TV
2020. gada 3. jūnijs, 16:08

Nedēļas jaunumi "Shortcut" - seriāls "Gaismekļi" un aizraujoša drāma "Mazās sievietes"

Jauns.lv

"Shortcut" un "Helio" šonedēļ lūkojiet vēsturisku seriālu, klasikas ekranizējumu un pašmāju skriešanas entuziasta aizraujošo stāstu.

Mīlestība, slepkavība un atriebība

Seriāls "Gaismekļi" ("The Luminaries") atklāj smalki savītu, spriedzes pilnu stāstu par mīlestību, slepkavību un atriebību, kas norisinās Jaunzēlandes Dienvidsalas mežonīgajā rietumu krastā 1860.gada zelta drudža kastākajā brīdī.

Stāsts sākas 1865.gadā. Anna Veterella ir devusies uz Jaunzēlandi, lai sāktu jaunu dzīvi. Pēdējā ceļojuma dienā romantiska satikšanās ar apburošo Emeriju Steinsu pilda viņu ar lielām cerībām par to, kas gaidāms tālāk. Tomēr viltīgajai zīlniecei Lidijai Velsai ir padomā kas cits, un viņa izliek slazdu, lai parūpētos, ka plānotā satikšanās starp jaunajiem mīlniekiem nekad neīstenojas. Pēc Eleonoras Hatonas godalgotā romāna motīviem veidoto drāmu seriālu skatiet "Shortcut Films" – latviešu vai angļu valodā.

Četru māsu dzīves ceļš

Filmas "Mazās sievietes" ("Little Women") darbība norisinās Amerikas Pilsoņu kara laikā un vēsta par četru māsu dzīvi – pirmo mīlestību, vilšanos, šķiršanās sāpēm un sava dzīves ceļa meklējumiem – lietām, kas savu aktualitāti nezaudē visos laikos.

Meitas aug, sapņo par nākotni, iemīlas un draudzīgi ķīvējas. Tas viss notiek laikmetā, kur sievietes uzdevums ir veiksmīgi aprecēties. Laikmetā, kad laulībām nav jātop no mīlestības, bet gan uz izdevīguma pamatiem. "Man kā sievietei nav iespējams nopelnīt naudu, vismaz ne tik daudz, lai uzturētu savu ģimeni. Pat ja man ir sava nauda, kuras man nav, tā piederētu manam vīram tajā mirklī, kad mēs aprecētos. Ja mums būtu bērni, tad tie būtu viņa īpašums," tā filmā kādā brīdi saka viena no māsām. Skaidrs, ka kopš 19. gadsimta nogales situācija ir stipri mainījusies. Tomēr, stāstot par nevienlīdzību pagātnē, filma nepārtraukti mums jautā - vai pēc visiem šiem gadiem iespējas tiešām ir vienlīdzīgas?

Filmas pamatā ir amerikāņu rakstnieces Luīzas Mejas Alkotas tāda paša nosaukuma romāns, kas ir sarakstīts pirms pusotra gadsimta un tiek uzskatīts par īstu žanra klasiku. Tajā netrūkst arī autobiogrāfisku detaļu. Un filmā, kuras režisores krēslā sēdusies Greta Gērviga, sapulcēts brīnišķīgs aktrišu ansamblis – Sērše Ronana, Florence Pjū, Emma Votsone, Lora Derna. Ronana un Pjū par savu darbu izpelnījās arī "Oskara" nominācijas. Filmu, kas šogad tika pie "Oskara" balvas par labākajiem kostīmiem, lūkojiet "Shortcut Premiere" angļu valodā ar subtitriem latviešu vai krievu valodā.

Apskrien Latviju

Alūksnietis Dins Vecāns nav rūdīts ultramaratonists, taču viņš apskrēja Latviju, izmantojot gribasspēku un apkārtējo atbalstu.

Viņa stratēģija bija ikvakara ledusaukstas vannas kāju muskuļu atjaunošanai, kā arī regulāra fizioterapija un masāžas. Trīs nedēļu laikā skrējēja komanda nakšņoja kemperī vai arī pie viesmīlīgajiem tautiešiem tālākajos Latvijas nostūros. Bet līdzskrējēji bija ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī skriešanas draugi no Rīgas un citām pilsētām. Apskrien Latviju skatiet "Shortcut Films" un "Shortcut Premiere" latviešu valodā.