Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon
Slavenības
2020. gada 20. augusts, 05:56

Džemmas Skulmes mantinieki iztiek, pārdodot mammas gleznas; mājai pircēju atrast joprojām neizdodas

Inta Mengiša

Jauns.lv

Mākslinieks Juris Dimiters žurnālam "Kas Jauns" atzinis, ka pārdošanā izlikto Mežaparka māju, kas mantota no mātes gleznotājas Džemmas Skulmes, apskatīt bijuši vairāki interesenti, taču līdz pirkšanas un pārdošanas darījumam aizvien nav tikuši.

Par Mežaparka māju mantinieki sākotnēji bija noskaņojušies pircējiem prasīt 1,3 miljonus eiro, taču niecīgā pieprasījuma un zemās aktivitātes nekustamo īpašumu tirgū dēļ cenu nācās samazināt vairāk nekā uz pusi – sākumā uz 550 tūkstošiem, bet nu jau mājas cena sludinājumu lapās norādīta 490 tūkstošu eiro apmērā. Interesenti parādījušies, taču reāls pircējs aizvien tiekot gaidīts, saka mākslinieces Džemmas Skulmes mantinieki.

Atvadas no spožās mākslinieces Džemmas Skulmes

Šodien Rīgas Doma baznīcā notika atvadīšanās no mūžībā aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes. Cienot piederīgo vēlmi, atvadīšanās apmeklētāji tika aicināti nenest ...

gallery icon

“Šajā dažu mēnešu ilgajā laikaposmā māju skatīt bijuši pieci potenciālie pircēji, no kuriem viens arī bija ieinteresēts mūsu vēlmē šajā ēkā ierīkot mākslinieku Skulmju dzimtas muzeju. Diemžēl, uzzinot, cik daudz pūļu un resursu nepieciešams ieguldīt šīs idejas īstenošanā, līdz īpašuma pārdošanai netikām,” "Kas Jauns" saka gleznotājas Džemmas Skulmes dēls mākslinieks Juris Dimiters.

Viņš atklāj, ka ģimenei “nav viegli savilkt kopā galus”, un, lai arī visi aktīvi strādā, cik un kā nu spēdami, Mežaparka lielās mājas uzturēšanas izdevumus segt ir grūtības. “Ik pa laikam izliekam tirgošanā kādu mammas gleznu. Dažas ir pārdotas izsolēs, un tad jau kaut kā varam iztikt,” godīgi teic Dimiters, kas aktīvi cenšas realizēt arī savus radītos plakātus, kas cilvēkiem patīkot kā ideja dāvināšanai.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
“Ik pa laikam izliekam tirgošanā kādu mammas gleznu. Dažas ir pārdotas izsolēs, un tad jau kaut kā varam iztikt,” godīgi teic Juris Dimiters.

Divi stāvi, desmit istabas

Māksliniece Džemma Skulme mūžībā devās aizvadītā gada novembrī, un, tā kā tuvinieki nevar atļauties uzturēt 300 kvadrātmetru lielo mantoto īpašumu Mežaparkā, kas sastāv no 10 istabām un mākslinieku darbnīcas, nams tika izlikts pārdošanā. Ēka celta 1964. gadā pēc arhitekta Artūra Reinfelda projekta funkcionālisma stilā kā mākslinieku rezidence, un Džemmas Skulmes radi cer, ka pircējs tajā ierīkos mākslinieciskās Skulmju un Dimiteru dzimtas muzeju.

Džemmas Skulmes mākslas darbus sakārtojis un glabā viņas dēls scenogrāfs, gleznotājs, plakātu veidotājs Juris Dimiters. Daļa gleznu tiek pārdotas un izliktas izsolēs, lai ģimene varētu segt mājas uzturēšanas izmaksas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Par Mežaparka māju mantinieki sākotnēji bija noskaņojušies pircējiem prasīt 1,3 miljonus eiro, bet nu jau mājas cena sludinājumu lapās norādīta 490 tūkstošu eiro apmērā

Māksliniece Džemma Skulme bija gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes meita. Gleznotāja aizsaulē devās 2019. gada 9. novembrī, 94 gadu vecumā.

Džemma Skulme (1925-2019)

gallery icon

Citas ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!