foto: Publicitātes
Skriet un nogalināt. Filmas "Aģente Eva" recenzija
Kino
2020. gada 28. septembris, 16:00

Skriet un nogalināt. Filmas "Aģente Eva" recenzija

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Eva ir algota slepkava, kura strādā organizācijā, kas strādā visā pasaulē, izpildot pasūtījuma slepkavības un likvidējot īpaši nozīmīgas personas. Pēc bīstamas kļūdas pieļaušanas organizācija pieņem lēmumu iznīcināt viņu pašu. Bīstamākā slepkava nu pati kļūst par mērķi, bet vai kāds spēs viņu nogalināt?

Trilleru, kas stāstītu par algotu slepkavu «piedzīvojumiem», kino vēsturē, protams, nav maz. Un šī nav arī pirmā reize, kad galvenā varoņa loma uzticēta sievietei. Ko tad jaunu un pārsteidzošu skatītājam «Aģente Eva» spēj piedāvāt? Diemžēl neko daudz. Visi vainīgie zināmi jau filmas sākumā, nekādu spraigu sižeta pavērsienu nav, atliek vien lūkot operatora darbu un Česteinas meistarību, tiekot galā ar vīriešu kārtas ļaundariem. Tomēr galu galā paliek sajūta, ka filma salasīta no tā, kas palicis montāžas telpā pāri pēc augstākas raudzes spraiga sižeta trilleru radīšanas.

Ja itin lielisku aktieru ansambli sapulcē asa sižeta spiegu trillerī, pie kura scenārija nav īpaši cītīgi piestrādāts, tad, izrādās, vienalga sanāk diezgan jestrs jandāliņš, kam bez liekas smadzeņu pārpūles viegli sekot līdz. Galvenā loma šajā jandāliņā uzticēta vairs ne tai pirmā svaiguma Holivudas zvaigznei – Džesikai Česteinai jau apritējuši 43 gadi un viņas aktrises karjera ilgst jau vairāk nekā 15 gadu garumā. Taču vienalga šķiet, ka Česteina spētu «iznest» arī augstāka kalibra grāvējfilmu, ko, protams, viegli izdarītu arī šīs filmas pārējās spožās zvaigznes – Džons Malkovičs un Kolins Ferels. Īpaši bauda ir vērot Malkoviča pārliecinošo sniegumu, kas skaidri liecina – savā aktiermeistarībā viņš vienmēr saglabās augstāko līmeni tad, ja filmēties dzīve piespiestu B kategorijas filmās.

Pārsteigums ar Deivisu

Neliels pārsteigums šajā filmā bija Holivudas veterānes Džīnas Deivisas parādīšanās. Lai gan Deivisa, kas sasniegusi nu jau 64 gadu vecumu, savulaik piedalījās vienā no visu laiku labākajām asa sižeta spiegu filmām «The Long Kiss Goodnight», kopš tā laika grāvējos nebija manāma. Un vispār filmējās ļoti reti. Bet «Aģentes Evas» veidotājiem, lūk, kaut kādā veidā izdevies Deivisu pierunāt piedalīties savā filmā. Un pieredzējusī aktrise vilties neliek – lai gan ainas, kurās viņa ir iesaistīta, mēģinot «Aģentei Evai» piešķirt melodramatisku sižeta līdzpavedienu, filmā šķiet pat liekas, Džīna ir uzdevumu augstumos.

Filmas «vērtīgākais» brīdis ir izšķirošais kautiņš starp Česteinas un Kolina Ferela tēlotajiem varoņiem (par to, ka tāds būs, kļūst skaidrs jau pēc filmas pirmo 15 minūšu noskatīšanās). Abu cīņai ir meistarīga horeogrāfija, netrūkst asiņu, galdu sišanas un brīžiem patiešām šķiet, ka kāds sitiens arī sasniedz mērķi. Taču, lai šo cīņu redzētu, nāksies noskatīties arī visu filmu…

Dosim Džesikai iespēju

Lai gan Džesika Česteina šajā filmā ne tuvu nestāv līdzi Šarlīzes Teronas līmenim citā spraiga sižeta trillerī «Atomic Blonde», šķiet, ka ir vērts viņai dot vēl vienu iespēju grāvējfilmu žanrā. Vēkams, ar krietni kvalitatīvāku scenāriju un ieinteresētāku režisoru. Jo Teits Teilors, kam šī laikam ir pirmā pieredze šāda veida spriedzes filmu žanrā, starp kautiņiem savai galvenajai varonei neko labāku par trulu lūkošanos viesnīcas minibāros sarūpēt nespēj. Un tur nu aktrises talantu diži neizpaudīsi.