Seriāls “Draugi”

gallery icon
43
TV
2020. gada 14. jūnijs, 07:35

Kulta seriāls “Draugi” iznāca pirms 25 gadiem. Ko šobrīd nožēlo tā veidotāji?

Jauns.lv

Viena no kulta seriāla “Draugi” veidotājām Marta Kaufmane šodien, 25 gadus pēc seriāla iznākšanas, nožēlo, ka neviens no sešiem personāžiem nav cilvēks ar citu ādas krāsu, vēstī BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaufmane atzinusi, ka viņa nav darījusi gana daudz, lai savā seriālā nodrošinātu rasu daudzveidību. “Es gribētu, lai tobrīd būtu zinājusi to, ko zinu šobrīd. Es būtu pieņēmusi krasi citādākus lēmumus,” sacīja Kaufmane, kuras veidotais seriāls nereti ticis kritizēts par to, ka varoņu vidū trūkst cilvēku ar citu ādas krāsu.

63 gadus vecā Kaufmane norādīja, ka viņu producentu kompānijā vienmēr atbalstīja rasu daudzveidību, tomēr viņa atzīst, ka varēja būt darījusi vairāk. “Ko es tagad par to domāju? Ka vilciens ir aizgājis,” viņa sacīja.

Atbildot uz līdzīgu jautājumu šī gada sākumā, Rosa lomas atveidotājs Deivids Švimmers ierosināja pārfilmēt seriālu un uztaisīt versiju, kur visi varoņi būtu melnādainie vai aziāti. “Arī tad es izjutu dažādības trūkumu un ierosināju, ka Ross varētu sākt satikties ar citas ādas krāsas meiteni. Īstajā dzīvē es tobrīd satikos ar Āzijas izcelsmes amerikānieti, bet vēlāk ar afroamerikānieti,” viņš sacījis.

Savukārt Fēbes lomas atveidotāja Līza Kudrova paudusi, ka, viņasprāt, “Draugos” ir jāredz sava laikmeta atspoguļojums, nevis jāspriež no šodienas skatupunkta. Viņa arī atzīst, ka tad, ja seriāls tiktu veidots šobrīd, varoņi izskatītos citādāk.

Jānorāda, ka pēc ASV notikušajiem pretrasisma protestiem un grautiņiem, kas izcēlās pēc tam, kad policists aizturēšanas laikā nosmacēja melnādaino vīrieti Džordžu Floidu, visā pasaulē aktualizējušās diskusijas par attieksmi pret cilvēkiem ar citu ādas krāsu.

Plašu reakciju sociālajos tīklos izsauca arī straumēšanas platformas “HBO Max” paziņojums, ka uz laiku vairs netiks piedāvāta leģendārā filma “Vējiem līdzi”.

""Vējiem līdzi" ir sava laika produkts un ataino dažus etniskos un rasu aizspriedumus, kas, diemžēl, bija izplatīti amerikāņu sabiedrībā," paziņojumā skaidroja "HBO Max" pārstāvis sakariem ar presi.

"Rasistiskais atainojums bija aplams toreiz un ir aplams šodien, un mums šķita, ka saglabāt šo filmu piedāvājumā bez paskaidrojumiem un nenosodot šo atainojumu būtu bezatbildīgi."

Filma pēc kāda laika atkal tiks piedāvāta nesen izveidotajā straumēšanas platformā līdz ar diskusijām par tās vēsturisko kontekstu, norādīja uzņēmums.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās