TV
2020. gada 1. septembris, 09:00

Vētrains temperaments, bet izcils talants - 60 gadu jubileju nosvinējis Šons Penns

Gundega Oliņa

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Holivudas zvaigzni Šonu Pennu raksturo kā cilvēku, kam piemīt vētrains temperaments, taču izcils talants. Kad viņš bija precējies ar pirmo sievu – popzvaigzni Madonnu –, par roku palaišanu Šons pat īslaicīgi arestēts, savukārt par aktiera darbu viņš novērtēts ar divām «Oskara» balvām. Tās viņam piešķirtas par tēlojumu filmās «Noslēpumu upe» (2003) un «Milks» (2008).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šons Penns šogad svin 60. dzimšanas dienu. Viņš nācis pasaulē 1960. gada 17. augustā Santamonikā Kalifornijā kā otrais bērns triju dēlu ģimenē. Aktiera dzīslās rit ne tikai īru, krievu, ebreju un itāļu, bet arī lietuviešu asinis!

Opaps no Lietuvas

Ar mūsu kaimiņzemi Holivudas aktieri saista vecaistēvs. Opaps dzimis Lietuvas dienvidu pilsētā Merķinē 1897. gada 12. oktobrī. Lietuviešu-ebreju ģimenei tolaik vēl nebija uzvārds Penns, bet gan Pinons. Uzvārdu ģimene mainīja. Merķinē pirms Otrā pasaules kara dzīvoja daudz ebreju, taču lielākā daļa tika nogalināti holokausta laikā. Penna vectēvam izdevās izvairīties no šī likteņa, emigrējot uz ASV.

Šona tēvs ir režisors Leo Penns (1921–1998), bet mamma – aktrise Ailīna Raiena. Visi Pennu dēli sekojuši vecāku pēdās un izvēlējušies karjeru šovbiznesā. Šona vecākais brālis Maikls Penns ir mūziķis, bet jaunākais brālis Kriss Penns bija aktieris. Diemžēl viņa dzīves gājums pāragri aprāvās 2006. gadā, kad viņš bija vien 40 gadus vecs. Kā nāves cēloni atzina sirds slimību. Ne bez vainas bijis recepšu medikaments prometazīns ar kodeīnu, kas dzīves ilgumu saīsinājis.

Šona un brāļu bērnība pagāja Sanfernando ielejā Kalifornijā, līdz ģimene pārcēlās uz pastāvīgu dzīvi Malibu. Lai gan Šons bija sācis skoloties par automehāniķi, viņš šīs mācības pēc diviem studiju gadiem pameta, jo teātra aicinājums izrādījās krietni spēcīgāks (interese par aktiermākslu viņam bija jau kopš agras bērnības). Penns sāka strādāt Losandželosas repertuāra teātrī. Viņa pirmie pienākumi bija saistīti ar fizisku darbu. Sākotnēji viņš veica krāvēja pienākumus un uzkopšanas darbus. Vēlāk kļuva par aktiera un režisora Pata Hingla asistentu, un Pennam pat uzticēja režisēt viencēliena izrādi, kurai bija dots nosaukums «Briesmīgais Džims Fičs» («Terrible Jim Fitch»). Savu aktiermeistarību Šons Penns pilnveidoja pie Pegijas Fērijas – veterānes teātra mākslā un pedagoģijā. Viņš ir viens no retajiem aktieriem Holivudā, kuram ir teātra aktiera pieredze pirms kinokarjeras gaitu uzsākšanas.

foto: ABACA PRESS/MCT/Sipa USA/ Vida Press
Šons Penns ar iegūto "Oskara" balvu par lomu filmā "Noslēpumu upe".

Debija un veiksme kino

1974. gadā, 19 gadu vecumā, Šons debitēja vienā no sava tēva režisētā TV seriāla «Mazā māja prērijā» («Little House on The Prairie») sērijām, kurā viņa epizodiskajam varonim filmas titros pat nebija dots vārds. Izmantojot tēva sakarus, Šons vēl pāris reižu tika pie lomām, taču tad jaunietis saprata, ka vēlas būt neatkarīgs un pats saviem spēkiem veidot karjeru. Viņš devās uz Ņujorku, lai apliecinātu sevi kā aktieris. Šona Penna debija kino notika 1981. uzņemtajā Harolda Bekera filmā «Ķeza», kurā filmējās arī aktieris Toms Krūzs.

foto: Bei/Shutterstock/ Vida Press
Toms Krūzs un Šons Penns.

