izdarījis,” sašutusi ir Līga. “Neviens nav spējis uzrādīt kādu izziņu, ka Kaspars būtu tiesāts par ko tādu. Nāksies vien pašiem tādu izziņu dabūt un nolikt galdā – lai ir!” turpina Līga.

Prasības pieteikumā minēta arī solidāri no visiem atbildētājiem piedzenamā morālā kompensācija, kas ir 78 062 eiro.

Dimiteri lēmuši, ka Kiviča daļa no naudas, ko tiesa, iespējams, piespriedīs maksāt, vienādās daļās tikšot sadalīta un juridiski noformēta Lienes un Andra septiņiem bērniem.

“Būt tiesā nav nekas patīkams, bet šoreiz citādi nevarēja. Mēs to darām savu mazbērnu dēļ, lai viņiem nekad nebūtu jādzird kas tāds par savu vecotēvu,” skaidro Līga.

Dimitera mājaslapā pēc pēdējās tiesas sēdes ievietots trīs minūšu video, kurā apkopoti ne tikai Kiviča trīs skandalozie izteikumi, kas nonākuši uz tiesas galda, bet arī pāris viedu atziņu, ar kurām skandalozais muzikants pamāca citus. “Informācija, pirms tu kādu sit vai aizvaino, ir jāpārbauda,” pārliecināti pauž Kivičs savā "YouTube" kanālā. Vai arī: “Uzskatu, ka mūsu valstī joprojām pastāv nevainības prezumpcija – ja kāds nav notiesāts, līdz tam brīdim viņš ir nevainīgs!”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vismaz trijās reizēs, kolīdz ticis pie teikšanas, Andris Kivičs kāpis uz viena un tā paša grābekļa, atkārtodams frāzes, kuru patiesumu nav spējīgs pierādīt. Pat tiesā viņa arguments ir: “Bet cilvēki tā runā!”

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!