foto: Kristin Callahan/Ace/Shutterstock/ Vida Press
Ielās iet arī Di Kaprio, Madonna un Klūnijs - pret ko protestē pasaules šovbiznesa zvaigznes
Leonardo Di Kaprio.
Slavenības
2020. gada 31. oktobris, 06:13

Ielās iet arī Di Kaprio, Madonna un Klūnijs - pret ko protestē pasaules šovbiznesa zvaigznes

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Sastopoties ar netaisnību, sabiedriski atbildīgi cilvēki mēdz rakstīt petīcijas, vākt ziedojumus, rīkot protestus un teikt publiskas uzrunas, lai cīnītos par pārmaiņām.

Arī izklaides industrijas zvaigznes, apzinoties, ka atpazīstamība ir lielisks ierocis, ir sniegušas savu ieguldījumu problēmu risināšanā un sabiedrības uzmanības pievēršanā.

Pieredzējušākā

Leģendārā aktrise Džeina Fonda visu savu profesionālās karjeras laiku ir bijusi dažādu problemātisku jautājumu risinātāja.

foto: Ronen Tivony/Sipa USA/ Vida Press
Džeina Fonda.

1970. gadā protestējot pret Vjetnamas karu, pavadījusi nakti ieslodzījumā un arī tagad, 82 gadu vecumā, vairākkārt apcietināta demonstrācijās pret naftas uzņēmumu izmantoto fosilo kurināmo.

Tumšie ūdeņi

foto: Kristin Callahan/Ace/Shutterstock/ Vida Press
Marks Rufalo.

Aktieris Marks Rufalo visvairāk iebilst pret naftas kompāniju darbībām vides piesārņošanā. Un, lai arī šī jautājuma risināšanai viņš ir izveidojis pat uzņēmumu "Dark Waters", aktieris protestē arī pret ASV prezidentu Donaldu Trampu un viņa politiku.

Humānā zvaigzne

foto: Patsy Lynch/Shutterstock/ Vida Press
Džordžs Klūnijs savulaik pat tika aizturēts.

Viena no ievērojamākajām Holivudas zvaigznēm, aktieris Džordžs Klūnijs, izmanto savu atpazīstamību, lai iestātos par humāniem mērķiem. Viņš, sadarbojoties ar pasaules līderiem un ANO, piedaloties vairākās dokumentālās filmās, cenšas rast atrisinājumu konfliktam Darfūrā (Sudānā). Tā kā ar sarunām nav pieticis, Klūnijs iesaistījies arī protestos, un vienā no tiem – Sudānas vēstniecībā Vašingtonā – 2012. gadā ticis arestēts.

Zeme mums ir viena

foto: Kristin Callahan/Ace/Shutterstock/ Vida Press
Leonardo Di Kaprio.

Būt par slavenību noder arī aktiera Leonardo Di Kaprio cēlajiem vides aktīvisma mērķiem. Visas savas karjeras laikā Di Kaprio ir centies aktīvi iesaistīties klimata pārmaiņu apkarošanā, uzrunājis valstu vadītājus, ziedojis miljoniem dolāru, piedalījies gājienos un pat "Oskara" balvas pateicības runā paudis savu viedokli par klimata pārmaiņām.

Cīņā ar dziesmu

Lai atbalstītu kustību "Black Lives Matter", mūziķe Žanelle Monē ir uzrakstījusi un izpildījusi protesta dziesmu "Hell You Talmbout" ar melnādaino amerikāņu vārdiem, kas ir kļuvuši par policijas vardarbības un rasu motivētu noziegumu upuriem. Viņa, protams, arī pati personiski ir piedalījusies "Black Live Matters" protestos Filadelfijā.

foto: Albin Lohr-Jones/Pacific/Sipa/Shutterstock/ Vida Press

"Oskara" balva kā rupors

foto: Ted Soqui/Sipa USA/ Vida Press
Hoakins Fīnikss protestētāju vidū.

Saņemot vairākus apbalvojumus par vadošo lomu filmā "Džokers", aktieris Hoakins Fīnikss izmantoja mirkli, lai iestātos par dažādību kino industrijā, pret vardarbību pret dzīvniekiem, jo īpaši nosodot piena nozari. Šogad Fīnikss tika arestēts, kad kopā ar Džeinu Fondu protestēja pret klimata krīzi.

Modeļu problēmas

Modele Emīlija Ratažkovski dodas uz restorānu pavisam caurspīdīgā tērpā

gallery icon
22

Modele Emīlija Ratažkovski izmanto savu atpazīstamību, lai iestātos par feminismu, seksuālajām izpausmēm un pret augumu aprišu nosodīšanu izklaides industrijā. Savā "Instagram" kontā ar kailu pašportretu viņa protestēja pret Alabamas štata likumu – abortu aizliegumu.

Augsti mērķi

foto: Alberto Reyes/Shutterstock/ Vida Press
Sintija Niksone.

Seriāla "Sekss un lielpilsēta" zvaigzne Sintija Niksone saprot, ka inteliģence ir nākotne, un jau ilgstoši iestājas par izglītības pieejamību, un pat tikusi arestēta, kad Ņujorkas protesta gājienā (2002) pieprasīja lielāku valsts finansējumu skolām. Niksone pat ir centusies startēt politikā un kandidējusi, konkurējot ar Ņujorkas gubernatoru Endrū Kuomo, taču zaudējusi.

Kruķi neapturēs

foto: MediaPunch / BACKGRID/All Over P/ Vida Press
Madonna - protestā uz kruķiem.

Jau vairākas desmitgades popmūzikas karaliene Madonna aģitē par LGBT tiesībām un par sabiedrības izglītošanu HIV/AIDS jautājumos, un 2020. gada jūnijā (pat ar traumu, kas piespieda pārvietoties uz kruķiem) viņa ir protestējusi pret rasismu "Black Lives Matter" kustībā.

Madonnai 60!

gallery icon
116