Līdz ar katru nākamo filmu Pennam sevi izdevās pierādīt arvien labāk. Kritiķi viņa tēlojumu novērtēja atzinīgi. Viņu slavēja par lomām tādās filmās kā «Fast Times at Ridgemont High» (1982), «Bad Boys» (1983), «Crackers» (1984), «Racing with the Moon» (1984). Savukārt dzeltenajā presē parādījās ziņas par jaunās zvaigznes romāniem ar aktrisēm Elizabeti Makgovernu un Sūzenu Sarandonu. Par to gan sabiedrība ātri aizmirsa, kad Penns sāka satikties ar popzvaigzni Madonnu.

foto: Dave Lewis/Shutterstock/ Vida Press
Madonna un Šons Penns.

Madonnas lielā mīlestība

Madonna un Šons Penns iepazinās 1985. gadā, studijas «Warner Bros» paviljonā, kur tobrīd norisinājās dziedātājas klipa «Material Girl» filmēšana. Sekoja vētrains romāns, un tajā pašā gadā pāris apprecējās. Laulība ilga četrus gadus. 1989. gadā viņi izšķīrās.

1987. gadā Madonna nonāca slimnīcā pēc tam, kad dzīvesbiedrs bija viņu piekāvis, iesitot pa galvu ar beisbola nūju. Šons Penns regulāri palaida rokas pret sievu, taču liktenīgā reize viņu attiecībās pienāca 1989. gada 28. decembrī. Malibu policijas rīcībā esošajos dokumentos rakstīts: Penns atnācis mājās pie Madonnas, kaut tobrīd pāris jau dzīvojis šķirti. Sācies strīds, un viņš sasējis dziedātājas rokas ar elektrības vadu. Tam sekojusi deviņu stundu ilga vardarbība. Penns plēsis Madonnai matus, draudot atstāt viņu pavisam bez tiem. Viņš dzēris grādīgos dzērienus un sitis savu upuri, demonstratīvi urinējis uz viņu, kā arī pāra kopīgo gultu. Pēc tam, atstājis Madonnu arvien sasietu, Šons devies uz veikalu pēc kārtējās alkohola devas, bet pēc atgriešanās turpinājis savus šausmu darbus, izvarojot netiklā veidā. Kad viņš visbeidzot noguris un aizmidzis, Madonna atbrīvojusies no elektrības vada, ar ko bija sasietas viņas rokas, un vērsās policijā. Leitnants Bils Maksunijs, kurš tonakt dežurēja, atzīst, ka šajā noplukušajā un asinīm klātajā sievietē tik tikko varējis atpazīt superzvaigzni Madonnu. Penns nekavējoties arestēts, bet Madonnas advokāti gatavojuši visus šķiršanās prāvai nepieciešamos dokumentus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Madonna un Šons Penns

gallery icon
13

Nedēļu pēc notikušā Madonna atsauca iesniegumu policijā, un Pennu izlaida brīvībā. Arī pēc pārdzīvotajām mokām popdīva arvien bija pārliecināta, ka Šons ir viņas dzīves lielā mīlestība, un nevēlējās, lai viņu iesloga cietumā. «Lai Dievs sargā Šonu, tikai tālāk no manis!» norādījusi dziedātāja.

Arī 1992. gada dokumentālajā filmā «Gultā ar Madonnu» popdīva atkal atkārtoja, ka Šons Penns ir viņas dzīves lielākā mīlestība. 1996. gadā dziedātāja pat aicināja Šonu būt līdzās viņai slimnīcā, kur viņa plānoja ar ķeizargrieziena palīdzību laist pasaulē savu pirmo bērnu – meitu Lurdesu. Viņas tēvs gan bija popzvaigznes bijušais fitnesa treneris Karloss Leons.

Trešā sieva – jaunāka par vecāko meitu

1990. gadā, filmējoties kriminālajā drāmā «State of Grace», Šons Penns iepazinās ar savu nākamo sievu – aktrisi Robinu Raitu, kuru daudzi atceras no amerikāņu ziepju operas «Santabarbara».

foto: Bei/Shutterstock/ Vida Press
Robina Raita Penna un Šons Penns.

Abu romantiskās jūtas uzplauka strauji, un jau nākamā gada aprīlī pasaulē nāca pirmā kopīgā atvase – meita Dilana Frensisa Penna.

