foto: Publicitātes
Nedēļas jaunumi "Shortcut" - izglītojoši raidījumi mazajiem un pašmāju dokumentāli muzikāla filma
TV
2020. gada 13. maijs, 15:15

Nedēļas jaunumi "Shortcut" - izglītojoši raidījumi mazajiem un pašmāju dokumentāli muzikāla filma

Jauns.lv

"Shortcut" un "Helio" šonedēļ lūkojiet raidījumus bērniem "Mazo ģēniju akadēmija" un dokumentāli muzikālu filmu par leģendāro "Inokentiju Mārplu".

Mazajiem par mākslu un dizainu

"Mazo ģēniju akadēmija" - izglītojošu un izklaidējošu raidījumu sērijas bērniem vecumā no trim līdz sešiem gadiem.

Tajās tiek aplūkoti dažādi ar mākslas un dizaina pasauli saistīti jautājumi bērniem saprotamā un saistošā veidā. Katra sērija sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā kaķītis Žaks un putniņš Dudū saskaras ar kādu problēmu jeb jautājumu, ko īsti nespēj atrisināt. Otrajā daļā ierodas skolotāja Daina (grāmatas "Gribu būt dizainers" autore Daina Gāga-Ēķe) un pastāsta jeb izskaidro šo jautājumu abiem raidījuma tēliem un mazajiem ģēnijiem – gan uz vietas esošajiem, gan tiem, kuri atrodas otrpus ekrāna.

Skolotāja Daina vienmēr izmanto vizuālus uzskates materiālus, lai bērni attiecīgo tēmu spētu uztvert un saprast. Tad ierodas taurenītis Punktiņš, kurš vienmēr atnes vēstuli no kāda cilvēka, kuram ir nepieciešama mazo ģēniju - bērnu - palīdzība. Raidījuma noslēdzošajā daļā skolotāja Daina kopā ar mazajiem ģēnijiem veic radošo darbiņu, kas atrisina Punktiņa atnestajā vēstulē aprakstīto problēmu. Arī bērni otrpus ekrānam tiek aicināti izpildīt šo radošo darbiņu, lai viņi varētu apgūt jaunas prasmes un padarīt savu un citu cilvēku ikdienu košāku. Mazo ģēniju akadēmija ir vieta, kur uzzināt, mācīties, klausīties, smieties, iesaistīties un radīt. Skatiet "Shortcut Films" visas desmit sērijas, katra 15 minūtes gara.

Rokenrols mūžam dzīvs!

Režisores Aijas Bley jaunā dokumentāli muzikālā filma stāsta par rokenrolu mūža garumā, par mūziku un jaunības ideāliem.

Filma "Mēs gribējām izmainīt pasauli. Inokentijs Mārpls" aizved muzikālā ekskursijā līdz pat 1985. gadam, kad tika dibināta grupa "Inokentijs Mārpls" (toreiz tās nosaukums bija "Aklā zarna"), satricinot teju visu Padomju Savienību. Grupas provokatīvais stils saglabājies līdz mūsdienām.

"Inokentijs Mārpls" līderis un Latvijas underground mūzikas dzīves vadītājs Raimonds Lagimovs jeb Dambis, ģitāras virtuozs Ivo Stankevičs jeb Skrips un ilggadējais mūzikas apskatnieks, "Radio Naba" raidījuma par Latvijas roka un popa mūzikas albumiem kopš 2018. gada vadītājs Uldis Rudaks ir draugi jau vairāk nekā 30 gadus, un viņu attiecībās milzīga nozīme ir mūzikai. Dokumentāli muzikālo darbu lūkojiet "Shortcut Premiere" latviešu valodā.