Slavenības
2020. gada 5. septembris, 08:32

“Mani neinteresē slava, bet gan gods un cieņa," - saka jaunākais Dailes teātra aktieris Kārlis Arnolds Avots

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātra jaunā simtgade sākusies ar vērienīgām pārmaiņām – arī aktieru sastāvā. Viens no izraudzītajiem jaunajiem aktieriem ir Kārlis Arnolds Avots (24), kam uzticēta ne viena vien galvenā loma.

Viņš Dailes teātrī ir visjaunākais aktieris, jo pagājušajā nedēļā atzīmēja vien 24. dzimšanas dienu. Avots ir arī bijis jaunākais starp pagājušā gada "Spēlmaņu nakts" balvas pretendentiem – Gada jaunā skatuves mākslinieka nomināciju atnesusi titulloma Klāva Meļļa iestudētajā melodrāmā "Mārtins Īdens".

Sarunā ar žurnālu "Kas Jauns" aktieris, kurš līdz šim bija Valmieras Drāmas teātra štatā, stāsta par ienākšanu teātrī Rīgā: “Uz Dailes teātri mani uzaicināja teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs. Teica, ka redz man vietu Dailes teātra kolektīvā un prognozē labas lomas. Tas mani, protams, kā jauno aktieri interesēja, un es aizgāju uz tikšanos. Abi visu rūpīgi izrunājām. Nebija tādas romantiskas jūsmas, tā bija tāda likumsakarīga, ģeometriska progresija, ka nonācu Dailes teātrī. Vai ilgi nācās pieņemt lēmumu? Jā, vajadzēja dienu ar šo domu pastaigāt un apsvērt.”

Dailes teātra preses konference pirms 101. sezonas

Dailes teātra preses konference pirms 101. sezonas.

gallery icon
44

Avots atzīst, ka viņu kā “jauniņo” Dailes teātrī uzņēmuši ļoti sirsnīgi. “Visi šeit ir ļoti viesmīlīgi. Ļoti. Aktieris Gints Andžāns paņēma mani savā paspārnē un izrādīja teātri. Neviens man pāri nedara. Jūtos te gaidīts. Es ar nevienu nekonkurēju, esmu absolūti jaunākais teātrī. Jaunākais un garākais,” joko aktieris. “Tas, ka man kā jaunpienācējam piedāvāts tik daudz lomu, ir likumsakarīgi, jo visa pamatā ir darbs. Manu darbu ir novērtējuši, manu darbu redzēja Valmierā. Par mani spriež pēc darba,” nosaka jaunais Dailes teātra aktieris. Viņa aizraušanās ārpus teātra ir sports. Aktieris beidzis Jelgavas novada sporta skolu, kā arī pārstāvējis Latvijas U-20 izlasi 2015. gada Eiropas čempionātā regbijā Čehijā. “Man patīk teikt, ka esmu piedzimis tāllēkšanas bedrē, jo visu dzīvi esmu dzīvojis pa stadioniem līdzi savai mammai sporta skolotājai Elejā. Sports – basketbols, volejbols, regbijs – tas ir tas, kas mani raksturo,” par lietām, kas aizrauj aktieri ārpus darba, stāsta Kārlis Arnolds.

foto: LETA
Kārlis draudzības spēlē starp Latvijas teātru aktieru komandu un Latvijas futbola klubu "FK Metta/Latvijas Universitāte".

Taujāts par nākotnes mērķiem, Avots pēc neilgas pārdomu pauzes atbild: “Mani neinteresē slava, bet gan gods un cieņa. Gribu godīgi darīt savu darbu. Gribu būt līdzautors tādā formā, lai režisori gribētu ar mani strādāt. Tas ir pamatuzdevums. Nemitīgi sevi personiski bagātināt un attīstīt kā personību, jo tas ir tāds bezgalīgs uzdevums. Tad jau nevienam es garlaicīgs nekļūšu.”

Citas interesantākās ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!