Slavenības
2020. gada 22. augusts, 04:36

"Likteņa līdumnieku" zvaigzne ierodas apraudzīt "Nārbuļus" - bet mājas tuvu tam, lai aizietu postā

Ieva Valtere

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

«Kalna Jaunzemjos» Liezēres pagastā, kur kā «Nārbuļos» pirms 15 gadiem režisores Virdžīnijas Lejiņas vadībā noritēja LTV populārā seriāla «Likteņa līdumnieki» notikumi, joprojām, gandrīz vai ik dienu, ierodas tūristi. Māju nesen apciemojusi arī saimnieces Ievas lomas atveidotāja aktrise Sigita Pļaviņa (Jevgļevska).

Ierasts lasīt par vietām ārzemēs, kas kļuvušas par tūristu iecienītiem galamērķiem, jo tur uzņemts kāds kinodarbs. Taču ir arī Latvijā šāda vieta, kas pastāv bez uzpūstām reklāmām, organizētām ekskursijām un tūrisma komerciālā izpratnē – un tā ir māja Liezēres pagastā, kurā piecus gadus filmēts seriāls «Likteņa līdumnieki». Latviešu tautas likteņgaitu izspēlēšana «Kalna Jaunzemjos» liktenīga bijusi ne tikai seriālu industrijai Latvijā, paceļot latiņu nebijušos augstumos, bet arī pašām mājām, kas arvien atrodamas pēc norādes «Nārbuļi». Tiesa, ceļš uz māju ir aizaudzis, ēkas strauji iet postā, saimnieki meklējami ar uguni, taču viesu ierakstu burtnīciņa strauji pildās, un nesen pat iesākta jauna!

«Nārbuļus» apciemojusi arī aktrise Sigita Jevgļevska, kura pēc iziešanas pie vīra šā gada martā pieņēmusi uzvārdu Pļaviņa.

«Nārbuļu» saimnieci Ievu aktrise atveidoja no tēla jaunības līdz pat sirmam vecumam, iemantojot skatītāju atzinību un mīlestību. Daudz filmēšanas dienu piecu gadu laikā viņai šeit aizritējis! Sarunā ar «Rīgas Viļņiem» aktrise atklāja, ka pēdējo reizi šeit bijusi pirms trim gadiem, kad uzstājusies Vecpiebalgā un pa ceļam iegriezusies «Nārbuļos». Šoreiz Sigitai koncerts bijis Valmierā, un pa ceļam uz Latgali viņa atsaukusies vīra vēlmei apraudzīt slavenos «Nārbuļus». Viņš filmēšanas vietā bijis pirmo reizi.

Lai arī Sigita jau iepriekš zinājusi, ka mājās neviens nedzīvo, bet plašāk nepazīstams saimnieks tās atvēlējis pieejamas interesentiem, redzētais viesis apcerīgas pārdomas. Saimniecība ir ieaugusi garā zālē un redzams, ka ēkām katastrofāli trūkst saimnieka roku. «Ēku vēl varētu atjaunot par vasaras māju, nav tik traki, taču, ja tā turpinās neko darīt, mājas drīz aizies postā,» secina Sigita, līdzīgi kā daudzi seriāla fani retoriski vaicājot, kas un vai ir sētas īpašnieki. Bet piedzīvotais pagalmā un iekštelpās vienalga silda Sigitas sirdi. «Durvis mājai ir vaļā, jebkurš var ieiet. Iekšā joprojām ir veclaicīgi trauki, pieliekamā – vēl burciņas ar marinējumiem, cilvēki neaiztiek, nenes prom, izturas pret šīm lietām ar pietāti, kas likās ļoti mīļi. Augšā, piekalnītē, ir raudeņu pļava. Tur ir tik skaisti! Saplūcu klēpi ar raudenēm, pelašķus tējai lejā salasīju, saēdos upenes un jāņogas. Forša sajūta,» stāsta aktrise, kurai nu «Nārbuļu» zālītes iekārtas un svētībai smaržo pašas mājās. Gluži kā viņas saimniece Ieva pirms daudziem gadiem, Sigita nopozējusi ar jāņogu ķekaru rokās un lūgusi vīram nofotografēt.

foto: no "Facebook"
Aktrise Sigita Pļaviņa pozē kā kādreiz Ieva. Atrast seno bildi tik ātri neveicas, bet arhīvā tāda esot.

Tas, kas pārsteidzis seriāla saimnieces lomas atveidotāju visvairāk, ir tas, ka joprojām, ik dienas, «Nārbuļus» apraudzīt ierodas ceļotāji no visas Latvijas – seriāla fani, par ko liecina īpaša viesu grāmata – burtnīciņa. Tajā ieraksti ir ik nedēļu, atklājot kinodarba nozīmi katra personīgajā dzīvē. Zīmīgi, ka viesu grāmatu noslēdz Sigitas ieraksts. «Tajā dienā pirms mums bija vairāki cilvēki bijuši. Un kladītē puslapiņa bija palikusi. Novilku strīpiņu un ierakstīju.» «Cik labi, ka man vēl palikusi maza vietiņa, kur uzrakstīt.  Esmu pateicīga liktenim, ka esmu bijusi daļa no šī stāsta. Paldies par Jūsu mīlestību, mīļie skatītāji! Ieva – Sigita Pļaviņa,» viesu grāmatu ar šādu ierakstu 1. augustā noslēdz aktrise. Pateicoties «Nārbuļu» kaimiņiem ­– Sandrai Millerei un Jānim Šīmanim –, vietā tūlīt tika likta jauna kladīte, bet sirsnīgie pirmā «sējuma» ieraksti izrādīti plašākam lokam pašu iekārtotā «Nārbuļu» vietnē feisbukā. «Man vienmēr šķitis interesants šis fenomens, ka cilvēki asociē filmas notikumus ar māju, kurā tā filmēta. Tāpēc pirms dažiem gadiem uzlikām viesu grāmatu, jo cilvēkiem gribas izteikties,» žurnālam pauž kaimiņmājas Sandra, par «Kalna Jaunzemju» saimnieku un viņa nodomiem gan sakoties nekā nezinām. 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Sigita – Ievas lomā. Vecā saimniece – Ligita Dēvica.