foto: Instagram, Vida Press
Izbijušie vegāni jeb šovbiznesa zvaigznes, kas atgriezušās pie ierastajiem ēšanas paradumiem
Elena Dedženeresa.
Slavenības
2020. gada 7. jūlijs, 07:33

Izbijušie vegāni jeb šovbiznesa zvaigznes, kas atgriezušās pie ierastajiem ēšanas paradumiem

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Dažiem atteikšanās no gaļas, piena un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem kļūst par dzīvesveida sastāvdaļu. Citiem, kas izmēģinājuši šādu dzīvesveidu, tomēr uztura prioritātes mainās atpakaļ...

No vegānisma līdz slimnīcai

foto: ddp socialmediaservice / Vida Press
Laiams Hemsvorts.

Aktieris Liams Hemsvorts četrus gadus esot bijis vegāns. „2019. gada februārī jutos letarģisks. Man atklāja nierakmeni, un bija jāstājas slimnīcā, lai gultos zem skalpeļa. Tā bija viena no manas dzīves smagākajām nedēļām,” atklāj Hemsvorts. Lai gan aktieris uzskatīja, ka piekopj veselīgu dzīvesveidu un ievēro diētu, ārsts norādīja, ka nierakmeņu rašanās iemesls esot pārāk liels vegānu ēdienā sastopamo oksalātu (brokoļi, spināti, pupiņas) patēriņš. „Katram ir jāatrod sev piemērotākais. Ja kaut kas liek labi justies, lieliski – dariet to! Ja kas mainās, lietas ir jāpārvērtē un jāizdara secinājumi,” pamāca bijušais vegāns.

Smadzeņu restarts

foto: ddp socialmediaservice / Vida Press
Anna Hataveja.

Lai būtu lieliskā formā filmas "Tumšais bruņinieks atgriežas" Kaķsievietes lomai, aktrise Anna Hataveja ievēroja kā stingru, tā vegānisku diētu. Viss mainījās, kad ar vīru Ādamu Šulmanu un kolēģi Metu Deimonu Islandē devās vakariņot restorānā, kur Mets pasūtīja ēdienu pēc šefpavāra izvēles, bet aizmirsa viņu pabrīdināt par ierobežoto Annas ēdienkarti. Anna bija spiesta ēst lokāli nozvejotu lasi: „Man bija sajūta, ka smadzenes kā dators restartējās. Jutos fantastiski!” Kopš šīs nejaušības aktrises uzturā atkal ir zivis, gaļa, piena izstrādājumi un olas.

No vegānes par veģetārieti

foto: BACKGRID/ Vida Press
Natālija Portmane.

Aktrise Natālija Portmane ir skaļa vegānu dzīvesveida reklamētāja un pat prezentējusi savu vegāno apavu līniju. Tomēr grūtniecības laikā pirms teju desmit gadiem viņa no saviem ētiskajiem uzskatiem atteicās: „Man gribējās šīs lietas, no vegānes atkal kļuvu par veģetārieti un ēdu olas un piena izstrādājumus. Es vienkārši ieklausījos savā ķermenī!”

Zināmu vistu olas

foto: Instagram, Vida Press
Elena Dedženeresa.

TV šova vadītāja komiķe Elēna Dedženeresa vegāniskam dzīvesveidam esot pievērsusies ētisku iemeslu dēļ un lai „būtu vairāk enerģijas”. 2019. gadā viņa tomēr atzinās: „Es īsti neesmu vegāne. Es tāda biju astoņus gadus un patiešām ticu, ka šāda izvēle ir lieliska. Biju veselīgāka nekā jebkad, bet pērn bez jebkāda iemesla sāku ēst zivis. Un arī olas, ja tās ir nākušas no man zināmām vistām, kuras dzīvo brīvībā un ir laimīgas.”

Pārāk sarežģīti

foto: Instagram, Vida Press
Zoja Dešanela.

„Mana vecākā māsa, seriāla "Nozieguma skelets" aktrise Emīlija Dešanela, jau kopš vidusskolas laika ir ļoti, ļoti atbildīga vegāne. Es gan tāda neesmu. Man ir ļoti daudz pārtikas nepanesamību – nevaru ēst kviešus, soju, un bez šiem izstrādājumiem ir grūti sasniegt dienā nepieciešamo kaloriju daudzumu vai paēst vegānu restorānā. Bezglutēna vegānisms ir sarežģīts, un man šāda nostāja saglabājās vien sešus mēnešus,” aktrises Zojas Dešanelas arguments ir neapstrīdams.

Gandrīz vegāne

foto: Instagram, Vida Press
Kerija Andervuda.

Līdzīgi kā Natālija Portmane, arī mūziķe Kerija Andervuda grūtniecības laikā esot pievērsusies veģetāram, nevis stigri vegāniskam uzturam: „Mani drīzāk var saukt par veģetārieti. Ceļojot ir sarežģīti pasūtīt vegānisku ēdienu, un es taču nevaru pārtikt no brokoļiem vien!”. Tāpēc pati sevi viņa dēvē par „gandrīz vegāni”, kura reizi pa reizei ēd olu baltumus un ēdienu, kura sastāvā ir siers.