Aktiera Šona Penna vecākā meita Dilana

gallery icon
12

Nākamos dažus gadus abu attiecības bija kā amerikāņu kalniņi. Te pāris bija kopā, te atkal izšķīrās. Kādā no šādiem periodiem Penns uzsāka attiecības ar kanādiešu dziedātāju Džuelu, lai gan Robina nesen kā bija dāvājusi viņam otro bērnu – dēlu Hoperu Džeku. Neraugoties uz attiecību sarežģītajiem līkločiem, Penns un Raita 1996. gada 26. aprīlī apprecējās. 2007. gada decembrī pāris iesniedza laulības šķiršanas prasību tiesā, taču vairākus mēnešus vēlāk lietu atsauca. 2009. gada aprīlī Penns no jauna uzsāka oficiālu šķiršanās lietu, bet mēnesi vēlāk pāris atkal salaba. Tā paša gada augustā prasību šķirties tiesā iesniedza Raita. 2010. gada 22. jūlijā abu laulību tomēr oficiāli šķīra.

Laika posmā no 2013. līdz 2015. gadam Pennu vienoja romantiskas attiecības ar daiļo dienvidafrikāņu aktrisi Čarlīzi Teronu, kura viņu dēvēja par mūža mīlestību, taču šīm attiecībām tomēr nebija lemts būt ilgnoturīgām.

Šarlīze Terona un Šons Penns

39 gadus vecā Terona un 54 gadus vecais Penns uzsāka attiecības 2014.gada sākumā, četrus gadus pēc Penna šķiršanās no politiskā ...

gallery icon
18

2016. gadā Penns uzsāka attiecības ar austrāliešu aktrisi Leilu Džordžu (pilnā vārdā Leila Džordža d’Onofrio). Šā gada 30. jūlijā pāris apprecējās. 27 gadus vecā Leila ir aktiera trešā sieva. Viņa iepriekš nav bijusi precējusies. Leilas Džordžas tēvs aktieris, producents, režisors un dziedātājs Vinsents d’Onfrio ir tikai gadu vecāks par savu znotu. Savukārt mamma, itāļu izcelsmes aktrise Grēta Skači arī šogad atzīmējusi apaļo 60. dzimšanas dienu, tāpat kā meitas vīrs Šons Penns. Leila ir divus gadus jaunāka par savu audžumeitu – Šona Penna vecāko meitu Dilanu Frensisu Pennu.

«Shortcut» piedāvā: Šona Penna filmas, ko vērts redzēt!

«Prāta trauslā robeža» («The Professor and the Madman»), romantiska drāma, 2019

Profesors Džeimss Mjurejs 19. gadsimta vidū uzsāk darbu pie pirmās Oksfordas angļu valodas vārdnīcas. Informāciju par desmit tūkstošiem ierakstu viņš saņem no Viljama Mainora, kādas psihiatriskās klīnikas pacienta. «Prāta trauslā robeža» ir pagaidām beidzamā filma Penna ilgajā un ražīgajā karjerā, un drāmā viņš spoži tēlo līdzās citam Holivudas veterānam Melam Gibsonam. Penns atveido Viljamu Mainoru – reāli eksistējušu cilvēku, kura ieguldījums Oksfordas angļu valodas vārdnīcā savulaik bija nepārvērtējams.

«Es esmu Sems» («i am sam»), drāma, 2001

Kāds vīrs, kuram ir garīgi traucējumi, cīnās par aizbildniecību pār viņa septiņgadīgo meitu. Šajā procesā viņš iemāca savai aukstasinīgajai advokātei mīlestības un ģimenes vērtību. Par lomu šajā filmā Šons Penns saņēma «Oskara» nomināciju – viņam tā bija jau trešā. Un godam pelnīta – gatavojoties lomai, Šons kontaktējās ar cilvēkiem, kuriem ir garīgi traucējumi, un piekrīt novērojumiem, ka nereti šādi cilvēki ir daudz jaukāki, atsaucīgāki un «cilvēcīgāki» par «it kā normāliem» cilvēkiem.

«Gangsteru mednieki» («Gangster Squad»), trilleris, 2013

Losandželosa, 1949. gads. Slepenpolicijas virsnieks Džons O’Mara kopā ar saviem uzticamākajiem kolēģiem mēģina notvert vienu no bīstamākajiem noziedzniekiem – mafijas bosu Mikiju Koenu, kurš kontrolē visas kriminālās aktivitātes pilsētā. Līdzās Pennam filmā netrūkst citu augstākās raudzes Holivudas zvaigžņu – Raians Goslings, Emma Stouna, Džošs Brolins, Niks Nolte. Spožā aktieru plejāde, ieturētais stils un vardarbīgu ainu birums patiks katram spraiga sižeta filmu cienītājam.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Tet»