foto: Publicitātes
Joki, kas nenoveco! Piecas lieliskas komēdijas visai ģimenei
TV
2020. gada 7. septembris, 09:00

Joki, kas nenoveco! Piecas lieliskas komēdijas visai ģimenei

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Ir klāt septembris, un vecākiem joki vairs ne prātā. Taču vienmēr jau ir laiks visai ģimenei noskatīties dažas komēdijas, kas kļuvušas jau leģendāras un liek smieties vēl un vēl.

«Eiss Ventura»

Holivudas spožā jokdara Džima Kerija karjera sākās deviņdesmito gadu pirmajā pusē, un viena no lomām, ar kuru viņš guva pasaules slavu, ir jancīgais zvēru detektīvs Eiss Ventura.

foto: Publicitātes

Kritiķi filmas «Eiss Ventura: zvēru detektīvs» un «Eiss Ventura 2: dabas aicinājums» diez ko neslavēja, bet skatītāji metās uz kinoteātriem, dāvājot šo komēdiju radītājiem varenus ieņēmumus, un gadu laikā tās jau guvušas kulta statusu. Īpaši gumijgalvas Džima Kerija fanu vidū.

«Dzīve ir skaista»

Gvido ir šarmants ebreju izcelsmes viesmīlis, kura brīnišķīgā iztēle un rotaļīgais gars piesaista kādas skaistas skolotājas uzmanību. Pāris apprecas, viņiem piedzimst dēls, bet drīz vien pasaule mainās un ģimene tiek aizsūtīta uz nacistu koncentrācijas nometni. Gvido atkal jāliek lietā iztēle, lai glābtu mazo puiku no šausmām, kas valda apkārt.

foto: Publicitātes

1997. gada itāļu komēdijdrāma «Dzīve ir skaista» tās režisoram un galvenās lomas atveidotājam Roberto Benīni sniedza ne tikai triumfu Kannu kinofestivālā, bet arī trīs «Oskarus» – tā tika atzīta par labāko filmu svešvalodā, Benīni ieguva labākā aktiera balvu un godalgots tika arī mūzikas celiņa autors Nikolā Pjovāni.

«Mazais Nikijs»

Pēc tam, kad divi no trim Velna dēliem izbēg no elles un izraisa haosu uz Zemes, viņš sūta savu trešo dēlu, labsirdīgo Nikiju, lai atvestu viņus atpakaļ, pirms nav par vēlu.

foto: Publicitātes

Režisora Stīvena Brila 2000. gada filmā «Mazais Nikijs» galvenajā lomā ir Holivudas komēdiju meistars Adams Sandlers, bet epizodiskās lomās var lūkot gan kulta režisoru Kventinu Tarantīno, gan mūziķi Oziju Osbornu un bijušo amerikāņu futbola zvaigzni Denu Marino.

«Viens pats mājās»

Lai gan ir ierasts mazā Kevina cīņu pret ļaundariem lūkot Ziemassvētku vakarā, komēdiju «Viens pats mājās» gan pieaugušie, gan bērni, pat zinot no galvas, gatavi skatīties arī vasarā.

foto: Publicitātes

Filma, kas par vispasaules zvaigzni vienā rāvienā padarīja Makoliju Kalkinu, kases ieņēmumos sapelnīja teju 500 miljonus ASV dolāru un pat tika nominēta diviem «Oskariem» – par labāko mūziku un labāko dziesmu. «Shortcut» ir lieliska iespēja ne tikai lūkot pirmo Kevina piedzīvojumu daļu, bet arī turpinājumus – «Viens pats mājās: pazudis Ņujorkā» un «Viens pats mājās 3».

«Doktors Dūlitls»

Veterinārārstam Džonam Dūlitlam, šķiet, ir viss, par ko varētu sapņot: veiksmīga karjera, skaista sieva un divas burvīgas meitas. Vēl viņš grasās noslēgt savā dzīvē lielāko finanšu darījumu. Dūlitls ir īsts veiksminieks. Taču pēkšņi notiek kas savāds: viņš pamana, ka mostas reiz piemitusī spēja… runāt dzīvnieku valodā. Pagājušā gadsimta divdesmitajos gados rakstnieka Hjū Loftinga spalvas radītā dzīvnieku ārsta piedzīvojumi ekranizēti gana daudz, un viens no populārākajiem «Dūlitliem» ir aktieris Edijs Mērfijs.

foto: Publicitātes

Viņš šo visā pasaulē iemīļoto dakteri spēlējis divās filmās, bet pēc tam vēl trijās titullomā stafeti pārņēma Dūlitla meitas atveidotāja Kaila Prata. Četras no šīm filmām varat skatīt «Shortcut» un «Helio» platformās.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Tet»