Slavenības
2020. gada 5. aprīlis, 07:48

"Vismaz izdegšanas sindroms aktieriem tagad nedraud!" pozitīvo krīzē atrod Imants Strads

Juris Vaidakovs

Jauns.lv

Situācijā, kad ieviesto drošības pasākumu dēļ pilnībā palicis bez darba, pozitīvo vienalga spēj saskatīt Valmieras teātra aktieris un pasākumu vadītājs Imants Strads. Viņš tomēr prognozē, ka koronavīrusa izraisītā krīze varētu beigties tikai pēc gada.

Žurnāla "Kas Jauns" vaicāts, kā šobrīd ir ar darbiem, Strads dziļdomīgi ievelk elpu un atbild ar vienu sulīgu un necenzētu vārdu: „Dir..!” Viņam ir atcelti pilnīgi visi projekti – izrādes, pilsētas svētki, Lieldienu pasākumi. „Kad paziņoja par ārkārtas situācijas ieviešanu, atradāmies ceļā uz izrādes "Venēra kažokādā" Latgales tūri. Uzzinājām par to Krustpilī pirms izrādes. Tā vēl notika, bet nākamās visas jau tika atceltas. Atcelti ir arī vismaz kādi seši pasākumi, ko man vajadzēja vadīt. Tas gan ir tikai līdz maija mēnesim, bet, kas būs pēc tam, mēs neviens nezinām,” savu situāciju žurnālam skaidro aktieris un piebilst: „Taču muļķīgi ir skaitīt vēl nenopelnīto naudu! Lai gan, protams, biju ar šiem ienākumiem rēķinājies, biju jau savu dzīvi saplānojis uz pāris mēnešiem, bet... ko tur vairs!”

Darbu šobrīd aktieriem nav, un Imants smej, ka arī telefons klusē kā partizāns, jo, ja agrāk teju katru dienu kāds zvanīja ar darba piedāvājumiem, tagad beidzamās divās nedēļās bijuši tikai daži zvani. Un tie paši no draugiem vai kā šis – no žurnāla "Kas Jauns".

„Tā ir visai jocīga sajūta – pēkšņi nevienam vairs neesi vajadzīgs!” atklāts ir Imants.

Bet kā ar uzkrājumiem – vai Valmieras aktieru Imanta Strada un Elīnas Vānes ģimenei ir rezerves, ar ko pārciest šo dīkstāves laiku? „Nav jau tā, ka meklēju, ko izpārdot. Galvenais, ko tagad teiks bankas? Ja iedos kredīta brīvdienas, tad kaut kā jau izvilkšu. Bet neesmu diži sacerējies, ka šis viss tik ātri beigsies. Es labāk gatavojos un rēķinos ar sliktāko scenāriju. Un tas tad varētu būt nākamā gada marts, kad atkal parādīsies kāds darbs. Domāju, ka šogad pilsētu svētku un vērienīgu pasākumu vairs nebūs. Jo, pat ja pandēmija mitētos, tik un tā cilvēkiem nebūs naudas. Un, ja kāds rīkos šādus pasākumus, tas būs debili, tās patiešām būtu dzīres mēra laikā! Man šķiet, ka nākamā gada marts būs agrākais, kad sāksim atkopties. Tā ir mana optimistiskākā prognoze,” nosaka Imants.

Taču arī šajā situācijā aktieris nav zaudējis savu humora izjūtu: „Tas gan ir skaidrs – izdegšanas sindroms mums vairs nedraud. Ja līdz šim ne reizi vien šķita, ka daudzo darbu dēļ man vai kādam kolēģim izdegšana ir pavisam, pavisam tuvu, tad nu šai problēmai ir parādījušās labas zāles – piespiedu dīkstāve. Tā ka šai patiešām ļoti dīvainajai situācijai ir arī kas pozitīvs, jo izdegšana mums nedraud!”

Bet vai nedraud izmisums un bezcerība? „Nē! Šobrīd tiešām nē! Tuvojas taču pavasaris, kļūs siltāks, uzspīdēs saulīte... Ja šī sērga būtu mūs piemeklējusi rudens sākumā, tad gan nezinu, kā to varētu izturēt laikā, kad no oktobra līdz martam pār zemi valdīja viens vienīgs pelēks un drūms rudens. Tagad beidzas apkures sezona, daba atplaukst, cilvēkiem prāts arī atplauks – saule un svaigais gaiss mazliet mazinās stresu. Piemēram, es redzu, ka man dārzā ķirsī ir atgriezies sīlis. Un tādos brīžos nekas neliecina, ka pasauli pārņēmusi koronavīrusa sērga. Tā ka – nē! Šobrīd bezcerības vēl nav!”

Imants arī mazliet nokautrējies atzīst, ka šajās divās nedēļās vairs nav tik rūpīgi pievērsies veselīgam uzturam un ievērojis disciplīnu, ko piekopis, lai samazinātu lieko svaru. „Tur gan taisnība, ka pašizolēšanās viena no lielākajām blaknēm ir laba paēšana, jo uzturos mājās, un ledusskapis ir tik vilinoši tuvu... Nekas, pēc nedēļas noteikti atsākšu ievērot disciplīnu un atsākšu svērties, lai kontrolētu sevi,” apņēmības pilns ir aktieris, piebilstot: „Drīz jau parādīsies jaunie redīsi un gurķi. Vienīgi, ja liegs pavisam iziet no mājas, tad gan būs kirdik – kur es dabūšu svaigus dārzeņus?”

Citas ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!